maandag 18 oktober 2010

Water, vuur en zeepsop

Het door Carl Barks geschreven en getekende verhaal ‘Donald Duck als brandweerman’ is wereldberoemd. Zeker in Nederland want daar verscheen het in de allereerste Donald Duck uit 1952.
Toen in Nederland een aantal jaren geleden ook de Katrien verscheen, vonden collega-scenarist Paul Hoogma en ik dat Katrien dan wel eens een keertje als brandweervrouw mocht optreden. Met Lizzy, Juultje en Babetje een woensdagmiddagje te gast bij ‘risico-persoon’ Donald Duck hadden we genoeg verhaalelementen om Katrien en de rest van de Duckstadse vrijwillige brandweer in actie laten komen.
Wat er op één woensdagmiddag zoal fout kan gaan, lees je op bladzijde 31 t/m 34 van de nieuwe Katrien (nr 5-2010). Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en al eerder gepubliceerd in Katrien 5-2004.

Nog meer water op bladzijde 39 t/m 42 van de nieuwe Donald Duck (nr 42-2010), maar dan in de vorm van zeepbellen. Het grote nadeel van zeepbellen is dat ze ook weer even snel uiteenspatten als dat ze gemaakt zijn. Erg jammer als je er, zoals Kwik, Kwek en Kwak in dit verhaal, bijvoorbeeld ook een olifant van kunt blazen. Hoogste tijd voor Willie Wortel dus om iets uit te vinden waardoor zeepbellen langer intact blijven. Leuk voor de kinderen uiteraard, maar aangezien de bellen dan ook naar allerlei plaatsen zweven waar ze niet gewenst heeft deze uitvinding uiteindelijk grote gevolgen voor het Duckstadse verkeer en de Duckstadse economie.

En dan viel afgelopen zaterdag ook nog de nieuwe BS Magazine (nr 180) in de bus met daarin o.a. mijn persoonlijke top 5. Op verzoek van Joop Schreurs stelde ik speciaal voor BS Magazine een lijstje samen met 5 favoriete stripalbums.

(Illustratie: Piet Wijn)

Twee daarvan zijn uiteraard al bekend van de Boekenkast van Eppo 4 van vorig jaar. Wat mijn andere drie favorieten zijn, lees je in de rubriek Uitgelezen op bladzijde 34 en 35 van de nieuwe BS Magazine.
En meer over BS Magazine, Brabant Strip en een heleboel meer vind je uiteraard weer op http://www.brabantstrip.be/

2 opmerkingen:

Henkus zei

Hé Frank,
het blijft bij mij haken. Je bent vaak bezig met 'opvoedende' verhalen voor de Duck en de (een) boodschap van het Katrienverhaal klopt niet.
(Olijf)olie mag NOOIT met water geblust worden! Dan gaat het rondspatten en zich verspreiden. Altijd blussen door verstikking van de zuurstof, door b.v. een (natte) handdoek er overheen te gooien.
Er is ook een 'glashelder' spotje over op de TV van Interpolis, waarin een vrouw veel dingen tegelijk doet, o.a. tussen neus en lippen door een vlam in de pan van haar man blussen met een blusdeken.
Sorry, ik moest het even kwijt...

Groetjes,
Henkus

Frank Jonker zei

Ha Henkus,

Oeioei! Henkus, je hebt helemaal gelijk. Dit is er een voor het Blunderhoekje.
Opmerkelijk trouwens dat je de eerste in zes jaar tijd bent die dit opmerkt. Ook de redactie, Paul Hoogma en tekenaar Bas Heymans hebben dit blijkbaar niet gezien.
Misschien moeten we Bas Heymans vragen dit plaatje voor een volgende herpublicatie te hertekenen. Of er toch op zijn minst een noot van de redactie bij plaatsen dat brandweervrouw Katrien hier wel een heel foute methode toepast.

Hartelijke groeten,

Frank