dinsdag 8 september 2009

Zelf-de-Bob-Evers-strip-tekenen-11 !!! meekijken-3


Haaa, blogvriend! Welkom! Nog steeds brandend van nieuwsgierigheid naar alle super-technische en supergeheime BE-stripgeheimen? Onze kroonjuwelen? Let op, makker, want daar komen ze weer!
Lichtbak, 1B potloodje, SchoellerHammer tekenpapier, scenario en die 142% uitdraaitjes van de layout schetsjes. Daar waren we de vorige keer gebleven, niet? In deze fotografisch vastgelegde BE-strip-produktielijn. Okee, we gaan hier in deze post nu maar eens kijken naar dat daadwerkelijke schetsen op het mooie papier.

Suf genoeg moet ik dit nu even laten zien met een andere pagina dan die van de vorige keer. Want vergeten die pagina ook weer periodiek te fotograferen onderweg bij het opschetsen. Maar vooruit, het principe blijft helemaal hetzelfde. Een stoot foto's van warrige schetsen op schetsen met ook nog tegenlicht . . . Hopelijk is het wel allemaal nog een b e e t j e te zien.

Meestal zet ik eerst de balloons er het eerst in. Die krengen moeten er tóch in, dus dat kan je maar meteen gehad hebben. Hier komt het meteen aan op passen, meten en schuiven. Meteen zoeken naar een aangename indeling. Zoeken naar een c o m p o s i t i e . . .

Want d a a r gaat het nu helemaal om: c o m p o s i t i e. Al het kostelijke spul moet nu telkens in zo'n hokje gepropt worden. Zo'n vierkant of rechthoekje met rondom die vier 90 graden hoekjes. Er komt nu een l i j s t j e om elk tekeningetje. Die kadertjesranden gaan, hoe dan ook, nu een uitsnede maken uit je eerste tekening en alle elementen van die tekening daarmee een soort gewicht meegeven. Je gaat nu nolens volens anders naar de tekening kijken: Het kadertje m a n i p u l e e r t nu het kijken.

Over compostitie sec ga ik het later nog es hebben. Hier nu maar even de technische kant van deze pagina produktie. Schuiven, eindeloos schuiven en dan de dragende elementen van de tekening effe snel, en op een aangename plek in het kader, overnemen. Dat is waar het hier om gaat. Gewoon overtrekken eigenlijk, maar dan overtrekken met verstand.


Ook nu even de kans om hier en daar alvast een detail wat verder uit te werken. Niet te ver, hoor, want per slot is dit hier allemaal halffabricaat. Over deze schetsen heen komt straks toch weer de kwast. Okee, eerste helftje gedaan, tweede paginahelft zelfde recept.

Schuiven, belangrijkste elementen effe snel overnemen en meteen proberen de zaken wat sterker te krijgen.


Beetje uitwerken, klaar. Dit overnemen is eigenlijk altijd een erg ontspannend werkje.

Gaan we volgende keer deze platen maar es INKTEN!

4 opmerkingen:

Andere Hans zei

Hoi Hans!

Geweldig, dit kijkje achter de schermen! Ben ook zeer benieuwd naar de inkt-fase!

Wel jammer dat dit toch een andere pagina is. Ik had graag eens een voorbeeld gezien van de grove schets naast de uitgewerkte schets. Kijken op welke details je in welke fase je het meeste let.
Misschien valt dat nog eens te regelen?

Anyway, nogmaals dank, erg mooi om te zien, dit!

Fabricio Grellet zei

Hey, Frank!
Is there some way for you to write me? Please, use the e-mail address indicated below. THANKS.
Fabricio / MAGIC EYE STUDIOS (owner)
ADDRESS 1: fabriciogrellet@uol.com.br
ADDRESS 2: fabricio@magiceyestudios.com.br

Otto zei

Hans,

Als het even kan GEEN foto's van jullie kroonjuwelen ;-) Zo nieuwschierig ben ik nu ook weer niet.

Hans van Oudenaarden zei

@"andere Hans":
Dank. En het is niet TE saai, al die eindeloze schetsen? Ik heb trouwens nog wel i e t s van de opschetsing van die andere pagina. Doe ik volgende keer erbij!
@Otto:
Goedbeschouwd past zo'n blog eigenlijk helemaal in het nare, modernistische exhibitionisme van onze tijd. Ongelofelijk hoe Frank en ik het hier al bijna twee jaar helemaal over onszelf weten vol te . . . eh . . ouwehoeren. Nergens is meer schaamte en terughoudendheid!! Iedereen pleurt werkelijk ALLES op dat internet!!! Hoe val je nog op als stripmakers???

Frank en ik gaan je suggestie dus toch maar es serieus bespreken!