zaterdag 1 maart 2014

Nieuwe vrienden, de hardcover-editie...

 
(Illustraties: Eric Heuvel)
 
Gefeliciteerd met deze prachtige Duitse recensie, Hans. Een beter begin van de Duitse voorpublicaties van Rhonda kun je je haast niet wensen. Ik kan me goed voorstellen dat je dan m'n post over het verschijnen van het album 'Nieuwe vrienden' naar beneden duwt. Maar neem me ajb niet kwalijk, dat ik nu hetzelfde doe, want, beste blogvrienden en vriendinnen, onze vaste bloglezer - J- meldde het donderdag al, ook de hardcover van 'Nieuwe vrienden'' is inmiddels in de winkels te vinden. En een ongeveer een uurtje geleden had ik die editie eindelijk ook in m'n handen gehad.

 Prachtige uitgave uiteraard, zeker met harde kaft. Maar ook hierin geen extra educatieve pagina's, dus ik kan nu met zekerheid zeggen dat de softcover en hardcover behoren tot de handelseditie en dat er dus naast de beurseditie van volgende week ook nog een aparte educatieve editie gaat verschijnen. Een uitgave waarnaar onze vaste bloglezer - J- alvast naar op zoek zou gaan, dus -J-, mocht er nieuws zijn op dat gebied, hoor ik het graag en uiteraard wijd ik dan aan die editie een nieuwe blogpost. Alvast bedankt voor alles!
Ook Stripspeciaalzaak (www.stripspeciaalzaak.be) meldt trouwens het verschijnen van de hardcover-editie van Nieuwe vrienden in hun rubriek 'Stripinvasie'. Zie daarvoor: http://www.stripspeciaalzaak.be/Stripinvasie.php#UitgeverijL Behalve de korte inhoud van het album, vermeldt Stripspeciaalzaak ook dat later dit  jaar een softcover-editie gaat verschijnen. Wel, die softcover-editie had ik donderdag al in handen, dus hoogstwaarschijnlijk ligt die volgende week ook in de winkels en uiteraard zullen beiden edities volop te verkrijgen zijn tijdens de Stripdagen in Gorinchem.

En om nog even terug te komen op de woorden in de vorige post van Hans (zie hieronder), er is natuurlijk geen sprake van een kille marketing-mentaliteit bij de totstandkoming van dit album, eerder van onzekerheid en voorzichtigheid. Want uiteraard liggen onderwerpen als vooroordelen en discriminatie zeer gevoelig, zeker omdat de doelgroep, de schoolgaande jeugd voor wie dit album in eerste instantie bedoeld is, daar zeer regelmatig mee te maken krijgt.
Dat bleek ook wel uit de reacties van de jongeren op de eerste versie van het scenario, waarin we af en toe wat harder uitpakten. Het blijkt ook dat ze dat al gauw op zichzelf betrekken. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze het album na een paar pagina's al weg leggen.

Logisch dat er veel gediscussieerd is en ook veel verschillende versies van bepaalde scene's op tafel zijn gekomen. Zo is er lang gediscussieerd over de voormalige woonplaats van Alex. In eerste instantie kwam Alex uit een fictief, Gronings dorp. Ook Amsterdam werd niet genoemd, maar was wel, net als de Tugelawege en omgeving wel  herkenbaar in de tekeningen. In een latere fase werd toch gekozen voor een bestaande woonplaats, waarbij het Friese Sexbierum het ook nog een lange tijd heeft volgehouden, maar uiteindelijke bleek Alex toch uit het Groningse Ten Boer te komen. Alleen blijft de vraag toch, hoe gaan straks de kinderen uit Ten Boer reageren op alle grappen die Alex' klasgenoten over zijn voormalige woonplaats maken? Voordeel is wel dat Alex weliswaar wat onhandig is in zijn omgang met zijn nieuwe klasgenoten, maar uiteindelijk toch niet zo'n grote loser blijkt te zijn als zijn klasgenoten in eerste instantie denken.

Kortom, er is veel gediscussieerd, er zijn veel dingen tussentijds zijn aangepast, in zowel tekst als tekening, maar ik kan je verzekeren dat niet alleen Eric en ik, maar ook Piet, Menno, Sanne en Nora  van de Anne Frank Stichting met hart en ziel aan dit verhaal gewerkt hebben en alles op alles hebben gezet om Nederlandse nieuwste striphelden, Alex, Aylin, Diego, Ruby en Chen op een leuke en spannende manier hun eigen eigen wijk hebben te laten ontdekken en bovendien nog een prachtige reis naar Berlijn te laten maken.

Geen opmerkingen: