maandag 17 mei 2010

HELP ME, RHONDA !!


Het moet ergens in '93 of '94 geweest zijn. Samen met Hanco Kolk.

Het was voor SjoSji-striblad en het was e n o r m en het was ambitieus. Griezelig ambitieus !!!

Ik geef het toe: Eigenlijk wilde ik gewoon de Nederlandse Jean Giraud worden: Hans Giraud ! Maar dan ook graag nog met een beetje Alex Raymond erdoorheen. Ik zeg het: griezelig ambitieus.

Een avonturenstrip. Twee weken k e i h a r d werken per pagina. Niks ernaast kunnen doen. Net begonnen in het stripvak. Ervaring nul. Begeleiding van het blad nul. Paginaprijs grenzend aan nul. (Standaardprijs voor alle auteurs, immers.) Vanwege vervolgkarakter, betaling natuurlijk pas bij inlevering van de laatste pagina. Dus het hele project graag zélf voorfinancieren, kleine vriend.
Uitgever Kees de Groot gaf trouwens ook meteen aan in ieder geval géén belangstelling te hebben om dit verhaal later ooit nog als album uit te geven. Daarvoor moest ik zelf maar iets gaan regelen. Zucht.
Ik heb onze prachtige "RHONDA", want zo heette onze avontuurlijke heldin, in deze eh . . . stimulerende omgeving, nog in leven kunnen houden tot pagina twintig . . . Toen was de ambitie op. En m'n geld op. Uw tekenaar met hangende pootjes terug naar Donald Duck om in ieder geval weer eeeeeven IETS te verdienen.
Hanco elke dag smekend aan de telefoon: "Misschien later dan weer es verder, Hanco ! Weetje, zoiets kun je misschien niet in één keer doen. De tijden zijn nou eenmaal moeilijk voor de Nederlandse avonturenstrip, man! "
Er verstreken jaren. En uiteindelijk ging die klote Sjosji-Stripperazzi ook nog over de kop. Eigen schuld. Nog ook wel andere akkefietjes met die lui gehad, intussen. Geen traan om gelaten.
Er kwamen andere tijden en er kwamen andere strips en de mooie Rhonda verdween heeeeeeeeeeel diep onderin de studio-archiefkast als een soort onvoltooide Vano-strip-voetnoot.
Kom ik Hanco een paar weken geleden tegen. Aan tafel bij Spinvis.
Of ik ooit nog wel es aan onze Rhonda dacht. En dat dat toch eigenlijk dooooooodzonde was van zo'n mooie strip, enzo. En of ik nou nooit eens zin had om dit verhaal eh . . . AF TE MAKEN ? Nou ik toch even op sabbattical was, immers?
Tjatjatja . . .daar zit je dan. Tussen Hanco en Caroline. Mijn Caroline natuurlijk ook meteen enthousiast: "Dat was inderdaad toch zo'n mooi projekt, Hans !! En er zit al zoveel werk in ! En dat ligt daar maar! Dit is misschien wel de perfecte tijd ervoor !! Eppo is er weer, enzo! Moet je RHONDA eigenlijk niet es gaan V O L T O O I E N, Hansie ?"
Drie nachten slecht geslapen. Komt me GVD dat ouwe Rhonda-lijk opeens weer helemaal uit de kast !
Nou, daar zit ik dan, blogvriend. KAN dit wel? Kan IK dat wel? Ik ben zestien jaar verder! Sluit dat nog wel aan? En Bob Evers dan? En een strip van zéstien jaar oud ! Wil iemand die strip nog wel? Naar Eppo ermee, misschien? Of Casterman?En kost me dat dan weer TWEE weken per pagina? En hoeveel maanden bij elkaar, dan?
Ik ben er nog helemaal niet uit. Help me, Rhonda!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

rminele maan! Wat ben jij toch een ongelooflijk, veelzijdig talent. Awaar ondergewaardeerd wat mij betreft.Eé van de weinige tekenaars in ons land met echt internationaal niveau.
Dit moet toch wel in Eppo een plekje verdienen, lijkt me.

M.

Otto zei

Nou Hans, dat ouwe Rhonda-lijk ziet er nog prima uit. Het verhaal lijkt me hard en rauw en is goddelijk getekend. Je bent al op de helft met je pagina´s en je spuugt ze allemaal in de bek want dit gaat zeker een succes worden. Neem wraak op je verleden en doe het gewoon! Hans en Hanco dat wordt toch gewoon top. Ik denk dat die 2 weken per pagina overigens wel mee valt. Je hebt nu veel meer ervaring dan toen je begon. Ik gooi het op 1 week per pagina. Waarom probeer je er niet 1 om te zien hoe het gaat?

Anoniem zei

Geweldig getekend!!!!

Henkus Schumacher zei

Ik sluit me ook aan bij de vorige sprekers! Zet 'm op, Hans, je kunt het!
Het is ook zó zonde om zulk schitterend tekenwerk in de la te laten liggen terwijl er zoveel crap uitgegeven wordt. Ik kan me niet voorstellen dat er geen enkele stripuitgever in geïnteresseerd zou zijn.
Let bij voortzetting wel op je tekenstijl; je hebt de neiging om nog wel eens te,... eh... experimenteren...
Maar dit is het absoluut waard om af te maken.

Groetjes,
Henkus

Henkus Schumacher zei

P.S. Lekker Phoebe Zeit-Geist gehalte! Yumyum...!