vrijdag 26 augustus 2016

De nieuwste strippublicaties


Veel nieuwe verhalen en andere publicaties in de tijdschriften van de deze week. Zoals het Panchito-verhaal 'Het beste paard van Mexico' op bladzijde 18 t/m 21 van de nieuwe Donald Duck (nr 35-3016). Een verhaal waarvoor ik de inspiratie vond in één van de klassieke Panchito-gags, namelijk de gag rond El Rey, de koning van de wilde paarden. Een gag, waarin Panchito dit paard tevergeefs probeert te vangen. Oorspronkelijk draaide het verhaal dan ook om hetzelfde paard, maar in de strip is dit uiteindelijk El Snel geworden. Een paard dat de dochter van de sheriff graag in handen wil krijgen, omdat ze gelooft dat El Snel het beste paard van Mexico is. Panchito helpt een handje mee om El Snel te vangen, maar hij is opnieuw niet degene die dat voor elkaar krijgt. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien.

(Illustratie: Jordi Alfonso, © Disney)

Achterop de nieuwe Donald Duck, op bladzijde 44, staat voor volgende week het verhaal Donald Duck, terug naar school aangekondigd, een van de twee Terug-naar-school-verhalen waarvoor ik vorig jaar het scenario schreeft. Het Pinokkio-verhaal 'Het feest van de Koetsier' werd vorig jaar al gepubliceerd, volgende week is het de beurt aan Donald en Kwik, Kwek en Kwak. En meer over dit verhaal lees je natuurlijk volgende week ook op de Bob Evers Strip blog.

Op bladzijde 48 t/m 50 van de nieuwe Tina (nr 35-2016) vind je een nieuw verhaal van Karlijn, Catootje en de ouders, dat ik samen schreef met collega-scenariste Saskia Janssen. Ook het idee voor dit verhaal kwam van Saskia. Alles draait om het fenomeen 'disco-bowlen' iets waar vooral Karlijn en Thomas heel wat van verwachten. Helaas is de muziek die in de disco-bowlingzaal gedraaid werd niet precies de smaak van Karlijn en Thomas, daarentegen wel die van Jan en Jans. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez.

(Foto: Susan Sijtsma, © Holco Publications)

In de nieuwe Penny (nr 18-2016) vind je op bladzijde 6 t/m 15 weer een gloednieuw verhaal uit de serie Duinmanege, getiteld 'Een goede fee'. Een soort sprookjesverhaal naar een plot van de redactie van Penny. Wat is namelijk het geval? Chella, een best ervaren paardenmeisje, krijgt op een gegeven blik het gevoel dat iemand haar in de gaten houdt, iets dat haar behoorlijk nerveus maakt. En vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen. Chella bedenkt wat ze moet doen om haar lespony Tiesto goed te verzorgen, maar laat daarbij, tegen haar gewoonte in, een paar steekjes vallen. Toch komt het goed, zelfs die dingen waarvan Chella zeker weet dat ze ze vergeten was. Alsof er goede fee over haar en Tiesto waakt. Wie, dat lees je in het nieuwste Duinmanege-verhaal in de nieuwe Penny. De foto's bij deze fotostrip werden gemaakt door Susan Sijtsma.

En dan verscheen deze week ook "Publiek geheim' het jubileumboek van Danker Jan Oreel. Met daarin een overzicht van vooral de korte strips en strips in opdracht die Danker Jan de afgelopen 25 jaar maakte. Van het allereerste advertentiestripje uit 1982 voor een restaurant tot een aantal strookstrips over kamperen met de familie Kamp in de hoofdrol. En natuurlijk ontbreekt ook Hel niet in 'Publiek Geheim'. Bladzijde 42 t/m 47 zijn gewijd aan Hel. Met onder andere het korte verhaal 'Kerstkrakers' uit 2012, geschreven door Fred de Heij en een eerste proefpagina voor 'De Sibylle-codex' uit 2015. Op bladzijde 46 besteedt Danker Jan aandacht aan de ontstaansgeschiedenis van Hel en aan de totstandkoming van het tweede Hel-verhaal 'De Sibylle-codex'. Een vrij actueel stuk, want ook mijn naam wordt daarin genoemd in verband met het tweede gedeelte van het scenario voor 'De Sibylle-codex. Dank je wel, Danker Jan,

Publiek geheim verschijnt in twee verschillende edities. Een blauwe editie die rond deze tijd langzaam maar zeker over de diverse Nederlandse stripwinkels verspreid wordt en in elk geval al te koop is bij 'Het paard van Troje' in Goes, en een rode editie met bijbehorende originele schets. Van die laatste zijn er nu nog maar 15 over, dus wil je graag zo'n rode editie hebben, bestel hem dan snel in de webshop van Danker Jan. Meer informatie over 'Publiek Geheim' vind je onder andere op de Facebookpagina van Danker Jan. Volgende week, tijdens het Brabants Stripspektakel, kun je sowieso de blauwe editie kopen en laten signeren bij Danker Jan en misschien ook de laatste overgebleven rode edities.

En over Hel gesproken, volgende week gaat in Eppo nr 18-2016 het nieuwe Hel-verhaal 'De Sibylle-codex'.

(Illustraties en foto; Danker Jan Oreel)

In de Eppo Update van deze week (26 augustus 2016), de digitale nieuwsbrief voor Eppo-abonnees is ook de cover van Eppo 18 te vinden en uiteraard is niemand minder dan Hel zelf op die cover te vinden. Dit alles is onderdeel van een artikeltje getiteld 'Hemelse Hel' waarin eveneens een tip van de sluier over de totstandkoming van 'De Sibylle-codex' wordt opgelicht en waarin behalve Danker Jan en ik zelf ook Max Miller voorbijkomt.

En over Max Miller gesproken, zowel de cover als de aankondiging van het nieuwe album zijn te vinden in de Eppo Update van deze week.

(Illustratie: IJsbrand Oost)

De cover van het nieuwe album vind je onder de nieuwe producties van Don Lawrence Collection en de aankondiging van zowel het album als de bijbehorende signeersessie van IJsbrand en mij in het artikel over het Brabants Stripspektakel op 3 en 4 september in Veldhoven, waar het nieuwe Max Miller-album Schaduwspel officieel gepresenteerd wordt.

En meer over het Brabant Stripspektakel, de start van Hel 2: De Sibylle-codex en het gloednieuwe Max Miller album 'Max Miller 3: Schaduwspel', lees je volgende week hier op de Bob Evers Strip blog.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: