woensdag 14 maart 2012

Stripdiscussie Gorinchem

Het wordt de komende dagen dringen op deze blog. Het traditionele beursverslag over de Stripdagen van afgelopen weekend is in de maak, Hans heeft intussen zijn verslag van de stripdiscussie van afgelopen zaterdagmiddag op de Help me, Rhonda-blog gezet (http://hmrcomic.blogspot.com/) en dan viel vandaag ook nog de nieuwe GRNVLD in de bus.
De post over de nieuwe GRNVLD hoop ik morgen op deze blog te kunnen zetten, en daarom vandaag eerst maar even het woord aan Hans met zijn ervaringen op de Stripdagen van afgelopen zaterdag. Een verslag met een gloednieuwe Bob Evers prent als illustratie, dus die mag zeker niet ontbreken op de Bob Evers Strip blog:

Gorinchemse Stripdagen weer achter de rug. Zaterdagmiddag even langs geweest. Niet gesigneerd, maar veel mooie dingen gezien en veel vrienden en bekenden weer even gesproken. In het restaurant daarna, met wie maar wilde, een fijn uurtje wild gebrainstormd over de toekomst van het beeldverhaal. Niks formeels, zoals beloofd. Lezers en makers door elkaar. Benen omhoog. Zoals tevoren verwacht, werd het een select groepje (vier), maar de Stripdagen Gorinchem staat dan ook bekend als een erg rustige beurs.

Vanzelfsprekend kwamen er zaterdagmiddag niet meteen kant en klare formats voor de toekomst uitrollen. Iedereen ziet het natuurlijk weer een beetje anders en legt andere accenten. Wat ik vooral meenam uit het gesprek zijn ideeën over strategische keuzes. Over hoe je je werk als stripmaker natuurlijk leuk, maar óók strategisch zou kunnen aanpakken. Bij ALLES wat je doet, meteen nadenken wat je er nog méér mee kunt.
Een mooie tekening uit een strip kun je misschien al metéén plannen voor later hergebruik in een prent. Een mooie prent kun je misschien op méér dan een manier uitgeven. Over voorzichtig zijn met (andermans) kansarme projecten. Een bijdrage voor een goed doel kun je wellicht nog omvormen tot (collectieve) promotie, anders niet meedoen. En hoe jammer misschien ook, beurssigneren moeten tekenaars in principe eigenlijk ook niet meer gratis doen. Signeren is ófwel pure zelfpromotie, óf het is een optreden. Niet iets ertussenin.

Al met al ging het erom hoe stripmakers zichzelf wat serieuzer zouden moeten nemen. Voor het eerst in lange tijd weer een beetje een "beurs"gevoel gekregen.

Plaatje is trouwens een schets voor een recente commission. Oeioei, hoe zou ik DIE plaat kunnen hergebruiken?)

2 opmerkingen:

HenriekeG zei

Hoi Frank,

Krijg net je envelop in de bus. Heel erg bedankt!
Jammer genoeg was ik er niet bij op de stripdagen, ik was al een beetje pips en ik heb momenteel een hoop werk af te maken. Ik had graag bij die stripdiscussie willen zijn, maar misschien de volgende keer?
Ik heb hier trouwens nog steeds wat spullen van Hans liggen, die hij nog terug moet krijgen. De tijd vliegt voorbij.

Frank Jonker zei

Hoi Henrieke,

Graag gedaan. Zoals je ziet is je werk inmiddels ook op de blog te bewonderen.
Jammer dat je niet op de Stripdagen was. Maar hopelijk gaat het intussen wel weer beter met je?
In elk geval veel succes met al het werk en hopelijk tot de volgende keer.

Hartelijke groeten,

Frank