zondag 18 augustus 2013

Bob, Rhonda, Max en andere strips in Kampen

Heel erg leuke dag gehad, gisteren in Kampen. Zoals altijd veel zon en lekker aan met uitzicht op het water en de haven kunnen signeren. Zo rond half elf arriveerde ik in het gezelschap van collega Saskia Janssen en vriendin Cindy in Kampen.
 
 (Foto: Joop Schreurs)
Natuurlijk zijn we meteen doorgelopen naar de Konditorei Smit waar we IJsbrand ontmoetten en waar de tekenaars en schrijvers zoals altijd getrakteerd werden op een gratis kop koffie of thee. Even later arriveerde ook Mark van Herpen en Gerben Valkema, net als Eric Heuvel die buiten aan een tafeltje zat met o.a. Wilma Leenders en Gerard Leever. Veel collega's die we meteen konden begroeten.
Dankzij IJsbrand wist ik ook meteen waar onze stand stond, zodat ik niet hoefde te zoeken of te vragen. Maar toch, nadat we onze welverdiende kop koffie gedronken hadden, kon ik, in tegenstelling tot mijn collega-stripmakers niet meteen weg. Het eerste album heb ik namelijk al in de Konditorei gesigneerd. En niet zomaar een album: De beste verhalen van Donald Duck nr 50, met daarin het allereerste lange Donald Duckverhaal van Carl Barks en Jack Hannah: Het goud van Piraat Morgan. Een album waarin ik uiteraard Donald Duck getekend heb.
Daarna was het tijd om naar de stand bij het Van Heutzplein te gaan, waar ik ook Hans en Caroline ontmoette en waar Hans en IJsbrand al druk bezig waren met signeren.
Net als vorig jaar bleek het nieuwste Bob Evers album 'Een overval in de lucht', het populairste Bob Evers album van de dag. Hans en ik hebben het zowel in harde als zachte kaft mogen signeren.

Daarnaast was er al meteen veel belangstelling voor de Rhonda-coverprent en de twee prenten van Puppy from Hell.

Aan de andere kant naast me bleek bij IJsbrand het eerste Max Miller album 'Moordkunsten' nog steeds heel populair en werd ook onze teaserprent voor het tweede Max Miller verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen' regelmatig verkocht.
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Tot een uurtje of drie bleef onze stand sowieso redelijk druk bezocht. Behalve voor 'Een overval in de lucht' was ook er belangstelling voor de Bob Evers albums 'Avonturen in de Stille Zuidzee' en 'De strijd om het goudschip'.
 
 Verder kwamen er mensen langs met het 'Draw & Shoot' boek, waar Hans, Caroline, IJsbrand en ik alle vier in te vinden zijn, en met schetsboeken waarin vooral Hans o.a. Puppy from Hell tekende en een kat, maar dan niet Robin.

IJsbrand tekende Max Miller, zelfs meerdere malen met kat, maar ook kwam ik in 'één van de schetsboeken één van 'bad guys' uit Moordkunsten tegen
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Ikzelf tekende vooral Donald Duck, maar toch ook nog een Katrien in de schetsboeken. En in de programmaboeken van het Kamper Stripsspektakel was er naast Donald ook een verzoekje voor Dagobert.
Intussen werd ook de Steampunk Rhonda commission afgehaald, zodat we in Kampen eindelijk ook een blik konden werpen op de originele plaat door Hans getekend.
 


Er kwam ook iemand langs met de hardcover van 'Kabaal om een varkensleren koffer', een album dat Hans en ik natuurlijk met veel plezier gesigneerd hebben.


