maandag 5 september 2011

Van Praag naar Breda

Vers terug van de Praagse Mala Strana en Karlsbrug, de wonderschone Mucha's in Representatiehuis en z'n raam in de St. Vitus en van alle eindeloze wandelingen door de Boheemse wouden! Iets verbrand (hittegolf) en erg uitgerust. Blogvriend, ik ben weer in het land!
En komende weekend meteen al beurs in Breda! Waar ik op zaterdag een half tafeltje (ik zit samen met Hendrik J. Vos) heb besproken op de "kunst"stripbeurs. Frank komt me af en toe afwisselen. (Hee, heel misschien neemt Frank ook wel een paar unieke FJ DD of BE-scenario-artefacts mee !!! Ik heb 'm aangespoord ! Doet hij altijd erg afhoudend over! Originele Frank Jonker scripts! Doe nou es, Frank! Vraag 'm  ernaar, blogvriend!)

Okee. Ik heb er trouwens meteen al een beetje spijt van, van dat tafeltje tussen die kunstenaars. Hmm. Misschien wel een beetje een gekke plek, achteraf. Kunst. Tussen de kunstenaars. Maar goed, ook wel weer es iets anders. Eens een eigen tafel, in plaats van zo'n plekkie in een uitgeverskraam.
 
Okee wat ga ik daar doen, dan? Laatste paar BE-kerstkaarten en posters kan ik meenemen. Van de Rhondaprent heb ik er toch nog een paar, die kunnen ook nog mee. En natuurlijk iets nieuws. "Eigenlijk moet je ELKE beurs iets nieuws hebben, Hans", roepen alle collega's. Goedgoed.
Zolang ik druk ben met m'n Rhonda-pagina's, moet zo'n beurs-extraatje dan natuurlijk iets kleins zijn. Een gekkigheidje. Een souveniertje van die beurs. Een prentje ofzo. Vanmorgen dus deze vier nieuwe prenten bij de drukker opgehaald.

Drie stuks "Vano-morphoses". A4 op 300 grams papier. Prijs per stuk 7,50 euro. Setje van drie 20,-- euro. Ik moet ze nog even nummeren en signeren. Een hopelijk mooie print, maar ook opvallend door zijn exclusiviteit. Genummerd en gesigneerd. Kleine oplage, dus meteen al zeldzaam. Er zijn er tien van elk! Ik hoor nu enig gemor! Is dat niet wat weinig?
Met alle respect, ik vind van niet. Het is waar. Ik vermoed eigenlijk ook dat er hier best ruimte zou kunnen zijn voor hogere oplages.Waarschijnlijk kan ik best een veelvoud verkopen van deze prentjes. Maarmaarmaar, en nou komt het . . . dat WIL ik nou juist nog even niet, blogvriend.
Die lage oplage, daar gaat het hier juist om! Dát koop je ook! Je koopt niet alléén een stukje papier met een leuk plaatje, je koopt "exclusiviteit". Hoe eenvoudig ook, zo'n prent is toch maar mooi iets wat straks bijna niemand heeft.
En helemaal tenslotte hier dan nog wat details van iets heel speciaals. Omdat het een "kunst"beurs is enzo, heb ik toch óók nog maar een aparte "giclée" laten maken. A4. Super mooi, lichtbestendig drukwerk, met speciale inkten, op heel bijzonder papier. Geen Bob, Rhonda of Puppy, hier een grappig, klein VANO aquarelletje. Oplage 12. Gesigneerd. Voor aan de muur ofzo. Prijs 30,-- euro.

5 opmerkingen:

Otto zei

Dat van die Originele Frank Jonker scripts is echt een goed idee.
Frank tekent die scenario´s altijd helemaal uit en dat maakt het wel heel bijzonder.
De prenten zien er overigens ook allemaal stuk voor stuk verschrikkelijk mooi uit. Je zou toch ook wat originelen meenemen? Het is tenslotte de kunst beurs.

Anko zei

en is hier op in te tekenen, of moeten we ze ophalen bij jou zaterdag, anders wil ik graag voor €37,70 (Bob Evers en een aparte "giclée") reserveren

Frank Jonker zei

Ha Hans en Otto,

Ik vrees dat ik jullie moet teleurstellen. Het is namelijk zo dat in de meeste gevallen de tekenaars en redacties verder werken met de originele scenario's.
Zelf heb ik hooguit wat kopietjes daarvan, of wat 'deleted scenes', zoals van het van verhaal van De Zware Jongens Partij. Het zou zelfs kunnen dat Hans, met drie verhalen die hij ooit heeft getekend, meer originele scenario's van me heeft dan ikzelf. Maar afijn, ik zal nog eens door het restmateriaal heen lopen. Je weet nooit tenslotte. Met een beetje geluk zit er toch nog iets leuks tussen. :-)

Hartelijke groeten,

Frank

Otto zei

Frank I am shocked!
Je stuurt je origineel op?
Dat gaat niet via de digitale snelweg?
Dat kan zomaar kwijt raken?
En jij heb het dan niet meer?
Maar je laat meestal een mooie door jou getekende pagina zien?
Of zijn dat digitale copien?

Veel vraagtekens he...

Frank Jonker zei

Ha Otto,

Klopt helemaal. Alles wat je hier op de blog aan scenarioschetsen ziet zijn digitale kopieen. Ik hecht eigenlijk helemaal niet zo veel waarde aan die originelen. Vind het veel leuker als zo'n verhaal getekend en wel in een blad of een album te vinden is. Maar als de reacties zo hoor, moet ik misschien toch af en toe zelf eens wat originele scenario's gaan bewaren.

Hartelijke groeten,

Frank