zondag 5 oktober 2008

Bob Evers in Zwolle: de Nederlandse presentatie van "De strijd om het goudschip" bij De Boekenhalte

Hoi allemaal! Toen ik zaterdag om kwart over elf bij De Boekenhalte in Zwolle binnenkwam, was het daar nog rustig. Slechts een paar klanten en een enkeling die speciaal voor Bob Evers naar de winkel was gekomen. Maar die rust zou slechts van korte duur zijn. Eigenaar Willem Hageman had immers weer voor een zeer goede publiciteit gezorgd en al voor de vierde keer op een rij aandacht in de krant weten te krijgen voor de presentatie van het nieuwe Bob Evers album. Hoe dichter de tijd naar twaalf uur kroop, hoe drukker het werd bij de Boekenhalte. Bekende gezichten, zoals Carlos, Jack, Wijtze, Muus maar ook bijvoorbeeld mijn collega Jan Kruse, die dit jaar zijn duizendste scenario voor Donald Duck schreef en dit jaar eveneens viert dat hij vijfentwintig jaar scenario’s voor het vrolijke weekblad schrijft. (Jan, met beide mijlpalen nogmaals van harte gefeliciteerd!), maar ook veel nieuwe gezichten die meteen de hele Zuidzee-trilogie kochten of zelfs de hele Bob Evers serie in één keer lieten signeren.

(foto's: Jack Nowee)

Zo tegen twaalven kwamen ook Joop Schreurs, Hans en onze uitgever Ron Streppel binnen. En natuurlijk namen we eerst nog allemaal een kopje koffie, maar toen Ron eenmaal een luxe Bob Evers album uit zijn auto had gehaald, kon de officiële presentatie beginnen.


(Foto: Herman Schreurs)

Aan mij de eer om deze keer het eerste album uit te reiken aan Joop Schreurs. Joop, reporter voor Brabant Strip Magazine, schreef intussen al drie artikels over de Bob Evers strip, achtereenvolgens in Brabant Strip Magazine, 128, 140 en 160 (het nieuwste nummer!), maar liet dit jaar ook een speciaal Bob Evers-verjaardagsboekje maken, dat hij uitdeelde aan vijftig vrienden, kennissen en familieleden, waardoor we er nu hopelijk sinds april van dit jaar ook vijftig nieuwe lezers bij hebben.


(Foto: Herman Schreurs)

Joops eerste artikel in Brabant Strip Magazine 128 zorgde voor de eerste bekendheid van Bob Evers in Belgie. Tijdens onze eerste signeersessies in Belgie kregen we ook mensen aan onze tafel die ons vertelden dat ze in Brabant Strip Magazine (http://www.brabantstrip.be/) hadden gelezen over Bob Evers en best benieuwd waren geworden. En zo begon het balletje voor Bob te rollen in Belgie. Niet alleen Brabant Strip maar ook bijvoorbeeld De Standaard (http://www.standaard.be/) en Stripelmagazine (http://www.stripelmagazine.be/) besteden regelmatig aandacht aan Bob Evers. Op de site Stripelmagazine vind je deze week zelfs een speciale reportage van Jim-on-the-road over de Stripdagen in Houten met daarin ook aandacht voor onze Meet and Greet en een aantal foto’s op groot formaat.
Drie artikels, een verjaardagsboekje en groeiende populariteit van Bob Evers in Belgie, alle reden dus om aan Joop Schreurs (http://www.joopschreurs.nl/) deze keer het officiële eerste exemplaar van onze vierde Bob Evers album “De strijd om het goudschip” uit te reiken.

(Foto's: Jack Nowee)(Foto: Herman Schreurs)

Natuurlijk was Joop meteen na de uitreiking de eerste voor wie we de albums, inclusief het uitgereikte luxe album, zijn gaan signeren. Inmiddels stond De Boekenhalte echt vol met Bob Evers liefhebbers, die vrijwel allemaal meerdere edities van ons nieuwe album gekocht hadden en die vanzelfsprekend ook door Hans en mij wilden laten signeren. En ook voor de zeefdruk van "De strijd om het goudschip" en voor de drie giclées was er grote belangstelling.


(Foto's: Herman Schreurs)

Gelukkig had Willem Hageman een systeem bedacht met nummertjes voor onze signeersessie. Beginnend met het laagste nummer en opklimmende naar het hoogst uitgedeeld van afgelopen zaterdagmiddag kreeg iedereen die dat wilde een tekst, tekening en handtekening van Hans en mij. En we hoorden ook dat de nieuwe Bob Evers album in één van de grootste boekhandels van Zwolle gesignaleerd waren. Een winkel die normaal alleen strips als Asterix en Lucky Luke verkoopt. En nu ook Bob Evers! Geweldig nieuws zoiets!(Foto: Herman Schreurs)

Met slechts een koffiepauze van een kwartiertje we vanaf pakweg half één tot kwart voor vijf gaan signeren. Ik moet wel zeggen, dat Hans begon met zijn tekeningen in inkt te maken, maar vanwege de grote drukte in de Boekenhalte uiteindelijk moest besluiten om zijn tekeningen alleen nog in potlood uit te werken.(Foto's: Jack Nowee)
Alle verschillende albums die bij de Boekenhalte aanwezig waren hebben we diverse malen voorbij zien komen op onze tafel. De softcover, hardcover, de speciale Boekenhalte-hardcover, het white-album, de luxe edite van “De strijd om het goudschip”, maar ook de softcovers en hardcover van de eerdere Bob Evers album, waaronder natuurlijk ook de nieuw uitgebrachte hardcover van ons allereerste album “Kabaal om een varkensleren koffer.” Maar ook de posters, de nieuwe boekenleggers, en zelfs de papieren Bob Evers tassen hebben we gesigneerd. Die papieren tassen heb ik jammer genoeg vandaag niet meer mee kunnen nemen naar ’t Vlaams Stripcentrum, want die waren aan het eind van de dag in Zwolle echt helemaal op. Net als wij eigenlijk. Maar we hebben het weer met heel veel plezier gedaan voor jullie allemaal. Heel erg bedankt dat jullie er allemaal weer waren en nog steeds zo enthousiast over onze strip zijn. En natuurlijk ook Willem Hageman heel hartelijk bedankt voor de gastvrijheid en ontvangst bij de Boekenhalte en alle aandacht die je iedere keer weer aan onze Bob Evers stripserie besteedt.


(Foto's: Jack Nowee)
Met grote dank aan Jack Nowee en Herman Schreurs voor de foto's bij dit kleine verslag.
Morgen vertel ik jullie alles over de Belgische albumpresentatie bij 't Vlaams Stripcentrum.
Tot dan!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Was heeeeel leuk en gezellig! Bedankt ook weer voor alles!! Groetjes, -J-.

Anoniem zei

Frank en Hans!
Gisteren vanwege de drukte in Zwolle niet echt gelukt, dan toch via deze weg:
Hartstikke bedankt voor de (hand)tekeningen in alle uitvoeringen van het nieuwste Bob Evers album!
Ga Zo Door!
Stef

Frank Jonker zei

Ha Stef en -J-,

En ook hier kan ik alleen maar zeggen: graag gedaan en met heel veel plezier!
En jullie en al onze andere lezers natuurlijk ook heel erg bedankt!

Hartelijke groeten,

Frank

Anoniem zei

Als iemand dit bericht nog ooit leest kan je me even laten weten hoe het met J. Schreurs gaat?