donderdag 7 februari 2013

Systeemstrip RHONDA !!!

Geclaimed! Vanaf NU! Martin, Henk, Romano, jullie hebben het nakijken! Even kijken, vanaf nu dus, donderdag 7 februari 2013, uurtje of vijf, claimt Hans van Oudenaarden de strip “Help me, Rhonda” officieel als een (de) Nederlandse “systeemstrip”. 
We weten het allemaal. Bepaalde sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven vervullen kennelijk zulke cru-ci-a-le maatschappelijke functies, dat faillissementen in die sectoren buitensporige schade kunnen aanrichten voor het hele land. Sommige bedrijven zijn voor de B.V. Nederland gewoon te belangrijk om kapot te laten gaan. We waren getuige. In geval van openlijk geklungel of zelfs grof mismanagement in dit stukje “bedrijfsleven”, lapt de Nederlandse schatkist volautomatisch.
Welk deel van “de markt” gebruik kan maken van deze verborgen hangmatconstructie, deze “loophole” in het kapitalistische systeem, horen we helaas altijd pas achteraf.  De grote banken in ieder geval, dat hebben we kunnen zien. Ik gok bij deze, dat onze regering de meeste vaderlandse verzekeraars, financiële instellingen en bouwondernemingen in geval van nood ook wel niet teloor zal laten gaan. Teveel maatschappelijke reuring immers als die zouden wegvallen. Philips? DSM? NS? Ziekenhuizen? Omroepen? Je kunt de Nederlandse systeemlijst bijna zelf invullen.
Okee. Ons Nederlandse “marktmechanisme” kent dus blijkbaar een geheime “systeemlijst”. Een stukje bedrijfsleven waarvoor faillissement per definitie moet worden uitgesloten. Een droomwereld met groot aanzien, een plaats aan de internationale top EN gegarandeerde giga-bonussen, ongerelateerd aan enig bedrijfsresultaat? Een wereld van rijkdom, spelen met andermans geld en waarin mislukking dan ook nog is uitgesloten ??? AAARGH!! Het communisme voorbij! Walhalla!!!

Ik wacht geen moment meer, blogvriend! Argumenten heb ik niet nodig, een grote muil is in dit land immers voldoende! Bij deze plaats ik m e z e l f op deze geheime, Nederlandse systeemlijst. Ik teken(!) bij deze, eenzijdig m’n contract. De stripmaker Hans van Oudenaarden is vanaf nu “systeemtekenaar” en al zijn strips vanaf vandaag “systeemstrips”.
De Nederlandse overheid garandeert vanaf vandaag, met belastinggeld, het succes van al m’n werk. Vanwege markconformiteit en afbreukrisico (haha), ga ik in eerste instantie akkoord met pakweg  . . . vijf en halve ton jaarlijks. Bonussen daarbovenop. Ik weet het, ik weet het, ik breng een offer.

Kritiek niet mogelijk, want het contract is vanaf NU niet meer terug te draaien. En let op: Ik wil geen foto’s van m’n huis in de Telegraaf en geen mailtjes over deze kwestie zien, anders ga ik meteen janken dat er een “hetze” tegen me wordt gevoerd.

Nederige bijval en walgelijk geslijm welkom. 

(Illustraties afkomstig uit Rhonda versie 1.1994. )

Geen opmerkingen: