dinsdag 2 augustus 2016

Max Miller in 'Schaduwspel': finale!


Politie op de berg, Chilikov ontmaskerd als leider van de gokmaffia,  Carina die opnieuw de kant van haar teamgenoten kiest, je zou zo zeggen dat de gokmaffia aan het begin van pagina 29 van  Max Miller in 'Schaduwspel' moet beseffen dat ze verloren hebben.

 
Toch speelt Chilikov in aflevering 11 en 12 van Schaduwspel, te vinden in Eppo 14 en 15-2016, een laatste troef. Dit is ook geheel in overeenstemming met de boeken en artikelen die ik over de gokmaffia las. Zolang er nog een kans is dat ze de miljoenenwinst binnenhalen, gaan ze door. Iets waar Carina Max aan het begin van pagina 30 ook voor waarschuwt.

En Chilikov ziet die kans. Met hulp van Wolvega en piloot Brodski weet hij Joey en Eva te gijzelen en bereid daarmee zijn laatste plan voor.


Of Joey of Eva mag hoog boven de afgrond uit de helikopter springen. Daar kan Chilikov a. een voorbeeld stellen voor ieder die hem tegenwerkt en b. zo een sterkere spelen vervangen door een zwakkere, waardoor hij alsnog de verwachte miljoenen zou kunnen binnenhalen.


Logisch dat Max hier meteen in actie komt.
In het oorspronkelijke scenario speelden de volgende scenes zich iets verder van Slot Hollberg af. Max en Carina verplaatsten zich per sneeuwscooter naar het ravijn waar Chilikov zijn plan ten uitvoer zou brengen.


 Toen IJsbrand deze pagina's ging tekenen, besloten we echter de sneeuwscooter te laten vallen en voor de scenes op pagina 30 t/m 33 de kantelen van het kasteel en het daarnaast gelegen ravijn te grebruiken. Ook was het zo dat Max oorspronkelijk nog de helikopter wist binnen te dringen en Wolvega te ontwapenen.
 
5 Max klimt de helikopter in. Wolvega staart hem kwaad en verbijsterd aan. Hij grijpt naar zijn pistool.

 WOLVEGA: Wat? Jij weer? Ik zal…

 
6. Gebruik makend van het heen en weer slingeren van de helicopter, waarbij Wolvega iets van zijn evenwicht verliest, grijpt Max, juist in het voordeel, met zijn ene hand de arm van Wolvega beet en grijpt zijn andere arm om Wolvega’s keel heen, om hem zo te ontwapenen vast. Chilikov ziet het gebeuren.

 MAX: …helemaal niks!
CHILIKOV: Wel alle…

 
7. De helikopter vliegt boven de rots waar Carina met haar wedstrijdgeweer gericht op de helikopter bij de sneeuwscooters staat. Eva en Joey kijken vanuit de deuropening naar de rots. Vanuit de helikopter geeft Max het sein om te springen.

 MAX (vanuit de helikopter): Springen, nu!
 

Ook deze scene werd aangepast. Max handelingen vinden nu allemaal plaats aan de buitenkant van de helicopter en Wolvega wordt op een iets andere manier ontwapend.

Verder zijn de acties geheel conform de verhaallijn, maar de veranderde scene gaven in combinatie met het nieuwe decor wel ruimte voor een spectaculaire finale van de scenes met Chilikov's helicopter.

Van de drie leden van de gokmaffia in de helicopter overleeft alleen Wolvega omdat hij even voor de crash uit de helicopter weet te springen. 

Uit een eerdere versie van het scenario hebben we nog een spannende ontsnappingsscene over, dus wie weet zien we Wolvega ooit weer terug in een volgend avontuur van Max Miller.


Zoals IJsbrand al schreef in zijn vorige post, ronden we verhaal af met een journaaluitzending over de verdere ontwikkeling rond de matchfixing van Chilikov en de einduitslag van het biatlonkampioen.

 Om tenslotte, op de laatste pagina, ook de concurrentiestrijd tussen Max en Luca definitief te besluiten in het voordeel van Max.

                                                         (Illustraties: IJsbrand Oost en Anco Dijkman)

De albumuitgave van Max Miller in 'Schaduwspel' staat vooralsnog gepland voor 15 oktober van dit jaar. Behalve het complete verhaal van 'Schaduwspel' vind je in dat album ook het allereerste Max Miller-verhaal dat IJsbrand ooit voor Eppo maakt: Spelbederf uit 2009. Maar daarover binnenkort meer op dit blog en op de Max Miller Strips blog.

Geen opmerkingen: