donderdag 31 oktober 2013

Historie en fictie in Max Miller

De nieuwe Eppo ligt inmiddels in de winkels! Met o.a. het vervolg van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen en een bijna paginagrote advertentie voor Rhonda deel 1! Binnenkort meer daarover op deze blog en op de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl/.) Maar eerst nog even terug naar de vorige Eppo. Afgelopen maandag plaatste IJsbrand namelijk op de Max Miller Strips blog een gloednieuwe post over de documentatie voor de historische scene's op pagina 10 en 11 van ons verhaal.

Zo lees je o.a. hoe het nu zit met de Blauwe Steen, een aquamarijn, en vooral de kleur daarvan. Maar ook over de reliekhouder waarin de Orde de Blauwe Steen vervoert en toont aan de goedgelovige boeren en burgers.

Maar ook over de al dan niet versierde kist waarin de Blauwe Steen in latere eeuwen bewaard wordt.

De documentatie voor de kleding van de monniken kwam deels uit het Abdijmuseum te Aduard, deels van foto's en deels van tekeningen


Foto''s en tekeningen gebruikte IJsbrand ook om de diverse scene's een Middeleeuwse sfeer mee te geven. En voor de brand op pagina 11 vormde een schilderij van Pieter Molijn de inspiratiebron net als de  tekening van de achterkant van een Middeleeuwse boerderij.
 

Het Middeleeuwse kasteel annex hoeve op pagina 10 is samengesteld uit twee verschillende elementen, te weten het kasteel van Tongerloo en een klapbrug in de buurt van Veenhuizen.

Voor het beeld van Groningen anno 1577 gebruikt IJsbrand oude, historische kaarten...
 
...en tenslotte is het huis van de Eerste Hoeder op bladzijde 11 een bestaand huis, dat toevallig op het einde van de 16e eeuw gebouwd is.
 (Illustraties: IJsbrand Oost)

Veel meer hierover, met alle bijbehorende foto's, tekeningen en andere documentatie die IJsbrand voor de  historische scene's gebruikte, vind je op de Max Miller Strips blog. Mis het niet!

Geen opmerkingen: