zondag 19 oktober 2008

Bob Evers bij het Stripsmagazijn...en een boekbespreking op De Stripspeciaalzaak

Wie kan me vertellen wat er allemaal gebeurt, beste bloglezers? Ik bedoel, het was al een gekkenhuis op de Stripdagen en dan vooral op zondag. Maar zoiets verwacht je hooguit één keer nadat je nieuwe album is uitgebracht. Gebeurt het nog een keer, zeg! Gisteren, in het Stripsmagazijn in Hilversum!
Vijftig albums lagen er al klaar om gesigneerd te worden. Vijftig albums die al gereserveerd waren voordat het zaterdag was. Die vijftig albums waren de reden dat Hans zaterdag, zoals hij tegen mij zei ‘maar iets eerder’ begon. Okee, dacht ik, probeer ik ook ietsje eerder te zijn., niet wetend dat Hans al om 11.00 uur ’s ochtends zou beginnen met signeren.

Kortom, ik had dus een flinke achterstand op Hans toen ik arriveerde bij het Stripsmagazijn. Er lagen al heel albums met tekeningen van Bob, Jan, Arie, Mickey Mouse of Buikmans te drogen en ik kon dus meteen aan de slag om daar nog een tekst bij te schrijven.
Het duurde tot half drie tot ik die achterstand had weggewerkt. En al die tijd, om een korte koffiepauze na, was Hans bezig geweest met de tekeningen voor alle andere albums van de stapel. En die stapel zelf? Die werd maar niet kleiner. Nee, beste Bob Evers vrienden en vriendinnen, die stapel was groter geworden. Want natuurlijk kwamen er zaterdagmiddag ook heel wat Bob Evers liefhebbers naar het Stripsmagazijn. Bekende gezichten, zoals Joop, Robert, Julian, Björn en Anko, maar ook heel wat nieuwe lezers die meteen vier delen in hardcover kochten.
En het zal misschien niet veel mensen opgevallen zijn, maar behalve Hans en ik heeft er zaterdag nog iemand gesigneerd bij Het Stripsmagazijn. Goede vriendin en kinderboekenschrijfster Greetje Vagevuur signeerde haar twee nieuwste boeken ‘Scherven in de kerk’ en ‘Heel slim van Floor, Tes en Kim’ (beiden uitgeven door uitgeverij Delubas) voor mij, terwijl ik op mijn beurt het nieuwe Bob Evers album “De strijd om het goudschip’ voor Greetje signeerde. Greetje, nog maar een keer: hartstikke bedankt daarvoor!

Hectisch dus, afgelopen zaterdag bij het Stripsmagazijn. Gelukkig maar dat de ouders van eigenaar Koen van Heijst ons regelmatig van koffie, cola, broodjes en snoepgoed voorzagen voor de broodnodige energie. De stapels albums op de tafel naast ons werden snel kleiner en de heruitgave van de hardcover van Bob Evers deel 1 “Kabaal om een varkensleren koffer” was ruim voor vijf uur uitverkocht in het Stripsmagazijn. Ik vrees zelfs dat a.s. zaterdag bij De Dobbelsteen in Breda wel eens de allerlaatste exemplaren van deze editie verkocht gaan worden. En als dat waar is, is de hardcover van ‘Kabaal om een varkensleren koffer’ voor de tweede maal binnen een maand tijd uitverkocht. Maar ook de andere hardcovers en zeker die van ons nieuwe album ‘De strijd om het goudschip’ gingen grif over de toonbank bij Het Stripmagazijn. Uiteindelijk, om precies 17.00 uur schreef ik mijn tekst in het laatste album van die dag en kon ik het op het stapeltje albums bij Hans leggen, die ongeveer een half uur later dat album van een prachtige tekening voorzag (en toen al meer dan zes uur aan het signeren was!).

Na zo’n middag kunnen we natuurlijk niet anders dan iedereen die met zoveel enthousiasme voor Bob Evers naar Hilversum was gekomen, heel hartelijk bedanken. En in het bijzonder natuurlijk Koen van Heijst en zijn ouders voor de gastvrijheid en de gehele verzorging van onze signeersessie afgelopen zaterdag.


En wie we zeker even moeten bedanken zijn de mensen achter de site van De Stripspeciaalzaak (http://www.stripspeciaalzaak.be/). Daar vind je onder de rubriek ‘Besprekingen’ namelijk een heel mooie recensie van Bob Evers deel 4: De strijd om het goudschip, waarin niet alleen het nieuwe album wordt bekeken, maar ook aandacht is voor de ontwikkeling van de Bob Evers stripserie tot nu toe. En gelukkig wordt die ontwikkeling als positief ervaren.
Wie de recensie op de site van De Stripspeciaalzaak wil lezen, kan ook meteen deze link volgen, en de Bob Evers bespreking door Erik Hubrechsen verschijnt direct op je scherm:
http://www.stripspeciaalzaak.be/55-B29-BobEvers4.htm

Veel plezier allemaal en tot de volgende keer!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

mooie recensies op de Stripspeciaalzaak site, Ik kan niet anders dan me hier van harte bij aansluiten.
- K-

Frank Jonker zei

Ha -K-,

Helemaal mee eens. Waar ik vooral heel blij mee ben, is dat ze ook letten op de ontwikkeling van de strip sinds het eerste album. En dat die ontwikkeling gelukkig ook als positief gezien wordt.Iets dat we op de Stripdagen ook diverse malen te horen hebben gekregen. Een mooier compliment voor een nieuw album kun je eigenlijk niet krijgen.

Hartelijke groeten,

Frank