zaterdag 11 december 2010

De bladen en boeken van deze week

Hee, nu had ik toch een post van Hans verwacht over de nieuwe GRNVLD, het blad voor de donateurs van Stichting Groeneveld. Hoezo dan? Wel, in de nieuwe GRNVLD (nr 4-2010), die hier vandaag in de bus viel, vind je op bladzijde 4 een gloednieuwe tekening van Hans bij het woord vooraf van hoofdredactrice Caroline . Een prachtig stukje overigens kinderen en natuur, maar eigenlijk ook over de inspiratie die uit de natuur te halen valt. Waarom dat kind op die tekening van Hans dan zo loopt te mokken, dat lees je dus in de nieuwe GRNVLD. Daarin overigens nog veel meer stripwerk, want zo vind je in het nieuwe nummer o.a. de verstripping van Jeroen Zijlstra’s ‘Schaatsen in Noord-Holland’ door Gerard Leever, een artikel over Hanco Kolk als ‘Kunstenaar in huis’ en het kunstwerk dat Hanco speciaal voor Kasteel Groeneveld maakt en fraaie illustraties van Michiel de Jong. Meer info over GRNVLD en Kasteel Groeneveld vind je natuurlijk op http://www.kasteelgroeneveld.nl/

En over illustraties van striptekenaars gesproken, ook in de bus vandaag de Belgische Zonnestraal nr 7-2010. Met daarin op bladzijde 3 t/m 5 voor de verandering weer eens een kort verhaal van me met tekeningen van de Belgische striptekenaar en illustrator Floris Desmedt.

(Illustratie: Floris Desmedt)

Het verhaal ‘De superskater’ schreef ik al in 2007 en wordt nu voor het eerst gepubliceerd. Een verhaal over stoer doen en het nut daarvan, over het jochie dat de coolste skatestunts kan, over degene die net begint met skaten en hooguit kan rijden en kan remmen en hoe je dan toch nog indruk kan maken op je vriendinnetje. Eigenlijk bedoeld als hart onder de riem voor kinderen die niet meteen ‘stoer’ zijn.

En dan toch weer terug naar de strips. Sinds gisteren in de winkel, het Sesamstraat Winterboek. Daarin twee verhalen van me met als thema: sneeuwpret. En al spelen Bert, Ernie, Elmo en Zoë een belangrijke rol in deze verhalen, de hoofdrollen zijn deze keer weggelegd voor Grover en Oscar. In ‘Grover gaat skiën’ op bladzijde 14 en 15 heeft Grover het in zijn hoofd gehaald om van de heuvel af te gaan skiën. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

(Illustratie: Magic Eye Studios, © Sesame Workshop)

Maar dankzij Koekiemonster vindt Grover toch een manier om beneden te komen. De tekeningen bij dit verhaal zijn van de hand van onze Braziliaanse vrienden van de Magic Eye Studios.

In “ Oscar houdt niet van sneeuw” op bladzijde 46 en 47 wordt duidelijk wat Ernie, Elmo en Zoë zo leuk vinden aan sneeuw.

(Illustratie: Magic Eye Studios, © Sesame Workshop)

En wat Oscar, gezien zijn karakter, dus juist niet leuk vindt aan sneeuw. En als Bert dan toch nog een minpuntje aan de sneeuw ontdekt… Juist ja, je raadt het al! Ook dit verhaal werd getekend door onze vrienden van de Braziliaanse Magic Eye Studios.

En dan tot, vorige week al aangekondigd, Madam Mikmak op bladzijde 31 t/m 34 van de nieuwe Donald Duck (nr 50-2010). Een verhaal dat begon met het idee om een soort Mikmak-versie van Doornroosje te maken. Maar een fragment van de aflevering “De Lelijke Slaapster” uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? en het lied ‘Kus mij wakker’ van Stef Bos zorgden ervoor dat dat idee langzaamaan vervormde. Vooral de spinnenwebben uit ‘Kus mij wakker’ bleven letterlijk en figuurlijk hangen. Vandaar dat dit Madam Mikmak begint met een gebrek aan reuzenspinrag. En waar reuzenspinrag is, is ergens ook een reuzenspin. De draak en de doornhaag uit Doornroosje zijn gebleven, maar de liefelijkheid van ‘La Belle au Bois Dormant’ moest plaatsmaken voor Prinses Dormelina, die weliswaar beeldschoon van uiterlijk is, maar zeker niet van karakter. En of er nog iemand wakker wordt gekust, wel, dat lees je deze week in de nieuwe Donald Duck. Het verhaal werd briljant getekend door de Spaanse meestertekenaar Bernado, ook wel bekend als José Rámon Bernadó Kneff, en voor dit verhaal had ik echt geen enkele andere tekenaar willen hebben.

Prettig weekend allemaal!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Frank, wat fijn dat jij dan aandacht aan de GRNVLD besteedt. Met Hans schiet dat niet altijd op.

Caroline

Hans van Oudenaarden zei

GEDAAN!