dinsdag 24 september 2013

Van harte, Jan en Khing!!!


Groot feest afgelopen zaterdagmiddag in Groningen. Daar werden namelijk de 80ste verjaardagen van Jan Kruis en Thé Tjong-Khing gevierd. Ter gelegenheid daarvan werden in het Stripmuseum ook de gloednieuwe Jan Kruis Glossy en het nieuwe Arman en Ilva-album 'De bijzonder begaafden' gepresenteerd. Bijna alle stripmakers die aan beide of één beide uitgaven hadden, waren zaterdag aanwezig om de 80ste verjaardag van Jan en Khing mee te vieren.
Zelf kwam ik in het gezelschap van Cindy en Joop tegen het middaguur in Groningen aan. Joop wist in de buurt van het station een restaurantje waar ze koffie met o.a. caramel en chocoladesmaak serveerden met daarbij een overheerlijke Groningse koek, zodat we ook de middag in Groningen met de traditionele kop koffie begonnen zijn.
 
 
(Foto: IJsbrand Oost)

Daarna door naar de Grote Markt om de striptekeningen van Barbara Stok op de schuttingen van het in aanbouw zijnde Groninger Forum te bekijken. En zo stonden we, voor de eerste keer die dag, ineens in het decor van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen. Precies op de plaats waar Max en Eva later in het verhaal om een taxi zullen roepen. En geloof me, tegen die tijd hebben ze daar alle reden voor.
 

(Illustratie: IJsbrand Oost)

Wijzelf deden het wat rustiger aan. Na klein omweggetje via de Groningse VVV, waar we het stripboekje met Barbara's verhaal kochten, wandelden we verder door Groningen richting Stripmuseum, waar om twee uur in de Toonderzaal de officiele ontvangst met koffie en thee plaatsvond. Daar kwamen we vele collega's en andere bekenden tegen, zoals Hans en Caroline, IJsbrand, Herman en Minie, Carry Brugman, Peter Nuyten, Patty Klein, Fred de Heij, Rob van Bavel, Robin Schouten, Gerben Valkema, Marq van Broekhoven, Hanco Kolk, Peter de Wit en wie al niet meer. Een dik kwartier later was het tijd voor de officiele presentatie van de Jan Kruis Glossy en het dertiende deel uit de Khing-collectie 'Arman en Ilva, de bijzonder begaafden.
Een kleine impressie van de presentatie van de Jan Kruis Glossy kun je hier zien:
 

 
(bron: Youtube, © RTV Drenthe)

https://www.youtube.com/watch?v=K_hi-TGKxM4

Met dank aan Joop voor de link. En ja, Hans komt ook nog even in beeld.
 

Na de presentatie mochten Jan en Khing als eerste de speciale verjaardagstentoonstellingen bekijken. Zoals je weet hebben vele Nederlandse stripmakers, waaronder ook Hans, een speciale verjaardagswens voor de 80-jarige Jan Kruis gemaakt, die vervolgens gepubliceerd werden in de speciale Jan Kruis-special van Stripnieuws (nr 51). Die tekeningen van sinds zaterdag tot en met 1 januari 2014 te bezichtigen in het Stripmuseum te Groningen.
Ook voor de 80ste verjaardag van Thé Tjong-Khing hebben vele Nederlandse stripmakers een speciale verjaardagswens gemaakt. En al die wensen vind je in de speciale felicitatiebijlage op pagina 67 t/m 86 van 'Arman en Ilva, De bijzonder begaafden', dat waarschijnlijk later deze week ook te koop zal zijn bij alle Nederlandse stripwinkels en de betere boekhandel.
 


Speciaal voor deze gelegenheid greep Hans terug naar de allereerste versie van Rhonda, waarvan minstens één scene geinspireerd is op het werk van Thé Tjong-Khing. Een scene die Hans overigens wel iets aangepast heeft voor de 80ste verjaardag van Khong. De bijdrage van Hans vind je op bladzijde 71 van 'Arman en Ilva, De bijzonder begaafden'.
Zelf greep ik terug naar Luuk en Lotte, die speciaal voor deze gelegenheid, de 80ste verjaardag van Khing mee kwamen vieren in een speciaal verjaardagsscenario. En dat scenario vind je dan weer op bladzijde 78 van 'Arman en Ilva, De bijzonder begaafden'.
Alle bijdragen uit de felicitatiebijlage zijn eveneens sinds zaterdag en tot 1 januari 2014 te bewonderen in het Stripmuseum.
 


