dinsdag 15 mei 2012

Het slot van Hecksehoef en andere verhalen

Twee weken geleden was het vrij rustig wat betreft nieuwe strippublicaties. Vorige week werd dat echter meer dan goed gemaakt met maar liefst drie nieuwe verhalen en één (digitale) herpublicatie. De drie nieuwe strips zijn allen te vinden in de nieuwste Penny (nr 9-2012). En we beginnen meteen goed met de voorlopig laatste aflevering en daarmee dus de 'grande finale' van Hecksehoef.
Wat is er tot nu toe gebeurd in het verhaal? Wel, Aukje, Mara, Sven en Jelle worden door Larissa, eigenaresse van de afgelegen manege Hecksehoef uitgenodigd voor een speciaal paardenkamp. Nadat Aukje in de eerste nacht de vloek verbreekt die de Woudheksen hadden uitgesproken over de middeleeuwse gravendochter Cecilia, helpt Cecilia hen via raadsels, aanwijzingen en opdrachten, zowel in het heden als in de middeleeuwen, haar verborgen magische medaillon te vinden. Een medaillon waarvan gezegd wordt dat het macht geeft over paarden. Een van de redenen waarom de Woudheksen, die bang zijn voor paarden, dit medaillon maar al te graag in hun bezit willen krijgen. En dat is nog niet alles. Want het lijkt erop dat Larissa een ex-Woudheks is en dat paardenhandelaar van Grimmelen haar plaats als Woudheks in het heden heeft ingenomen. Van Grimmelen heeft zijn eigen duistere plannen met het medaillon en gebruikt de onhandige stalknecht Wouter als spion om op de hoogte te blijven van de activiteiten van Aukje, Mara, Sven en Jelle.
Toch is dit viertal dat het magische medaillon uiteindelijk weet te vinden. Alleen Jelle heeft het daadwerkelijk gebruikt om de paarden te betoveren en zo met zijn paard Frodo een spring- en dressuurwedstrijd te winnen. Tevergeefs, overigens. Daarna heeft Aukje het medaillon op een zeer geheime plaats verborgen.
Ondanks dat ze het medaillon gevonden hebben, blijkt toch één van de raadsels van Cecilia nog niet opgelost te zijn. Een raadsel dat te maken heeft met haar geliefde Ewout, die in de middeleeuwen na een expeditie tegen de Woudheksen, spoorloos verdwenen is. Aukje, Mara, Sven en Jelle slagen erin in de middeleeuwen Ewouts paard Zilverster terug te vinden. En het lijkt alsof het dier weet waar zijn meester is. Echter voordat hij dat aan onze vier helden duidelijk kan maken wordt het dier getroffen door de bliksem. Aukje, Mara, Sven en Jelle keren teneergeslagen terug naar het heden. Wat ze echter niet weten, is dat Zilverster door die blikseminslag via de magische spiegel in de ruine, het voormalig kasteel van Cecilia en Ewout, in het heden terecht gekomen is.

En daar begin de tiende en voorlopig laatste aflevering van Hecksehoef. Aukje en Mara maken met hun paarden een buitenrit langs de ruine en zien daar tot hun grote verwondering Zilverster in levende lijve terug. Ze zijn echter niet de enige die het dier gespot hebben. Ook Van Grimmelen heeft Zilverster bij de ruine gezien en is zijn paardentrailer gaan halen. Als hij terugkeert ziet hij daar niet alleen Zilverster meer, maar ook Aukje en Mara. Van Grimmelen grijpt zijn kans, sluit Mara met haar paard en dat van Aukje op in zijn trailer en wil ze alleen vrijlaten als Aukje hem binnen het uur het magische medaillon van Cecilia bezorgt. Behalve Van Grimmelen laat ook Larissa haar ware gezicht zien in deze laatste aflevering van Hecksehoef. Wie uiteindelijk het magische medaillon in zijn bezit krijgt, of het voor of tegen de paarden van deze wereld gebruikt wordt en of ooit nog duidelijk wordt wat er lang geleden nu precies met Ewout is gebeurd, lees je op bladzijde 47 t/m 56 van de nieuwe Penny.

Meteen daarna op bladzijde 57 t/m 62 het begin van een tweeluik van Sarah de Shire, bedacht in samenwerking met de redactie. In dit verhaal van Maura, Marlin en Sarah op ponytrektocht. Ze krijgen al meteen te maken met de vervelende knul Stijn die Sarah drie keer niks vindt en griezelverhalen over de 'geest van de oude boer' vertelt om Maura en Marlin de stuipen op het lijf te jagen. Een verhaal met verder nog veel meer spannende dingen zoals een kampeereiland, een kapotte brug over een ondiepe beek en een nacht met heel veel regen.

(Illustraties: © Holco Publications)

 En meteen daarna vind je op bladzijde 63 nog een gag van EzelPedro met ook een beetje magie erin. Dennis geeft namelijk een goochelshow voor zijn vrienden en EzelPedro wil na afloop van de show de spullen van Dennis wel lenen omdat hij ook een goede truc kent, waarmee hij denkt indruk te kunnen maken op zijn geliefde Ezelin Rosa. Ondanks dat de show die EzelPedro die EzelPedro daarop geeft heel bijzonder is, wordt pas aan het eind duidelijk wat nu precies de truc is.

(Illustratie: Carlos Guirado, © Disney)

Tot zover alle nieuwe verhalen. Maar er is vorige week ook nog één digitale herpublicatie verschenen en wel in de twaalf extra pagina van digi-Donald Duck nr 20-2012. Een verhaal waarin Midas Wolf, die net aan tafel zit om bonen te eten, zijn broer Stef en neefje Pollo op bezoek krijgt. Stef en Pollo denken wel wat beters op tafel te kunnen zetten dan bonen, zeker omdat het dierenbos volgens hen nog volop met loslopend wild zit. Zoals daar zijn, de drie biggetjes, Broer Konijn en de kippen van Meneer Beer. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Carlos Guirado en eerder gepubliceerd in Donald Duck 8-2002 en het Donald Duck Kookboek uit 2005.

Geen opmerkingen: