vrijdag 18 september 2009

Het festival van het goede leven


Het goede leven! Als er één stripfiguur is dat dat representeert is het wel Gijs Gans. Als sinds zijn eerste optreden in 1938 doet Gijs vrijwel niets anders dan eten, slapen en proberen onder allerlei karweitjes uit te komen of in elk geval die zo gemakkelijk mogelijk zien uit te voeren.
Eten is dan ook de belangrijkste reden voor Gijs om wel aan het aan het werk. Deze week, op bladzijde in de nieuwe Donald Duck (nr 39-2009), passen Lizzy, Juultje en Babetje die truc toe. Enkel omdat Gijs denkt dan hij anders géén appeltaart krijgt, gaat hij aan het werk. En het verhaal werd getekend door onze vrienden van de Magic Eye Studio.

Het goede leven op de boerderij van Oma Duck is in intussen natuurlijk allang ingehaald door de bio-industrie. Toch heerst dat beeld nog steeds in vele kinder- en prentenboeken. Om die reden nodigde Kasteel Groeneveld kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp uit om een kinderverhaal te schrijven waarin de andere kant van het leven op de boerderij getoond werd. Een en ander leidde dat het prentenboek ‘De verkipping’ dat binnenkort bij uitgeverij Lannoo verschijnt. Ik had de eer om Tjibbe te mogen interviewen voor het Groeneveldblad. Dit interview, over o.a. dieren die aan mensen zijn aangepast, de zoektocht naar het juiste verhaal, en de samenwerking met illustrator Kees de Boer, lees op bladzijde 3 en 4 van het pasverschenen Groeneveldblad (nr 2009-2).
(Illustratie: Kees de Boer)

Behalve het interview vind je ook een uitgewerkt weblogverslag over het schrijfproces van De Verkipping en het storyboard van de tweede versie van het prentenboek met schetsen en illustraties van Kees de Boer. Vanaf 15 oktober is op Kasteel Groeneveld de tentoonstelling rond ‘De verkipping’ te zien.

En a.s. zondag 20 september is er op datzelfde Kasteel Groeneveld het jaarlijkse Groeneveldfestival van het goede leven. Van 11.00 tot 17.00 uur kun je genieten van muziek, theater, vertellers, schrijvers, film, kindertheater, picknickplaatsen en een proeftuin met pure producten van het Nederlandse platteland. In de binnentuin van het park treedt o.a. de Brabantse troubadour Gerard van Maasakkers op en voor de kinderen is er Dirk Scheele met zijn band. En de drijvende kracht achter dit geheel is onze eigen Caroline. En alleen om die reden al zijn wij er ook. Mis het niet. Het Groeneveldfestival. A.s. zondag 20 september op en rond Kasteel Groeneveld in Baarn. Tot dan!


(Foto: Karin Ceulemans en Jan Magito, © Jakari Productions)

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Frank, wat leuk al die aandacht voor Groeneveld. Veel dank!

Caroline

Anoniem zei

Ik ben er ook :)
Groetjes, -J-.

Anoniem zei

Het was super gezellig op het kasteel Groeneveld. Een leuke dag, met mooi weer. Geweldig georganiseerd! Complimenten! Groetjes, -J-.