zaterdag 23 oktober 2010

Spannende en herkenbare verhalen

Zaterdagavond 19.00 uur, twee weken geleden. Eindelijk weer een echt spannende jeugdserie op de buis, ‘De bende van Sjako’. Een verhaal dat draait om een geheim uit het verleden. “De Da Vinci Code voor kinderen, werd er gezegd. Na één aflevering ben je helemaal verkocht. Zo maken ze ze tegenwoordig bijna niet meer. Je kan niet tot wachten tot de aflevering van de week daarna om te weten hoe het verder gaat. En dan? Dan halen ze de serie na één aflevering al van de buis omdat die te eng zou zijn. Blijkt iemand te vinden dat zo’n serie alleen maar geschikt te zijn voor kinderen boven de 12. En daar zit je dan als kijker, al dan niet van boven de 12. Eén aflevering gezien en dan maar raden hoe het verder gaat.
Gelukkig kun je als scenarist af en toe nog eens zelf een spannend verhaal schrijven. En die worden gelukkig niet van de buis gehaald, maar bijvoorbeeld gepubliceerd in de nieuwe Penny Plus (nr 11-2010). En toevalligerwijs draait ook dat verhaal, “Bella, Bregje en Bertram”, om een geheim uit het verleden.

(Illustratie: © Holco Publications)

Een verleden met woeste wouden, waar een roversbende zich schuilhoudt en een mysterieuze geest rondwaart, een land dat bezet wordt door vijandelijke soldaten en gestolen paarden die naar het slagveld gestuurd worden. En daar tussendoor is een zekere Bregje op zoek naar haar gestolen paard Bella en vastbesloten het dier uit handen van de rovers of desnoods uit handen van de soldaten te bevrijden. Een en ander wordt onthuld als de twee hoofdrolspeelster van dit verhaal het 16e eeuwse dagboek van Bregje vinden.
Het verhaal wordt in maar liefst drie delen in de nieuwe Penny gepubliceerd. Je vindt op bladzijde 11 t/m 18, 22 t/m 24 en 45 t/m 49.

Voor de kinderen onder de zes maak ik m’n verhalen uiteraard niet zo eng. Eerder herkenbaar. Zoals in de nieuwe Sesamstraat (november 2010), waar alles om het thema ‘huizen’ draait.

(Illustratie: Magic Eye Studios, © Sesame Workshop)

Zo komt Ernie bijvoorbeeld op het idee op tijdens een wandeling zijn huis mee te nemen. En Bert maar uitleggen dat dat niet kan. Of misschien toch wel?
Hoe het nu precies zit, lees je op bladzijde 24 en 25 van de nieuwe Sesamstraat. En vanzelfsprekend werd ook dit verhaal weer getekend door onze Braziliaanse vrienden van de Magic Eye Studios.

En dan is er nog Elmo, die samen met Zoë in huis verstoppertje speelt. Op bladzijde 30 van de nieuwe Sesamstraat kun je zien wat voor verstopplekjes er zoal bij Elmo in huis zijn en waar Zoë zich uiteindelijk verstopt blijkt te hebben. Ook deze tekstloze Elmo-strip werd weer getekend door Jutta Langer.


(Illustratie: Jutta Langer,© Sesame Workshop )

Geen opmerkingen: