maandag 6 oktober 2008

Bob Evers in Wilrijk: De Belgische presentatie van "De strijd om het goudschip" in 't Vlaams Stripcentrum

Het nieuwe Bob Evers album is uit, beste bloglezers. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Zaterdag in Zwolle kregen we al het nieuws dat ons nieuwe album in een van de grootste boekhandels van Zwolle was gesignaleerd, ook op de site van De Officieuze Strippagina (http://www.strippagina.nl/) staat ons nieuwe album genoteerd als ‘nieuw verschenen in week 40’. En op andere sites zien we als releasedatum 3 oktober 2008 genoteerd staan. Prima op tijd voor onze presentaties dus. Zelfs ’t Vlaams Stripcentrum had zijn Bob Evers bestelling voor het weekend al binnen.
Maar voor alle zekerheid had ik een week eerder van De Stripdagen toch een pakketje met softcovers en een doos met hardcovers meegenomen voor onze Belgische presentatie op zondag tijdens het Opendeurweekend van ’t Vlaams Stripcentrum. En van Willem Hageman van de Boekenhalte kreeg ik nog een aantal exemplaren van de nieuwe hardcover van Bob Evers deel 1 ‘Kabaal om een varkensleren koffer’ mee.
Voor vervoer van de albums naar Wilrijk was gezorgd, Hans zou met de trein afzakken naar het zuiden en worden opgehaald van station Roosendaal, vanwaar we met z’n allen met de auto naar Belgie zouden rijden. Kortom, alles goed geregeld en na de presentatie in Zwolle verheugden Hans en ik ons allebei zeer op de zondagse albumpresentatie in Wilrijk.

(Foto: Jim Bella)

Vol goede moed vertrok Hans die zondag om half negen van huis naar het station. Helaas, zo meldde een aardige spoorwegmedewerker via het omroepsysteem op het station, zouden er wegens ‘uitgelopen werkzaamheden’ geen treinen naar station Utrecht Centraal rijden. Hans vlug terug naar huis om een en ander op de computer uit te zoeken en vervolgens op de fiets naar het eerstvolgende centrale station, vanwaar wel treinen zouden rijden volgens de reisplanner.
Mooi niet, dus! Gebeld, gesurfd en plannen aangepast. Roosendaal werd Breda, vanwaar uit het nog maar drie kwartier rijden naar Wilrijk was. En Hans intussen met de bus weer naar een station vanwaar wel treinen zouden rijden.
Weer niks, dus. De trein die werd aangekondigd werd op het laatste moment afgeblazen en volgende zou pas een uur later vertrekken. Kortom, twee uur later was Hans zo’n twee stations verder gekomen, maar nog altijd niet in Utrecht. En uiteindelijk, na twee├źnhalf uur hopeloze pogingen om station Utrecht Centraal te komen, keerde een zeer chagrijnige Hans op de regenachtige zondagochtend weer huiswaarts.(Foto's: Jim Bella)

Zo komt het beste Bob Evers vrienden en vriendinnen, dat ik dankzij ‘uitgelopen werkzaamheden’ aan het Nederlandse spoorwegnet zondag helemaal in mijn eentje het nieuwe Bob Evers album in ’t Vlaams Stripcentrum heb gepresenteerd. Zonder tekenaar. Met excuses aan al onze Vlaamse Bob Evers fans.
Want die waren er natuurlijk wel. Laurens, Koen, Marc en nog heel wat andere lezers, die ondanks het zeer slechte weer speciaal voor Bob Evers en vooral voor een tekening van Hans in het nieuwe album naar ’t Vlaams Stripcentrum waren gekomen. Mensen die je dan toch teleur moet stellen omdat Hans er niet is.

(Foto: Jim Bella)

Ondanks dat is het toch een heel gezellige middag geworden in 't Vlaams Stripcentrum. Toen de albums eenmaal waren uitgepakt en uitgestald, heb ik van twee tot vier uur de nieuwe Bob Evers albums gesigneerd in het gezelschap van een drietal Belgische collega’s: Steven de Rie, Tom Metdepenningen en Pierre Boschmans.


(Foto: Jim Bella)

En voor de echte liefhebbers nog een drietal Donald Duck (scenario)tekeningen gemaakt. Op zo’n moment merk je meteen het effect van het maken van een tekening. Het werd drukker bij mijn tafel toen Donald, Willie en Dagobert op papier getoverd werden, vooral met kinderen. En dat leverde ook wat extra belangstelling voor Bob Evers op. Maar ja, het verschil blijft: een Duckpersonage krijg ik nog wel aardig op papier na negentien jaar Duckscenario’s maken, maar de personages van Bob Evers is toch andere koek. Daar heb ik toch echt Hans voor nodig.
De binnenkaft van de kaft van de nieuwe Bob Evers albums is gisteren dus in alle gesigneerde albums leeg gebleven. Een plek in het album die getuigt van de afwezigheid van Hans. Maar we hopen dat binnenkort weer goed te maken in Hilversum, Breda en Sint-Truiden.(Foto: Jim Bella)

Al met al toch weer een heel leuke middag in Wilrijk. En ik wil vooral iedereen bedanken die ondanks het slechte weer speciaal voor Bob Evers naar ’t Vlaams Stripcentrum is gekomen. En verder Frank Bogaerts en de andere medewerkers van het Opendeurweekend voor de uitnodiging, de gastvrijheid en de verse koffie gistermiddag. En in het bijzonder Jan, die voor de verkoop van de Bob Evers albums zorgde, terwijl ik bezig was met signeren.
En mijn speciale dank gaat uit naar Jim Bella, alias Jim-on-the-road, zonder wie ik dit verslag nooit met foto’s zou hebben kunnen illustreren. Meer foto’s van Jim in een uitgebreid fotoverslag van het Opendeurweekend van ’t Vlaams Stripcentrum vind je a.s. woensdag vast en zeker in Stripelmagazine (http://www.stripelmagazine.be/).


(Foto: Jim Bella)
O ja, omdat het gisteren door het slechte weer en de afwezigheid van Hans toch iets rustiger was dan in Houten en Zwolle heb ik intussen wel de tien albums voor de prijsvraag in Brabant Strip Magazine gesigneerd. De tekst en handtekening van de scenarist staan er dus in. Nu de tekening en handtekening van de tekenaar nog…

Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen: