zondag 26 oktober 2008

Bob Evers bij De Dobbelsteen en nieuwe publicaties in binnen- en buitenland

En alwéér zijn we eerder begonnen, beste bloglezers. Met signeren, bedoel ik. Afgelopen zaterdag zouden we eigenlijk pas vanaf twee uur aan de slag gaan, maar een uur eerder waren er al een aantal bekende Bob Evers liefhebbers bij Strip- en Spellenwinkel De Dobbelsteen in Breda te vinden.

(Foto's: Guido de Bue)

(Foto: Martin van Meenen)


Vandaar dat we, na de gebruikelijke kop koffie, toch maar ruim voor tweeen achter de tafel zijn gaan zitten om de eerste Bob Evers albums van de zaterdagmiddag van tekst, tekening en handtekening te voorzien. En onder de tafel, langzamerhand de bekendste collie van Nederland: Nell, die ons daar de hele verdere middag trouw gezelschap heeft gehouden.(Foto's: Martin van Meenen)En meer bekende gezichten bij De Dobbelsteen, zoals Carlos, Saskia, Wallie, Jos, Ine en Martin, ze waren er allemaal! En laat ik niet mijn eigen familie vergeten, van mijn ouders, broer, zus, zwager, nichtjes en neefjes tot aan ooms en tantes die speciaal voor ons vanuit Rotterdam en Zeeland naar Breda waren gekomen. En ook al had ik natuurlijk niet echt veel tijd om bij te kletsen, ik vond het in elk geval hartstikke leuk dat jullie er allemaal waren.
(Foto's: Martin van Meenen)

Want ja, beste Bob Evers liefhebbers, vanaf het moment dat Hans en ik daar in het gezelschap van Nell zijn gaan signeren, werd het langzaamaan steeds drukker bij de Dobbelsteen.
Toevallige klanten of passanten die zagen dat er iets te doen was of oude en nieuwe die over onze signeersessie gehoord of gelezen hadden. En ik moet zeggen, opvallend veel jonge Bob Everslezers in Breda, vandaar dat we af en toe ook een Duckcharacter tussendoor getekend hebben.(Foto's: Guido de Bue)

Maar de hoofdmoot van de zaterdagmiddag was toch echt Bob Evers. Veel hardcovers van “De strijd om het goudschip”, maar ook de hardcover-heruitgave van deel 1 “Kabaal om een varkensleren koffer ging grif over de toonbank. Van de softcovers hebben we vooral de albums van de Zuidzee-trilogie voorbij zien komen en de softcover van “Avonturen in de Stille Zuidzee was op een gegeven ogenblik zelfs uitverkocht. En wat betreft de tekeningen was er ook behoorlijk wat variatie: behalve Bob, Jan en Arie zijn er albums waar o.a. ook Buikmans, het varken van het muitereiland en zelfs Willy van der Heide in te bewonderen zijn.(Foto's: Guido de Bue)


Op een gegeven ogenblik is Hans ook weer van inkt naar potlood overgeschakeld om toch iedereen nog voor vijf uur van een tekening te voorzien. Want Hans wilde eigenlijk gewoon om vijf uur weer naar huis, naar achteraf bleek, vanwege een zware verkoudheid die hij vooral in zijn hoofd voelde. Ik heb er niets van gemerkt, tot Hans me dat vertelde. Daar even een klein applaus hiervoor, want het getuigt van heel wat doorzettingsvermogen om zo’n middag lang tekeningen te maken, terwijl je je niet echt 100% voelt. En natuurlijk heel veel beterschap!
En dat tijdstip van vijf uur? Dat is uiteindelijk kwart over vijf geworden, vooral vanwege een laatste uitsmijter op verzoek: Arie als superheld.

(Foto: Guido de Bue)
Natuurlijk hadden we dit ook niet volgehouden als we niet regelmatig van koffie, cola, frisdrank en broodjes voorzien voor de broodnodige energie. Daarom onze speciale dank aan Guido de Bue en Fons van Erp voor de ontvangst en gastvrijheid bij de Dobbelsteen en voor alle traktaties van afgelopen zaterdag. En Guido bedank ik zelf nog een keer, want hij zorgde, samen met Martin van Meenen, ook voor de foto’s bij dit kleine verslag. Fons en Martin, heel hartelijk bedankt, dat we dankzij jullie ook de andere bloglezers even kunnen laten meegenieten van onze Bredase signeersessie.

Tot slot nog even het gebruikelijke overzicht van de nieuwe bladen en tijdschriften van deze week. Precies midden in de nieuwe Donald Duck van deze week (nr 44-2008) vind je op bladzijde 22 en 23 een Karel Paardepoot verhaal van me, nu gepubliceerd onder de titel ‘Karel & Clara”. Een verhaal dat weer eens een staaltje van de grillige relatie van Karel en Clarabella en in het bijzonder van het horkerige karakter van Karel. Want waar Clarabella een romantisch gedicht verwacht, schrijft Karel… Nou ja, lees zelf maar in de nieuwe Donald Duck.
O ja, misschien ten overvloede, maar om misverstanden, relatieproblemen of erger nu of in de toekomst te voorkomen, vermeld ik er bij dat dit verhaal NIET autobiografisch is. Elke gelijkenis met bestaande personen, vrienden of vriendinnen berust dus op toeval. Echt waar!

En dan tenslotte nog een buitenlandse publicatie, maar wel een heel bijzondere. In de Duitse Micky Maus 43-2008 is namelijk een van de drie Duckverhalen die Hans ooit op scenario van mij tekende verschenen onder de titel “Horror im Hotel”. Niet dat ik het blad tastbaar in mijn handen heb gehouden, ik ontdekte het via internet door een kijkje te nemen bij updates en indexen van de COA zoekmachine van Inducks. (http://coa.inducks.org/search.php/6).


(Illustratie: Hans van Oudenaarden, © Disney)
De totale index van Micky Mouse 43, inclusief het Oom Dagobertverhaal van Hans en mij vind je onder deze link:
http://coa.inducks.org/issue.php?c=de/MM2008-43.
Een verhaal van 9 pagina’s, dat al eerder werd gepubliceerd in de Nederlandse Donald Duck nr 41-1996 en waarin Oom Dagobert zonder het zelf te weten een spookhotel erft en waar dankzij Hans ineens heel wat Carl Barks-spoken en monsters in het hotel opdoken.

(Een plaatje uit de Nederlandse versie in Donald Duck 41-1996, getekend door Hans van Oudenaarden, © Disney)
De meesten daarvan zijn terug te vinden in het verhaal Trick or Treat (Monsterlijke maskerade) van Carl Barks, maar wie goed kijkt, zal bijvoorbeeld ook de harpijen uit ‘The Golden Fleecing (Op zoek naar het Gulden Vlies) ontdekken.
Behalve een plaatje uit de Nederlandse versie zie je hierboven ook de eerste pagina van het verhaal, zoals het nu in Duitsland gepubliceerd. De scan van deze pagina is afkomstig uit Inducks, waar je ook meer informatie over ons ‘Spookhotel’ verhaal kan vinden: http://coa.inducks.org/story.php?c=H+95043

Heel veel plezier allemaal en tot de volgende keer.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuke hond!. Ik heb haar ontdekt in de laatste strip. Heb ik nu iets gewonnen.

Han

Frank Jonker zei

Ha Han,

Leuk! Ik heb begrepen dat er grote kans is dat Nell ook weer in het volgende Bob Evers verhaal opduikt.
En of je nu iets gewonnen hebt? Tja... eh...dat weet ik eigenlijk niet. Ik denk dat ik het in dit geval maar aan Hans overlaat. Het is tenslotte toch zijn hond. :-)

Hartelijke groeten,

Frank