En tenslotte mocht ik ook nog een album signeren van 'De verdronken paarden van Ameland'.
(Illustratie: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)
 Tijd om zelf wat rond te kijken hadden we nauwelijks. Maar gelukkig kwamen collega's als Daan Jippes, Patty Klein, Pieter Hogenbirk, Gerard Leever en Marissa Delbressine wel even gedag zeggen aan onze stand.  Ook andere bekenden zoals Otto, Joop, Herman, Arco, Henry, Mariella, Karsten en Harry mochten we aan onze stand begroeten. Harry had wel iets heel bijzonders bij zich: de glicée van coverplaat van 'Een overval in de lucht'  op groot formaat. Hans en ik hebben de plaat beiden gesigneerd. Ik alleen met potlood, waarna Hans mijn signatuur overtrok met inkt. De foto van deze glicée verschijnt binnenkort op Facebook en als ik hem kan vinden, zet ik die natuurlijk ook in deze blogpost.

Na drieen werd het even wat rustiger, zodat ik heel even op de stripmarkt kon rondkijken en bij kon praten met collega's als Piet en Simone, Duck-collega's Wilma en Pascal, Fons van Uitgeverij Favoriet die binnenkort van start gaat met drie auteurscollecties rond het werk van Jan van der Voo, Jan van Haasteren en Borge en Joanika Ring en natuurlijk onze eigen Bob Evers uitgever Ron van uitgeverij Boumaar, waar ook Eric Heuvel die dag signeerde.

Daarna weer terug naar de stand, waar Hans en IJsbrand alweer druk bezig waren met signeren en Caroline ijsjes ging halen voor ons. Aan eten en drinken kwamen we zaterdag ook niets te kort want de medewerkers van het Kamper Stripspektakel kwamen regelmatig langs met broodjes, koffie en cola en een van de bezoekers aan onze stand was zo aardig om koffie voor IJsbrand en mij te halen, terwijl wij intussen een tekening maakten.
Zo tegen vijven verlieten Hans en Caroline de stand om ook nog even over de stripmarkt te kunnen lopen en bij te praten met collega stripmakers en bij de stand van onze Bob Evers uitgeverij Boumaar.

Niet veel later maakte ook ik de laatste Donald Ducktekening van die dag in een schetsboek. IJsbrand maakte zijn laatste Max Miller tekening van afgelopen zaterdag pas na vijven, want zelfs toen hij zijn tekenmateriaal eigenlijk al had ingepakt, was er toch nog een verzoek voor een Max Miller tekening in een schetsboek. Daarna was het echt tijd om te vertrekken en ben ik samen met IJsbrand, Cindy en Saskia langs het water richting de beroemde Kamper brug gelopen, maar natuurlijk niet voor we alle nog aanwezige bekenden gedag gezegd hadden.

En dan tenslotte nog even iedereen bedanken. In de eerste plaats natuurlijk Paul Reichenbach voor de uitnodiging en de organisatie van het Kamper Stripspektalel, de medewerkers van het Kamper Stripspektakel voor de broodjes, koffie en cola en voor de overheerlijke Kamper Slof die we na afloop mee naar huis mochten nemen. Ine en Martin, voor het vergemakkelijken van het vervoer van de albums,  Hans, Caroline en IJsbrand voor de gezelligheid in de stand en Caroline natuurlijk voor de ijsjes van afgelopen zaterdagmiddag. En tenslotte iedereen die speciaal voor ons en onze strips naar Kampen is gekomen. Hartelijk bedankt allemaal!

2 opmerkingen:

Hans van Oudenaarden zei

Prachtig verslag! Die ijsjes waren inderdaad erg welkom!
Ga je de volgende keer nou een keertje mee naar het afsluitende tekenaarsbuffet, Frank ? Daar is stripspektakel Kampen beroemd om!

Frank Jonker zei

Ha Hans,

Graag gedaan weer, dat verslag. En tja, ik hoop dat tekenaarsbuffet nog eens mee te maken. Of dat volgende keer al zal zijn, weet ik niet. Ook dan hangt een en ander weer van het (openbaar) vervoer af.
Maar we blijven hopen. :-)

Hartelijke groeten,

Frank