vrijdag 16 maart 2012

GRNVLD 09

Afgelopen zaterdag had ik het geluk dat Caroline op de Stripdagen al een aantal exemplaren van de nieuwe GRNVLD bij zich had, zodat ik zaterdagavond al meteen kon beginnen met lezen. Maar eergisteren viel de nieuwe GRNVLD, nummer 09, ook bij alle abonnees, alle Vrienden van de Stichting Groeneveld, binnen. Met zoals gebruikelijk veel strip- en stripgerelateerd werk van o.a. Aloys Oosterwijk, Michiel de Jong, Jos Collignon, Henrieke Goorhuis en natuurlijk Hans van Oudenaarden.

Wilde dieren, of beter gezegd, vrije dieren, staan centraal in de nieuwste uitgave van GRNVLD. En zoals altijd belicht Caroline dit thema in Vooraf op bladzijde 3 en dan in het bijzonder het het verschil tussen pasgeboren dieren in de dierentuin en pasgeboren dieren in het wild. Traditiegetrouw wordt het Vooraf van Caroline geïllustreerd met een prachtige tekening van Hans. En wat het verhaal van dat jonge vosje uit die tekening is? Dat moet je toch echt zelf lezen in de nieuwe GRNVLD.

Op bladzijde 46 en 47 in de rubriek ‘Verstript’ vind je de vijfde GRNVLD-stripfabel “Kabundi en de dieren’. Op het eerste gezicht een vrij wrange Congolese fabel over bedrog. Maar ergens ook wel weer vergelijkbaar met ‘Van den Vos Reynaerde’ uit onze eigen streken.

(Illustratie: Henrieke Goorhuis)

Hoe dan ook het bedrog van Kabundi heeft verstrekkende gevolgen voor de grote, sterke en machtige dieren uit de Afrikaanse jungle.
En met de tekeningen van Henrieke Goorhuis, een meester op het gebied van het tekenen van dierpersonages, krijgt de stripfabel van Kabundi en de dieren precies de juiste sfeer en de juiste hoeveelheid humor mee. De openingsplaat hierboven is daar het beste bewijs van.

Kortom, ook dit nummer van GRNVLD mag je zeker niet missen. Ben je nog geen Vriend van Groeneveld of wil je gewoon weer info over GRNVLD en Kasteel Groeneveld dan vind je dat uiteraard weer op http://www.kasteelgroeneveld.nl/ .

1 opmerking:

Ninurta zei

Allereerst wil ik zeggen dat jullie blog netjes eruit ziet. Overzichtelijk en goed verzorgd op het eerste oog. En natuurlijk de illustraties, die je verhaal een boost geven. Knap gedaan!