zondag 4 augustus 2013

De strips van deze week

 Maar liefst vier nieuwgepubliceerde strips in de tijdschriften van deze week en nog een extraatje. In de nieuwe Penny (nr 16-2013) wordt deze week op bladzijde 24 t/m 31 het derde lange EzelPedro-verhaal gepubliceerd. In de eerste twee twee liet Pedro en zijn vrienden zien hoe de artsen van Brooke Hospital werken in Egypte en India. Deze keer gaan we helemaal terug naar het begin. Via de Toverrots belanden Pedro, Lisa en Monty namelijk in de jaren 30 van de vorige eeuw en wel op het schip dat Dorothy Brooke en haar man naar Egypte brengt. Dorothy heeft echter nog een reden om naar Egypte te gaan: het terugvinden van de Britse paarden die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het Britse leger werden verkocht voor de strijd die het toen in Egypte tegen het  Turkse leger voerde.

De paarden werden na afloop aan de Egyptenaren verkocht omdat dat goedkoper was dan ze mee terug te nemen naar Engeland. Natuurlijk wilden de voormalige eigenaren weten wat er met hun paard gebeurd was, maar helaas kon niemand hen daar antwoord op geven. Tot Dorothy een aantal van hen terugvindt en merkt hoe ongelooflijk slecht ze er aan toe zijn. Vanaf dat moment zet ze zich in om de voormalige Britse legerpaarden een beter leven te geven. Het verhaal vertelt de geschiedenis van Dorothy Brooke tot aan de oprichting van het eerste Brooke Hospital. En hoe Pedro, Lisa en Monty haar daar zoveel mogelijk bij geholpen hebben. Meer info over Dorothy Brooke en over Brooke Hospital for Animals vind je op de site van Brooke Hospital for Animals Nederland (www.brooke.nl).

Bij de nieuwe Penny zit ook een speciaal Veulens Magazine met daarin op bladzijde 2 een speciale strippuzzel van Sarah de Shire, onder de titel 'Sarah's Mini'.


(Illustraties: © Holco Publications)

De pagina zelf komt uit het Sarah de Shire-verhaal 'Het veulen' met daarin het allereerste optreden van Shetlandveulen Mini, maar wordt nu in zwartwit en zonder tekst in het Penny Veulen Magazine gepubliceerd. Aan de lezeressen de opdracht de strip in te kleuren en er zelf leuke teksten bij te verzinnen. Het complete verhaal, in kleur en met tekst, werd eerder gepubliceerd in Penny Plus 12-2011.

Behalve Dorothy Brooke duikt er in de strips van deze week nog een soort van historische figuur op, namelijk Zorro. In de nieuwste gag van Karlijn, Catootje en de ouders op bladzijde 24 van de nieuwe Tina (nr 32-2013) krijgen Jan en Jans na hun bezoek aan de Zorro-musical een mail met een uitnodiging voor vier vrienden die dan met korting naar de musical mogen. Iets dat in werkelijkheid overigens ook zo was. Karlijn en Catootje willen graag nog een keer en Opa en Moeps hebben wel zin om mee te gaan. Alleen gelooft Moeps dat de mail echt van Zorro komt. Karlijn probeert haar van het tegendeel te overtuigen, totdat... Maar nee, dat moet je zelf maar lezen. Ik schreef dit verhaal weer samen met collega-scenariste Saskia Janssen en het werd getekend door de Spaanse tekenaars tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez.


Geen historische figuren, maar wel historische plaatsen in het nieuwe Nick en Simon-verhaal op bladzijde 48 t/m 50. In deze strip gaat Nick samen met een paar vrienden terug naar Zuid-Afrika voor een rustige vakantie. Ze bezoeken onder andere de Gamkaskloof, beter bekend als 'Die Hel'  waar tot begin jaren 60 van de vorige eeuw mensen leefden als in de negentiende eeuw. De meesten zijn inmiddels weggetrokken en Die Hel is daarom een wel erg rustige plek. En dan is er ook nog het plaatsje 'De Rust' dat een aantal kilometers verderop ligt en waar het een stuk drukker is, o.a. met struisvogelsfarm. Een en ander leidt tot wat misverstanden en vooral de vraag: waarom heten die plaatsjes zoals ze heten? Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Rafa Ruiz.



(Illustratie: José Antonio González, © Disney)

Voor de laatste strip van deze week gaan we het net op. In de inmiddels 14 extra pagina's van de nieuwe digitale Donald Duck (nr 32-2013) vind je een kort Mickey en Goofy verhaal met een bekend thema: de troep in Goofy's tuin. Dat Goofy's tuin regelmatig vol oude spullen staat is bekend, maar dit verhaal geeft ook antwoord op de vraag: waarom staan ze daar? Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Antonio González en eerder gepubliceerd in Donald Duck 34-2005.
 

Geen opmerkingen: