donderdag 24 september 2009

Eppo 18: We gaan weer verder!

Hoera, gisteren de nieuwe Eppo in de bus en vandaag in de winkel. Met de start van het nieuwe Franka-verhaal “De zilveren vlam”, geen Storm, maar wel de nummer 3 van de Schurken Top 3, de boekenkast van Romano Molenaar, een interview met Willem Ritstier, het slot van Dirk-Jan en Franka op de cover.

(Illustratie: Henk Kuypers, karikatuur: Mars Gremmen)
En vooral, en daar zijn we heel blij mee, op pagina 22 en 23 het vervolg van de avonturen van Jan en Arie in “Een overval in de lucht”. En nu door naar het eind van dit verhaal in Eppo 24!Op pagina 33 van ons verhaal speelt Breitstein zijn laatste troef uit. Alle passagiers als gijzelaars en dan maar proberen om Winstone en Marsh uit dat vliegtuig te krijgen. Een opzet die jammerlijk mislukt door toedoen van, geloof het of niet, Lalou Lalonde! Heerlijk, dit soort dingen voor een scenarist. Een karakter als Lalou, dat zich gaandeweg het verhaal ontwikkelt en anders uit het verhaal komt dan ze er in kwam. En dan maar die lijntjes door de verschillende scene’s heen uitzetten. Begonnen als een nuffige filmster die door de woestijn gedragen wordt en eindigend als een stoere meid die de schurken overbluft. Het was natuurlijk nog sterker geweest als we Zazou ook de strip hadden laten overlijden, want dan had Lalou op dit punt in het verhaal echt niets meer te verliezen. Maar ja, Hans en kleine hondjes…
In tegenstelling tot Willy van der Heide houdt Hans op deze pagina Jan en Arie uit de grot. En dat geeft Breitstein aan het begin van deze scene een extra argument om de passagiers, op Anderson na, uit de grot te krijgen. Kijk en vergelijk. Hier is pagina 33:


PAGINA 33a:

1. In de grot wordt overleg gevoerd door de passagiers. Anderson neemt de leiding. Malherbe zit er zenuwachtig bij en veegt het zweet van zijn voorhoofd. Zazou is gewikkeld in verbandrepen, gemaakt van (de rest van) Sparks overhemd. Ze is nog zwak, maar wel bijgekomen. Lalonde zit naast Zazou en streelt haar.
ANDERSON: we worden gezocht. dat is duidelijk!
JAN: maar hoe vinden ze ons ooit, als we hier binnen moeten blijven zitten?

2. Close-3-shot van Anderson, Jan en Arie die plots de stem van Breitstein horen.
BREITSTEIN (buiten beeld, van buiten de grot): hier breitstein! loistert allemaal! leg allemaal je handen ien je nek en kom naar boiten. eén voor eén. anderson moet binnen blijven.
ARIE: huh? laat ie ons gaan?

3. Malherbe klimt als eerste naar buiten, gevolgd door een twijfelende Arie en Jan. Breitstein geeft Anderson een bevel.
MALHERBE: ik hoop het. ik wil hier weg. ik heb er genoeg van.
BREITSTEIN: mooi zo! anderson, gooi wat dekens naar boiten!

4. Breitstein heeft iedereen twee aan twee vastgebonden met repen van de dekens. De rechterarm van Paul zit aan de linkerarm van Lalonde. Arie zit op dezelfde manier vast aan Malherbe en Jan aan Sparks. Peters, met zijn gewonde arm, blijft over. Lalonde draagt Zazou met haar andere arm. De drie koppels staan vlak achter elkaar (Paul en Lalonde (op kousevoeten) vooraan, Arie en Malherbe daarachter) en zijn door een lange strook deken, die door hun samengebonden armen is getrokken, aan elkaar vastgemaakt. Kaalmans gaat met getrokken pistool (de parabellum) en wat touw de grot in.
BREITSTEIN: zo, jullie kunnen er niet meer vandoor gaan!

5. Breitstein drijft het gezelschap voor zich uit door het stenenveld. Arie maakt een opmerking over het gedrag van Breitstein.
BREITSTEIN: linksaf! voorwaarts, mars!
ARIE: het lijkt wel alsof we in dienst zitten!


PAGINA 33b:

1. Close-3-shot van Sparks, Jan en Arie die een soldatenliedje zingen. Op de achtergrond geeft een dreigende Breitstein een nieuw bevel. Kaalmans komt met getrokken parabellum achter het gezelschap aan.
SPARKS, JAN EN ARIE: ♫ rats, kuch en bonen…♪
BREITSTEIN: nicht ziengen! omdraaien met gezicht naar vliegtuig!

2. De colonne staan op korte afstand van de achterkant van het vliegtuig. Ze draaien zich met hun gezichten naar het vliegtuig toe. Breitstein en Kaalmans zorgen ervoor dat de gevangenen zich tussen hen en het vliegtuig bevinden. De zon staat laag in het westen. Malherbe staat bol van de zenuwen en staart met holle ogen naar het vliegtuig.
BREITSTEIN: hee daar in het vliegtoig. iek geef je vaif minoeten om er oit te komen, anders schiet ik de gevangenen neer… hee! horen jullie mai?

3. Close-up van een verbijsterde Breitstein die het antwoord van Winstone hoort.
WINSTONE (buiten beeld, vanuit het vliegtuig): we horen je, ja! we hebben nog vier minuten, wel?

4. Breitstein en Kaalmans tellen de minuten. Jan loert zwetend naar Breitstein.
BREITSTEIN: eén minoet…twee minoeten… er zain twee minoeten om! nog drie minoeten!

5. Tot verrassing van iedereen verbreekt Lalonde de spanning.
LALONDE: blijf daar! ne capitulez pas! als ze het vliegtuig hebben, laten ze ons toch van dorst omkomen. niet toegeven! blijf daar!
BREITSTEIN: !
KAALMANS: !

Geen opmerkingen: