maandag 6 juni 2011

De verdronken paarden van Ameland, episode 4: De premiere van Penny's Shadow en de presentatie van De verdronken paarden van Ameland

Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover: om vier uur ’s middags ging in de Hollandse Manege in Amsterdam de Penny Fanshow van start met de officiële première van de film Penny Shadow en de presentatie van het stripalbum ‘De verdronken paarden van Ameland’.
Voor mij de eerste keer dat ik een officiële filmpremière meemaakte, compleet met rode loper en bekende Nederlanders. Als eerste gaat de Nederlandse pers over de rode loper naar binnen, daarna de cast en special guests en tenslotte alle andere genodigden. Zo maakte ik m’n entree in de enige stadsmanege van Amsterdam. En dat in het gezelschap van o.a. de acteurs van Het Huis Anubis en Spangas, de burgemeester van Ameland en uiteraard vrijwel iedereen van Uitgeverij Holco Publications. Natuurlijk eerst even de paarden bekijken en daarna op naar de speciaal voor de filmpremière ingerichte bioscoopzaal. Iets na kwart over vier ging daar de officiële première van de film ‘Penny’s Shadow’ van start, gepresenteerd door Ewout Genemans. Een korte inleiding en daarna: de film!

(Illustraties: Pulsar Studios, © Holco Publications)

Prachtige film overigens, gemaakt door Steven de Jong, waar niet alleen de paarden-liefhebbers, maar ook de stripliefhebbers aan hun trekken komen. 'Penny’s Shadow’ opent namelijk met striptekeningen die het waargebeurde verhaal van de verdronken paarden van Ameland vertellen. Niet de tekeningen uit het album, maar speciaal voor de film gemaakte striptekeningen. Ook later in de film worden striptekeningen gebruikt om het verhaal van de zestienjarige Lisa en de getraumatiseerde hengst Shadow te vertellen en zie je die tekeningen voor je ogen veranderen in filmbeelden. Tekeningen die in de film gemaakt worden door de mannelijke hoofdrol Kai of zijn bij het ongeluk met Shadow overleden moeder, die van beroep striptekenares is.
Niet voor niets klonk er na afloop van de film dan ook een daverend applaus uit de zaal. Daarna werd de cast van de film aan het publiek voorgesteld, inclusief de paarden die Shadow en Rakker spelen, die op hun beurt ook weer heel wat applaus kregen. Ook de burgemeester van Ameland werd in het zonnetje gezet, en tenslotte werd de filmpremière besloten met een lied uit de film gezongen door Job Bovelander die in ‘Penny Shadow’ de zanger van de band Spiritz speelt.
Toen was het tijd voor een hapje en een drankje in het speciaal ingerichte Strodorp waar van alles te koop en te krijgen was. En daar, rond zeven uur, op het podium van het Strodorp werd door filmproducent Steven de Jong het eerste exemplaar van het stripalbum‘De verdronken paarden’ uitgereikt aan de burgemeester van Ameland. Het verhaal van het stripalbum lag aan de basis van de film. Het idee om de paardenramp van 1979 als basis voor een film te gebruiken komt van Anneke Smit en Mark Tuijnman, de uitgevers van Penny. Met dat idee kwamen ze bij Steven de Jong terecht die het idee samen met scenarioschrijver Lars Boom uitbouwden tot het verhaal van ‘Penny’s Shadow’. En de zwarte hengst Shadow uit de film is weer een nazaat van een van de paarden die bij de ramp van 1979 zijn omgekomen. Vandaar dat ik in mijn scenario ook een zwart paard verwerkt heb.
Vanaf donderdag is het stripalbum te koop op Ameland, dit als een bijdrage van Uitgeverij Holco aan de herinnering van de acht verdronken reddingspaarden en als dank aan Ameland en haar bewoners voor hun bijdrage aan de totstandkoming van de film “Penny’s Shadow’.
Vanaf oktober is het album ook in de rest van Nederland te koop.
Na afloop van de uitreiking werd bekend dat alle bezoekers van de Penny Fanshow bij het weggaan een goodies bag zouden krijgen, waarin ook het stripalbum zat. Tja, zolang kon ik natuurlijk niet wachten en ben dus maar meteen die goodies bag gaan halen om het m'n nieuwste album te kunnen bekijken. Het album was immers echt vers van de pers en ik had het tot dan toe alleen maar in handen van Steven de Jong en de burgemeester van Ameland gezien. Ik had al wel al het tekenwerk van striptekenaar Paola en diens collega’s van de Argentijnse Pulsar Studios op mijn beeldscherm gezien, maar het is toch iets heel anders om het album echt in je handen te hebben. Altijd weer een heel bijzonder moment! Het album is er en ik heb het vast! En dan is het bladzijde voor bladzijde doorbladeren en bekijken. Lezen heb ik pas veel later gedaan in de trein op weg naar huis. Voor die tijd eerst nog wat gegeten en gedronken, nagepraat over de film en het stripalbum met iedereen van uitgeverij Holco Publications die bij de totstandkoming van de film en het stripalbum betrokken, met collega-scenariste Sabra en een aantal andere mensen waar ik eerst alleen de namen van kende en sinds gisteren ook gezichten.
En hoe gaat het nu verder? Wel het programma voor de komende tijd ziet er ongeveer zo uit.

Woensdag 8 juni: ‘Penny’s Shadow’ draait in bijna alle bioscopen van Nederland

Donderdag 9 juni: Het stripalbum ‘De verdronken paarden van Ameland’ is te koop bij alle verkooppunten op het eiland Ameland.

Dinsdag 14 juni: Penny’s Shadow Filmspecial ligt in de winkel met daarin ook aandacht voor de totstandkoming van het stripalbum ‘De verdronken paarden van Ameland’.

En tot slot, vanaf oktober 2011 is het stripalbum ‘De verdronken paarden van Ameland’ te koop in heel Nederland!

Tussendoor zal er ongetwijfeld ook nog wel het een en ander gebeuren op het gebied van media-aandacht voor de film en het stripalbum. En dat lees je dan uiteraard ook weer op deze blog. Ik hou jullie op de hoogte!

2 opmerkingen:

Otto zei

Leuk om dit te lezen, Frank, en gefeliciteerd met je eerste wereldpremière! (op filmgebied dan)
Wel raar dat het boek pas zo laat na de film in de winkels in Nederland komt te liggen. Je wil toch meteen na het zien van de film de strip gaan kopen?

Hopelijk gaat de op ideeen volledig leeggebloede filmwereld eens vaker naar strips kijken voor inspiratie.

Frank Jonker zei

Ha Otto en Caroline (in de vorige post),

Dank jullie voor de felicitaties.
@Otto, het album komt in oktober in de rest van Nederland in de winkels, waarschijnlijk tegelijk met de dvd. Dat Ameland het nu krijgt, is om de bewoners te bedanken voor hun bijdrage aan de film Penny's Shaodow en een bijdrage van uitgeverij Holco Publications aan de herinnering van de ramp van Ameland (zoals deze gebeurtenis vaak genoemd) en de grote inzet van de reddingswerkers, toen en nu. Zo staat althans in het album vermeld.
Maar voor wie het eerder wil hebben, Ameland is een heel mooi eiland om eens een paar dagen vakantie te houden. En dan kun je als souvenir ook nog een mooi stripalbum mee terug naar huis nemen. :-)

Hartelijke groeten,

Frank