Ook in de Jan Kruis Glossy vind je trouwens vele bijdragen van bekende Nederlandse en Vlaamse tekenaars, zoals Daan Jippes, Dick Matena, Martin Lodewijk, Jan van de Voo, Gerben Valkema, Gerrit de Jage, Luc Morjeau en Peter van Gucht. Hans en ik worden alleen met naam genoemd waar het onze bijdrage aan Jan, Jans en de kinderen en de spin-offs daarvan betreft.
Zo staat Hans op bladzijde 14 van de Jan Kruis Glossy met naam genoemd als potloodtekenaar van Jan, Jans en de kinderen in het artikel 'De tachtigjarige Kruistocht' van Robin Schouten. In datzelfde artikel is er op bladzijde 21 aandacht voor Karlijn, Catootje en de ouders, waar ik samen met Saskia Janssen en Ruud Straatman dan weer als scenarist vermeld sta. (Hans, het is overigens wel heel moeilijk om een Jan, Jans-pagina van je te vinden. Van welke pagina's in welke albums ben jij eigenlijk de tekenaar?)

Na het bezichtigen van de beide felicitatietentoonstellingen gingen we weer terug naar de Toonderzaal waar we de  Jan Kruis Glossy en Arman en Ilva, De bijzonder begaafden door Jan en Khing konden laten signeren. En waar we onder het genot van een hapje en een drankje nog even konden bijpraten met onze collega-stripmakers.

 
(Foto: Herman Schreurs)
 

Rond kwart over vier was het voor Hans en Caroline tijd om huiswaarts te keren. Zelfs heb ik in het gezelschap van Joop, IJsbrand en Cindy eerst nog de Asterix-tentoonstelling bezichtigd. Iets waar we tot sluitingstijd mee bezig zijn geweest. En geloof me, het is echt de moeite waard.
Nadat het Stripmuseum de deuren sloot, wees IJsbrand ons de weg naar het station. En daar kwamen we voor de tweede keer die dag in het decor van het nieuwe Max Miller-verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen' terecht.
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Inderdaad, de plaat uit Eppo 19 waar Eva na een lange reis aankomt op station Groningen. IJsbrand heeft ons laten zien waar je als lezer staat op dat moment en ons ook nog het een en ander verteld over de totstandkoming van deze plaat. Maar dat lees je een dezer dagen vast en zeker ook op de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl/).
Na een hapje te hebben gegeten op station Groningen, was het ook voor ons tijd om naar huis te gaan.
Al met al dus heel leuke en gezellige middag afgelopen zaterdag in Groningen. Rest me nog om een paar mensen te bedanken. Allereerst Mat, voor de uitnodiging, Herman voor de foto's en Hans, Caroline, IJsbrand, Joop, Cindy, Herman, Minie, Peter, Carry, Rob, Patty en vele anderen voor de gezelligheid. En Jan en Khing, van harte gefeliciteerd met jullie 80ste verjaardag!!!

3 opmerkingen:

Otto zei

Frank, enorm bedankt voor het verslag van deze bijzondere dag! Ik heb er intens van genoten. Beide tekenaars staan, in geheel verschillende stijlen, op een hoog niveau en het is fantastisch te lezen dat deze kanjers op toepasselijke wijze geëerd worden.
Het tekenwerk en foto's ter illustratie van het verslag zijn echt prachtig. Wat hebben we toch enorm veel talent in Nederland. Gewoon jammer dat Eppo uitgever RvB het nodig vind om buitenlandse reeksen aan te kopen terwijl we dit talent, en vele met hen, in ons grootse strip land hebben.

Frank Jonker zei

Ha Otto,

Graag gedaan, dit verslag. En dank je voor de complimenten. Er is inderdaad heel veel talent in Nederland. Erg leuk trouwens om op dagen als deze (bijna) al die Nederlandse stripmakers bij elkaar te zien en met een aantal van m'n collega's weer eens te kunnen bijpraten.
Prettig weekend!

Hartelijke groeten,

Frank

Eduard zei

Wat een geweldig stuk over deze bijzondere dag. Had het nog niet eerder gezien... De krantenberichten toen wel, maar niet het feest gebeuren. Daarna het interview van beide heren bekeken. Geweldig, zo ontspannen. En zo ontspannen en open, vooral toen Jan aan The vroeg wat hij na de opdrachten doet. Helmaal niets, dan werk ik niet... Geweldig toch, bezig zijn voir en met anderen en daarna tijd voor jezelf hebben. We hebben veel talent in Nederland. De nieuwe tekenaar van Jerommeke...