woensdag 13 februari 2013

Station Groningen

Het lijkt zo eenvoudig. Je schrijft zoiets als: 'Eva komt om 20.14 uur aan op station Groningen en loopt naar de eerste taxi voor het station toe'. Je voegt nog wat medereizigers toe, die gehaast naar de treinen gaan, of juist te voet of met de fiets naar huis. Dan nog een tekstblokje en een paar tekstballoons. En het eerste plaatje van pagina 5 van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen is klaar. Althans in het scenario. Want daarna moet het allemaal nog getekend worden.  
Op de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl/) laat IJsbrand zien hoe het eerste plaatje van de bovenstaande scene tot stand gekomen is. Gek genoeg blijken niet de details (en station Groningen heeft er nogal wat), maar de compositie het meeste werk op te leveren.
De eerste compositieschets zag er dan ook heel anders uit.


 
Daarna de tweede versie die vanuit een klein compositieschetsje steeds verder uitgewerkt wordt.
 En dan de derde versie, de camera iets verder naar achteren, een aantal details aangepast (zoek de verschillen) en Eva in het midden van de plaat.
 
Vervolgens heeft IJsbrand deze derde versie in potlood uitgewerkt...

...en daarna in inkt.

(Illustraties: IJsbrand Oost)
En zoals je bovenaan deze post kunt zien, is hee pagina 5, inclusief deze plaat van station Groningen inmiddels helemaal klaar en ook ingekleurd. Het enige dat nog ontbreekt zijn de teksten.
Aan mij dus de taak om de balloonteksten uit het scenario in een apart bestand te zetten, zodat die in de  tekstballoons kunnen worden geplaatst.
Het hoe en waarom van de verschillende fases van de plaat van station Groningen en hoe IJsbrand uiteindelijk op de versie uitkwam, die over een aantal maanden in Eppo gepubliceerd zal worden, lees je in een uitgebreide post van IJsbrand op de Max Miller Strips blog onder dezelfde titel: Station Groningen!

2 opmerkingen:

Otto zei

Als het tijdstip 20.14 uur is dan ziet het er nog heel licht uit. Er zijn zelf nog touristen die met de trein zijn aangekomen om de stad te herkennen! Klopt dat wel.
Ja het is zomer maar het moet toch op z'n minst dan een beetje schemeren?

Wel mooi hoor, ongelofelijk wat een werk.

IJsbrand Oost zei

@Otto,
Ja hoor. Je wilt niet weten (of misschien ook juist wel ;-) ) hoeveel mensen er rond die tijd nog bij het station zijn (ik zie dat 's zomers regelmatig zelf). Daarbij is hier ook de taxi standplaats en het busstation (en tegenover het station het Groninger Museum waar ook vaak 's avonds nog activiteiten zijn), dus die toeristen kunnen daar prima lopen (daarbij hebben ze geen koffers, dus blijkbaar zijn ze al wel ingecheckt in het hotel).
Wat betreft het licht: er zitten op het station al een diepere schaduwen (m.n. de voorkant) die een lager hangende zon verraden, maar het station en het plein liggen precies zo dat de laaghangende zon in de zomer juist nog even delen in een feller licht kan zetten. Een uur later zou het inderdaad donkerder moeten zijn.
Groet, IJsbrand