woensdag 4 september 2013

Rondleiding door de Martinikerk deel 1

Het nieuwe Max Miller-verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen' is deze week in Eppo van start gegaan. De abonnee's hebben Eppo 18 gisteren al in de bus gekregen, voor de rest van Nederland ligt de nieuwe Eppo met de eerste aflevering van 'De Orde van de Blauwe Steen' vanaf donderdag in de winkel. Mijn eerste blogpost voor de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl/) over de start van 'De Orde van Blauwe Steen' is in de maak en later deze week lees je er ook alles over op deze blog.
Maar voorafgaand aan de publicatie van Max Miller, De Orde van de Blauwe Steen' plaatste IJsbrand vorige week nog een nieuwe blogpost, die alles te maken heeft met belevenissen van Max, Eva en Pjotr die je de komende weken in Eppo kunt meemaken.


We weten dat Max later in het verhaal vanuit Aduard terug naar Groningen zal gaan met als bestemming de Martinitoren. Vanaf het moment dat Max in de Martinikerk naar binnen gaat, speelt zich daar heel wat af. Om die scene's te kunnen schrijven en tekening hadden we ook heel wat documentatie nodig. Met de hulp van Stichting Martinikerk en torenwachter André Tervoort kon IJsbrand daar foto's maken, zelfs op plaatsen waar je tijdens de toeristische rondleiding niet mag komen. Een flink aantal van die foto's gebruikte ik als basis voor het scenario. En inmiddels heeft IJsbrand voor de betreffende scene's ook de decorschetsen gemaakt, zodat je als het ware, dankzij die decorschetsen, ook op deze blog een rondleiding kunt krijgen door de Martinikerk.

We komen binnen bij de kooromgang met rechts de wenteltrap naar...

...de gewelven boven de Noorderkapel.


Vanaf deze gewelven is er een houten doorsteek naar de gewelven van de kooromgang met de dwerggalerij. De dwerggalerij is eigenlijk een versiering die oorspronkelijk buiten zat, maar die zich door de aanbouw van de kapel en de overkapping nu op de gewelven bevindt.

Tegenover de dwerggalerij zich de deur naar de kil, die nog een belangrijke rol gaat spelen in ons verhaal.

Net als de kil zelf, waar IJsbrands ervaringen de inspiratie vormden voor een van de scene's die zich hier af gaat spelen. De kil is eigenlijk niet meer dan een dakgoot tussen de daken van de kapel en de kooromgang, waar je, dankzij de vlonders die er liggen, ook de daken kunt bekijken.

Het hout van de overkapping is beslagen met lood, en om het roesten van de spijkers waarmee het lood is vastgezet tegen te gaan, zijn de spijkers bedekt met zogenaamde trotseerloodjes met daarop de merktekens van de verschillende loodgieters die aan het dak gewerkt hebben.
(Illustraties: IJsbrand Oost)

Vanaf de kil loop je verder naar de gewelven van de kooromgang. Daar bevindt zich ook de trap naar de gewelven van het schip van de Martinikerk. En daar gaan we binnenkort een kijkje nemen.

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen: