woensdag 12 maart 2014

De nieuwste strippublicaties


De bekroning van Rhonda als 'Album van het jaar' zaterdagavond was toch wel het hoogtepunt van de afgelopen Stripdagen. Hans, dankjewel nog voor dit prachtige fotoverslag in de post hieronder.
Inmiddels zijn de diverse winnaars van de Stripschapjaarprijzen ook terug te vinden op de site van  het stripschap onder de titel 'Album van het jaar': http://www.stripschap.nl/pages/stripschapprijzen/album-van-het-jaar.php en op site van Stripspeciaalzaak in de rubriek Stripfacts onder de titel 'Winnaars Stripschapprijzen': http://www.stripspeciaalzaak.be/StripFacts.php#Stripschapprijzen.

Rhonda is trouwens ook terug te vinden bij lijstje van de Top 20 van 2013 die Stripspeciaalzaak afgelopen zaterdag publiceerde, waar Hans'  eerste eigen album hoog scoort in de lijst Vlaams/Nederlandse albumtoppers: http://www.stripspeciaalzaak.be/Top20van2013.php

Meer aandacht voor het werk van Hans vind je in de nieuwe Stripschrift (nr 437), waar Stripschapprijswinnaar Fred de Heij, in het interview op bladzijde 12 t/m 17 met Teus de Kruijf, Paul Teng en Hans van Oudenaarden noemt als de stripmakers die er wat hem betreft uitspringen.
En op bladzijde 8 wordt het eerdere werk van Hans en Hanco genoemd in het artikel over het naderende einde van de Zwarte Reeks, een reeks waarin het album 'De kleine dood' van 'El Gringo' werd uitgegeven.
(Foto's Rob van Eyck en Cok Jouvenaar)

Een ander hoogtepunt van de afgelopen Stripdagen was natuurlijk de publieke lancering van 'Nieuwe vrienden', het album dat ik in opdracht van Comic House samen met Eric Heuvel maakte voor de Anne Frank Stichting.

De Anne Frank Stichting heeft op haar site inmiddels ook een heel nieuwe pagina aan  het verschijnen  van Nieuwe vrienden' gewijd: http://www.annefrank.org/nl/Nieuws/Nieuwsberichten/2014/Maart/Nieuw-stripboek-voor-jongeren/
Daar vind je ook meer info over de albums die Eric eerder al maakte voor de Anne Frank Stichting.
En dan is er ook nog de bestelpagina waar scholen de educatieve versie van Nieuwe vrienden kunnen bestellen: http://www.annefrank.org/nl/Educatie/Docentenportal/Producten-en-trainingen/nieuwevrienden/. Met dank aan Joop Schreurs voor de tip.

Op Stripspeciaalzaak bespreekt David Steenhuyse 'Nieuwe vrienden  in de rubriek 'Besprekingen'. (http://www.stripspeciaalzaak.be/2014_Besprekingen/NieuweVrienden.htm). Een zeer positieve recensie, overigens. David, hartelijk bedankt!


En er is meer aandacht voor Nieuwe Vrienden, want in de rubriek 'KCQ van de dag' vind je de cameo die Eric van January Jones en van zichzelf in het album opnam. Dit alles naar een idee van collega en goede vriend Dick Heins, die ook voor de prachtige inkleuring van Nieuwe vrienden zorgde.

(Illustraties: Eric Heuvel)

En zo komen we vanzelf terecht bij de nieuwe Eppo (nr 5-2013), die vorige week verscheen. Met daarin op bladzijde 32 t/m 34 uiteraard de 14e en voorlaatste aflevering van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen. Waarin Max, Eva en Pjotr alles op alles zetten om op tijd in Zutphen te zijn. Helaas heeft Grimbergen een snellere auto tot zijn beschikking dan Pjotr.

Over deze veertiende aflevering en vooral over de veranderende verhoudingen aan het eind van het verhaal, maar ook over de veranderingen die IJsbrand en ik aanbrachten in het scenario en in het bijzonder in het laatste Middeleeuwse raadsel rondom de Librije van de St-Walburgiskerk in Zutphen, heb ik maandagavond een blogpost geplaatst op de Max Miller Strips blog. Je leest er alles over in 'De Orde van de Blauwe Steen: veranderingen.

En via de advertenties bladzijde 35 en 38 komen we dan tenslotte weer uit bij de covers die Hans en IJsbrand voor Eppo tekenden en bij de advertentie voor de Eppo Shop waar Max Miller deel 1: Moordkunsten en Rhonda 1: Help me, Rhonda! nog altijd te bestellen zijn via http://www.eppostripblad.nl/eppo_shop.php.

(Illustraties: IJsbrand Oost)

Binnenkort op deze blog de tradionele beursverslagen over alles wat er rondom Rhonda, Max Miller en Nieuwe vrienden op de Stripdagen en natuurlijk over de presentatie van dat laatste album afgelopen vrijdag. Mis het niet.

Geen opmerkingen: