vrijdag 3 oktober 2008

Panchito in de bergen en Bob Evers in de etalage

Hoi allemaal! Iemand het nieuwe Bob Evers al in de winkel tegengekomen. Ik ben net een rondje gaan maken langs de Bruna’s, boekhandels en stripwinkel, maar iedereen meldde me hetzelfde: dat het nog niet binnen was.
Wel ben ik intussen wat wijzer geworden over het fenomeen distributie. Zo werd me in de boekhandel verteld dat het ongeveer een week duurt vanaf de distributeur naar de boekhandel. En dat kan kloppen, want de laatste informatie van onze uitgever is dat ‘De Strijd om het Goudschip’ afgelopen maandag naar distributeur van Ditmar is gegaan.
In de stripwinkel heb ik een kijkje mogen nemen op de site van onze distributeur en daar blijkt de hardcover al als nieuw verschenen vermeld te staan. Het kan dus niet lang meer duren. Maandag, dinsdag, woensdag? Zodra we ons nieuwe album ook maar ergens zien liggen, lezen jullie het meteen op deze blog. En wie weet plaatsen we er nog een foto bij ook.

Nog een paar dagen wachten dus tot het nieuwe Bob Evers ‘De strijd om het goudschip’ echt overal te krijgen is, maar intussen zijn er wel weer een aantal andere verhalen van me in krant- of tijdschrift gepubliceerd. Op bladzijde 22 t/m 24 van de nieuwe Donald Duck (nr 41-2008) vind je een Panchito-verhaal, getekend door waarschijnlijk een Spaanse studio-tekenaar, die het duidelijk niet helemaal begrepen heeft. Zo zat de staart van de poema in het scenario natuurlijk klem onder een rotsblok, want anders springt dat beest zo over de rotsen heen. En ook op het eind is een plaatje naar de laatste strook geschoven, waar ik niet echt blij mee ben, want daardoor wordt ook het vertelritme verstoord en het laatste plaatje nogal volgepropt is, waardoor het nogal aan kracht verliest.

Op dit soort moment ben ik altijd ontzettend blij dat er ook Nederlandse tekenaars zijn die mijn scenario’s uittekenen. En waarvan de meesten zich gelukkig heel bewust zijn dat ze niet alleen plaatjes moeten tekenen maar ook een verhaal moeten vertellen. Een tekenaar zoals Hans van Oudenaarden tegenwoordig voor Bob Evers en in eerdere jaren voor Donald Duck.
Of een tekenaar als Dick Heins voor wie ik nu regelmatig een scenario voor Mooie Keetje schrijf. In de afgelopen negen dagen zijn er weer twee nieuwe afleveringen verschenen.
In het Kanton van woensdag 24 september verscheen de 76ste Mooie Keetje strip met als onderwerp het Open Atelier Weekend in Oosterhout en de vraag waar al die moderne kunstenaars toch steeds hun inspiratie vandaan halen.

(Illustratie: Dick Heins)

Met de Mooie Keetje strip van deze week, gepubliceerd in Het Kanton van woensdag 1 oktober, is iets bijzonders aan de hand. De strip van deze week gaat over de Kinderboekenweek, al bevat de strip ook een kleine verwijzing naar de Oosterhoutse politiek. Keetje en Wilfried komen onder andere in de bibliotheek en bij een boekhandel terecht.

(Illustratie: Dick Heins...)



En let nu op die twee stripalbums in de etalage van de boekhandel. Toch handig als je scenario’s voor meerdere strips schrijft, nietwaar? Maar het was natuurlijk nooit gelukt zonder de medewerking van Dick.

(...en Hans van Oudenaarden)

En dat Klein Suske en Wiske album (nr 13) naast Bob Evers verschijnt volgende week donderdag en bevat o.a. het eerste tekenwerk van Dick Heins voor Klein Suske en Wiske.
En we hopen natuurlijk van harte dat dit plaatje wat betreft Bob Evers begin volgende week al werkelijkheid wordt. Voorlopig hebben de Boekenhalte en ’t Vlaams Stripcentrum dit weekend nog de exclusiviteit van ons nieuwe album. Zien we jullie allemaal in Zwolle en Wilrijk? Tot dan!

Geen opmerkingen: