zondag 14 november 2010

Nieuws en nieuwe verhalen in BS Magazine en Donald Duck

Afgelopen vrijdag tegelijk in de bus: de nieuwe Donald Duck (nr 46-2010) en de nieuwe BS Magazine (nr 181)!
Donald Duck publiceert deze week maar liefst twee nieuwe verhalen van me en begint gelijk goed met mijn favoriete Disneytekenfilmhelden De Speurneuzen op bladzijde 17 t/m 21. Favoriet vooral vanwege het karakter van Basil die met een uitgestreken grijns schurken als Ratbout Rattatoei en een politie-inspecteur als Lamstra keer op keer weet af te troeven. Maar ook omdat je met deze characters heerlijk spannend verhalen kan schrijven met de kenmerkende mysterieuze Londense Sherlock Holmes-sfeer.
Het verhaal dat eigenlijk als titel ‘De zaak van de verdwenen voetballer’ had, draait om de mysterieuze verdwijning van sterspeler David Bockham. Een zaak die niet alleen door Basil en Dawson onderzocht wordt, maar ook door Inspecteur Lamstra. Wel jammer is, dat de José Antonio Gonzalez blijkbaar niet op de hoogte was van bestaan van Lamstra in eerdere Deense en Nederlandse verhalen. Want juist de zichtbare ergernis en frustatie op zijn gezicht als hij weer eens door Basil is afgetroefd als de manier waarop hij vol overtuiging het verkeerde spoor volgt, maakt Lamstra een geweldig karakter om mee te werken.

Nog een favoriet van me op bladzijde 32 t/m 36 van de nieuwe Donald Duck: Aladdin. Voornamelijk favoriet vanwege de manier waarop Robin Williams in de oorspronkelijke film gestalte geeft aan het karakter van Geest. En je kunt heel veel karakters uit de Aladdin-films weglaten in de strips, maar een goed Aladdinverhaal zonder Geest is echt onmogelijk. In dit verhaal is het dan ook Geest die Aladdin het idee voor een verjaardagscadeau voor Sultan. Een grote show met zang, dans en goochelshow waarbij Geest kan uitpakken met al zijn magie en Aladdin indruk kan maken op zowel de Sultan als prinses Jasmine. Helaas beschouwt grootvizier Jafar de grote verdwijntruc als een prima kans op een graai naar de macht in Agrabah.

En dan BS Magazine nr 181! Daar vind je door het blad heen behoorlijk wat aandacht voor het werk van Hans en mij.

(Illustratie: Sergio Carrido, foto cd-hoes: Rogier Jaarsma)

We beginnen in de rubriek ‘Koffieklets’ op bladzijde 27 onder het kopje Nick & Simon. Een artikel over de driepagina-strips van dit beroemde zangduo die sinds 1 oktober in Tina verschijnen. Het artikel vermeldt mij als scenarist van de verhalen. En daar moet ik dan meteen even een kleine correctie op toepassen. Het klopt namelijk wel dat ik een aantal scenario’s voor de reeks geschreven heb, tien om precies te zijn. Maar die verhalen zullen waarschijnlijk niet eerder te lezen zijn dan pakweg februari 2011 en voorlopig zijn de hoofdscenaristen van deze reeks dan toch echt mijn collega’s Ruud Straatman en Thom Roep en het zijn dan ook hun Nick en Simon verhalen die op dit moment in Tina te lezen zijn. Het bijgevoegde plaatje komt dan ook uit een verhaal van Ruud Straatman en werd getekend door Sergio Carrido.

Door naar bladzijde 32 van diezelfde rubriek Koffieklets. Onder de titel ‘Puppy from Hell’ wordt –hoe kan het ook anders?- aandacht besteed aan de Puppy from Hell-strip van Hans en Caroline en in het bijzonder aan het eerste Puppy from Hell-boekje dat in een oplage van 50 exemplaren verscheen op het 12e Kamper Stripspektakel, afgelopen 21 augustus. Met het commentaar van Hans op de Puppy from Hell strip en verwijzen naar de Puppy from Hell blog, alsmede naar de site van de Hilversumse bibliotheek waar tijdens de Kinderboekenweek dit jaar ook een flink aantal afleveringen van Puppy from Hell gepubliceerd werden.

Van daaruit gaan we naar bladzijde 40, de openingspagina van Het Nieuwe Scheepsjournaal van JeePee, met daar onder het kopje “Donald Duck glossy heeft een opvolger!’ een artikel over de in september verschenen tweede DONALD glossy, waarin ook een achttien jaar oude gag op scenario van mij te vinden was.

(Illustratie: Mau Heymans, © Disney)

Tevens is er een vooruit naar de derde DONALD die op 23 november verschijnt. Of daar ook verhalen van ons in te vinden zijn, geen idee.

Op bladzijde 41 in datzelfde Scheepsjournaal het artikel ‘Kasteel Groeneveld, Natuur, Literatuur en…Striptuur’ over de combinatie jeugd, natuur, educatie en strip en dit aan de hand van onder andere het verschijnen van de Boekieboekie BB Buitenplaats en de jeugrelateerde exposities van Kasteel Groeneveld waarin literatuur en strips een belangrijke rol spelen. Er wordt ook verwezen naar de expositie ‘Buiten gaat alles voorbij’, waarvoor Hans, zoals bekend, het lied ‘Zo heerlijk rustig’ verstripte. Meer over Kasteel Groeneveld vind je uiteraard weer op www.kasteelgroeneveld.nl

Op bladzijde 42 opnieuw het Kamper Stripspektakel en Puppy from Hell in JeePee’s Scheepsjournaal. Ditmaal in een artikel over het programmaboek van het 12e Kamper Stripspektakel en uiteraard ook over het interview met Hans en Caroline in dit programmaboek en niet te vergeten de toenmalige primeur van de eerste Puppy from Hell strips in datzelfde programmaboek.

Door naar bladzijde 47, de laatste pagina van Het Nieuwe Scheepsjournaal van JeePee. Onder de titel ‘Bob Evers is helemaal terug!’ vinden we daar een artikel over ons nieuwste Bob Evers album ‘Een overval in de lucht’ en dan in het bijzonder over de speciale edities van dat album die op 30 oktober uitgebracht werden door de Boekenhalte in Zwolle en niet te vergeten het verschijnen van “Bob Evers, De Zuidzee Trilogie”. Toch moet ik ook hier een kleine correctie toepassen. Het artikel vermeld namelijk een softcover en hardcover uitgave met een speciale backcover. Natuurlijk is die speciale backcover alleen te vinden op de Boekenhalte-hardcover met prent die ook in het artikel genoemd staat. De softcover van E 7,50 en hardcover van E 14,95 zijn natuurlijk de ‘gewone’ editie, die niet alleen bij de Boekenhalte maar ook bij alle andere stripwinkels en betere boekhandels te vinden is. En er was natuurlijk ook de Luxe editie van E 50,-- in een oplage 50, maar die is eigenlijk altijd meteen uitverkocht aan de echte Bob Evers fans. Waarschijnlijk dat deze daarom niet meer vermeld staat in het artikel van JeePee
Voor de rest is helemaal compleet als het om de diverse editie van “Een overval in de lucht” gaat. Van ‘gewone’ softcover naar ‘gewone’ hardcover, de Boekenhalte-hardcover met speciale prent, de white-albums en De Zuidzee-trilogie, alles staat genoemd. En JeePee noemt zelfs het mailadres van de Boekenhalte, zodat de lezers van BS Magazine mogelijk nog aan een exemplaar van een van de genoemde speciale edities kunnen komen. O ja, dat extraatje bij De Zuidzee Trilogie is uiteindelijk die speciale papieren stofomslag geworden.

En dan tenslotte de rubriek Dvd/film op bladzijde 54 van de nieuwe BS Magazine. Daarvoor mocht ik in mijn late avonduren maar liefst drie dvd’s bekijken en vervolgens daarover een artikeltje schrijven voor deze rubriek. De rubriek opent meteen met ‘Tinkerbell’ m’n stukje over de dvd “Tinkerbell en de grote reddingsoperatie”. Een dvd die zeer de moeite waard is, zeker voor de echte Tinkerbell-fans.

(Illustratie: © Disney)

Daarna, ook op bladzijde 54, ‘Pipo’, over de onlangs verschenen dvd’s ‘Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen’ deel 1 en deel 2 van Pipo de Clown.

(Illustratie: © Just Bridge)

Een serie in zwart-wit die in de tweede helft van jaren 60 rond bedtijd werd uitgezonden, maar desondanks zeer de moeite van het bekijken waard. En wat er jammer genoeg niet meer bij kon, omdat de informatie daarover te laat kwam, is dat deel 3 en 4 van deze serie aanstaande week op dvd zullen verschijnen.

Tot zover het overzicht van alles van en over ons wat er in de nieuwe BS Magazine te vinden is. En meer over BS Magazine, Brabant Strip en veel meer vind je natuurlijk weer op http://www.brabantstrip.be/

1 opmerking:

Anoniem zei

Fijn veel plaatjes weer, Frank.