donderdag 20 maart 2014

Zoek de verschillen in Max Miller

Vandaag ligt hij in de winkel: Eppo 6-2014, met daarin de vijftiende en laatste aflevering van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen. Maar het feit dat het verhaal nu volledig in Eppo is voorgepubliceerd, wil niet zeggen dat het werk voor ons er al op zit. Vergelijk bijvoorbeeld deze twee plaatjes maar eens met elkaar:

De eerste is de zwarwit versie van het bewuste plaatje op pagina 11 van ons verhaal zoals dat is voorgepubliceerd in Eppo, de tweede is de versie zoals die eind mei in album zal verschijnen. Zoek de verschillen!
Waarom deze aanpassingen? Wel, toen Ijsbrand bezig met het tekenen van pagina 11 was er documentatie beschikbaar over de hogere toren van St-Walburgiskerk anno 1577. Dus tekende IJsband de huidige toren deels afgedekt door een tekstkader zodat het bovenste deel van de toren niet exact in het plaatje te zien is.

Maar toen IJsbrand voor pagina 41 opnieuw op zoek ging naar historische documentatie liep hij alsnog tegen afbeelding van de toren anno 1577 aan.
Ook vond hij informatie over de dakruiter die pas geplaatst bleek te zijn in 1729. En zodoende klopt de tekening op pagina 41 meer met de historische werkelijkheid dan de plaat op pagina 11.

(Illustraties: IJsbrand Oost)
Om een en ander weer met elkaar in lijn te brengen, heeft IJsbrand voor het album ook het plaatje op pagina 11 aangepast. Meer daarover lees je in IJsbrands nieuwste post: De Orde van de Blauwe Steen: correcties op de Max Miller Strips blog: (http://maxmillercomics.blogspot.nl/)

En daar blijft het niet bij, want nu de voorpublicatie compleet is, ga ik ergens dit weekend ook de  teksten eens na en corrigeren waar nodig. Zodat ook op dat  vlak er misschien verschillen zullen zijn tussen de Eppo-publicatie en de albumpublicatie. Maar daarover later meer!

Geen opmerkingen: