zondag 5 december 2010

De bladen en sites van de afgelopen week

Het nieuws van de afgelopen week is natuurlijk het verschijnen van ‘Strijders van Dark Dragon Books’, het prentenblok met veertien prachtige platen van Nederlandse en Vlaamse toptekenaars met daarbij uiteraard ook de prachtige Red Sonja-plaat van Hans. Naast een advertentiepagina in de nieuwe Eppo (pagina 17 van Eppo 23-2010) en nieuwe infopagina’s op Stripspeciaalzaak (http://www.stripspeciaalzaak.be/DarkDragonBooks.php), besteden ook Stripster (http://www.stripster.eu/menu.php) en in de rubriek Koffieklets van de nieuwe BS Magazine (nr 182, bladzijde 30 en 31) aandacht aan het eindejaarsproject ter gelegenheid van het éénjarig bestaan van Uitgeverij Dark Dragon Books. Gratis bij drie albums of één verzamelcassette uit het fonds van deze uitgeverij. En wie belangstelling heeft voor de originele platen van dit project kan terecht in de webwinkel van Dark Dragon Books http://www.darkdragonbooks.com/shop/index.php?module=categorie&cat=45, waar ook de originele Red Sonja plaat van Hans te koop is voor slecht 495 euro. En daar is er maar één van, dus wees er snel bij.

En BS Magazine 182 bevat nog meer interessant nieuws. In Het nieuwe Scheepsjournaal van JeePee wordt op bladzijde 36 aandacht besteed aan het verschijnen van de gratis Stripkrant van stripmakerorganisatie BSN, waarin, zoals bekend ook Puppy from Hell van Hans en Caroline is gepubliceerd. Een artikel over de achtergronden van dit project en de verhouding bekende namen, nieuw talent en small-press.

Op diezelfde bladzijde blijkt onze zeerover ineens ook het verjaardagsboekje ‘Avonturen rond een goudschip in de Stille Zuidzee’ te hebben opgedoken. Een boekje dat Hans en ik twee jaar geleden speciaal voor Brabant Stripredacteur Joop Schreurs maakten, ter gelegenheid van zijn veertigste verjaardag. Het brengt herinneringen boven. Het verhaal ‘De strijd om het Goudschip’ was toen nog niet eens volledig getekend en sindsdien zijn er alweer twee nieuwe Bob Evers albums verschenen. Het boekje blijkt intussen een collectorsitem te zijn.

Diezelfde Joop schrijft op bladzijde 42 in de rubriek Uitgelezen een heel mooie recensie over ons nieuwste Bob Evers album ‘Een overval in de lucht’. Met ook aandacht voor de originele Bob Evers verhalen van Willy van der Heide en voor de nieuwe inkleuring die speciaal voor de albumuitgave werd gemaakt. Joop, bedankt!

Op bladzijde 43 is er overigens nog meer Bob Evers nieuws. En dat met betrekking tot het nieuwe, bijna tegelijk met ons album verschenen, Bob Evers boek van Peter de Zwaan: Clandestiene streken op een cruiseschip. Een en ander wordt gekoppeld aan een dubbele prijsvraag, waarbij zowel onze gesigneerd Bob Evers stripalbums te winnen zijn als het nieuwe Bob Evers leesboek van Peter de Zwaan. Een prijsvraag die voor de echte Bob Evers liefhebbers een eitje moet zijn, want er wordt gevraagd naar drie originele Bob Everstitels, twee van Willy van der Heide en eentje van Peter de Zwaan. Dus wil je kans maken een van de tien door ons gesigneerde softcovers of een van de twee gesigneerde hardcovers van ‘Een overval in de lucht’ of een van de twee exemplaren van Peter de Zwaan’s Clandestiene streken op een cruiseschip, word dan nu alsnog lid van Brabant Strip voor 2010 (http://www.brabantstrip.be/) en doe mee!
Tenslotte nog wat eigen werk. Speciaal voor BS Magazine bekeek ik in mijn late avonduurtjes de dvd ‘Belle’s wonderlijke verhalen’, de derde dvd in de Belle en het Beest-trilogie van Disney. De originele film kwam tegelijk met deze dvd uit, terwijl het tweede deel ‘Een betoverend kerstfeest’ deze week op dvd verschijnt. Het artikeltje over deze derde Belle en het Beest-film vind je in de rubriek Film/Dvd op bladzijde 44 van de nieuwe BS Magazine.

(illustratie: © Disney)
En dan nog een tweetal verhalen in de nieuwe Donald Duck (nr 49-2010). De term ‘flower power’ vormde de eerste inspiratiebron voor het Oom Dagobert-verhaal op bladzijde 5 t/m 14 van de nieuwe Donald Duck. Maar uiteindelijk zorgde het onbekende metaal van een neergestorte meteoriet voor de verbroedering tussen Dagobert en Goudglans en werden de bloemen slechts een bijverschijnsels. Helaas konden we de harde realiteit van de wereld om ons heen niet al te veel geweld aan doen en het Duckuniversum van Carl Barks evenmin en daarom is de verbroedering tussen de twee slechts van korte duur. Ik schreef het verhaal samen met collega-scenarist Paul Hoogma.

Nog een Duckverhaal op bladzijde 39 t/m 42. De fooienpot voor Hans tijdens signeersessies, zoals bedacht door Koen van Heijst van Het Stripsmagazijn, bleek ik ineens in een eerdere versie gebruikt te hebben voor een Donald Duckverhaal. Alleen gaat het ditmaal om een spaarvarken. In een poging geld van Oom Dagobert los te krijgen voor zijn neefjes, stopt Donald zijn laatste euro in dat spaarvarken en geeft dat cadeau aan zijn Oom Dagobert in de hoop dat die er dan geld bij gaat doen. Of dat lukt, is nog maar de vraag. Dit verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien.

En dan helemaal achterop de Donald Duck van deze week een aankondiging voor die van volgende week.

(Illustratie: José Rámon Bernadó Kneff, © Disney)

Voor de liefhebbers: het gaat om het Madam Mikmakverhaal met de code H 29451. Zo te zien getekend door niemand minder dan de Spaanse tekenaar Bernado. Waarom ik zo graag zie dat deze man mijn Madam Mikmakverhalen tekent is aan dit ene plaatje al duidelijk te zien. Volgende week meer over het verhaal.

Fijne pakjesavond allemaal!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Graag gedaan alles de afgelopen jaren, Hans, Caroline en Frank... Ik heb het allemaal heeeel erg leuk gevonden! En lees het voorwoord op pagina 2, en de 2 plaatjes daarbij... Het einde is in zicht :( Nog 1 nummer te gaan, nummer 183 :(
In dat laatste nummer het leuke Puppy from Hell interview! We houden contact toch? Groetjes, -J-.

Frank Jonker zei

Ha -J-,

Wij hebben het de afgelopen jaren ook allemaal erg leuk gevonden. Ik denk dat de bekendheid van Bob Evers in Vlaanderen voor een heel groot deel te danken is aan jouw werk en dat van de redactie van BS Magazine. Erg jammer dat het dan zo moet lopen met wat in mijn ogen toch wel een van de allerbeste stripinformatiebladen van de laatste jaren is. Het voorwoord is wat dat betreft zeer toepasselijk.
Ondanks dit alles kijk ik toch weer met veel genoegen uit naar nummer 183. Ben erg benieuwd naar het Puppy from Hell interview met Hans en Caroline. En vanzelfsprekend houden we contact! :-)

Hartelijke groeten,

Frank