dinsdag 9 juni 2009

Ter gelegenheid van Donalds 75ste verjaardag: Bob Evers, pagina 20!

Hiep, hiep, hoera! Donald Duck wordt vandaag 75 jaar. Van harte gefeliciteerd, Donald!

Al moet ik zeggen dat het juist vandaag wel erg stil is rond Donald.


(Illustraties: Carl Barks, © Disney)
Okee, zojuist een item in het Jeugdjournaal en in het RTL Nieuws van half acht, maar voor de speciale verjaardagsdvd zullen we tot morgen moeten wachten, de Vakantieboeken verschijnen pas donderdag en we zullen tot vrijdag moeten wachten om erachter te komen, waar de jarige Donald na die kortsluiting in Willies werkplaats gebleven is.

De traktatie van vandaag zal dus uit dat andere populaire Nederlandse stripblad moeten komen, de Eppo! We gaan gewoon vrolijk verder met de strip die we zonder Donald nooit op deze manier hadden kunnen maken, Bob Evers. En ook daar een mooi rond getal, want we zijn aangeland op pagina 20.
Dit is de scene waar Willy van der Heide zijn nevenfiguren hergroepeert. Zo ruilt tante Ginny van plaats met Peters en Sparks en neemt zij de verpleging van de gewonde piloot Gary over.
Niet voor niks, want Willy van der Heide heeft in zijn verhaal de hulp van Peters en Sparks hard nodig voor de strijd tegen Breitstein en de zijnen. Maar toch…er wordt niet zomaar stuivertje gewisseld in het verhaal. Het gebeurt met reden. En in onze Bob Evers strip zie je dat misschien nog wel duidelijker dan in het boek.
Winstone had zich op de vorige pagina al bij het groepje van Arie, Paul en Jeffries aangesloten, maar op deze pagina meldt ook Marsh zich met een bijzondere ontdekking.
En opnieuw wordt duidelijk dat er iets speelt tussen Marsh en Winstone.
En tot slot van deze pagina een hele mooie cliffhanger. Arie komt op een van zijn geniale ideeen. Al zal wel blijken dat hij daarvoor alle hulp die hij nu heeft ook heel erg goed kan gebruiken. Maar dat is iets voor Eppo 11. Tot die tijd is hier scenario-pagina 20 met, ter gelegenheid van Donalds verjaardag, extra veel zwart-wit plaatjes:

PAGINA 20a:

1. Paul houdt op zijn beurt Arie weer tegen. Arie probeert hem te vertellen wat de boeven met Anderson aan het doen zijn. Op de achtergrond haalt Winstone een lang, vlijmscherp mes te voorschijn uit een leren huls die tegen zijn been bevestigd is.
PAUL: laat haar gaan! ze doet toch wat ze eenmaal in haar hoofd heeft. bovendien, het is een vrouw en ze bereikt allicht meer dan wij.
ARIE: ja, maar die schurken hebben anderson zowat in zijn blootje vastgebonden in de felle zon en…

2. Winstone oefent met het mes op de manier van een messenwerper. Hij werpt het mes van zich af.
WINSTONE: we moeten hem bevrijden. ik kan aardig met dit ding overweg.

3. Op dat moment komt Marsh achter de rotsen vandaan. (Hij is langs het stenenveld gelopen) Zijn oog zit nog halfdicht en zijn gezicht is blauw en groen opgezet. Hij heeft iets in zijn hand geklemd. Het mes van Winstone belandt vlak voor zijn voeten.
MARSH: ha, daar zijn jullie. moet je nu eens zien wat… !!
GELUID VAN HET MES: TSJAK!

4. Mediumshot van Marsh, Paul en Jeffries die een klein, nikkelen pistool bekijken dat op de handpalm van Marsh ligt. Jeffries lacht nerveus. Marsh kijkt geërgerd naar Winston die op de achtergrond zijn mes opraapt.
MARSH: die pekinees was de tas van tante ginny aan het bewerken en toen viel dit er uit.
JEFFRIES: een pistool? maar dit is toch te gek! waarom heeft dat mens ons niet verteld dat ze dat bij zich had?

5. Close-up van Marsh, die plots een pistoolschot hoort.
MARSH: ze beseft niet hoe ernstig onze toestand is, en…
GELUID VAN HET SCHOT: PANG!


PAGINA 20b:

1. Tante Ginny komt woedend terug aanzetten. Paul geeft nuchter commentaar.
TANTE GINNY: ze vertikten het om ons wat water te geven. het kon ze niet schelen wat er met ons gebeurt. de schoften hebben op me geschoten.
PAUL: mijn geliefde tante heeft blijkbaar geen succes gehad.

2. Door het stenenveld komen Peters en Sparks naar de grot toe.
PETERS: hebben jullie anderson al gezien? wij hebben nog een probleem…
SPARKS: gary heeft flinke koorts gekregen. hij heeft de hele nacht op zijn matras liggen liggen woelen.

3. Tante Ginny gaat het stenenveld in. Ze gebaart de anderen eindelijk eens iets te ondernemen. Zowel Jeffries als Arie staan te peinzen.
TANTE GINNY: dan ga ik hem verplegen. en doen jullie in vredesnaam ook eens wat!
JEFFRIES: maar wat? eerst anderson bevrijden, lijkt me. water en wapens, alles in één keer lukt nooit. we hebben maar één licht pistool…

4. Winstone toont opgetogen zijn mes. Jeffries wordt even afgeleid, maar gaat door met zijn overpeinzing.
WINSTONE: u vergeet een ervaren messenwerper!
JEFFRIES: goed, goed, een onnozel pistool en een mes! misschien lukt het ons met de nodige bluf. we moeten anderson bevrijden en onmiddellijk weer op de loop gaan.

5. Arie staat opeens op en roept uit dat hij een idee heeft. Jeffries kijkt hem verbouwereerd aan.
ARIE: ik heb het gevonden!
JEFFRIES: ??

Tot de volgende keer!

2 opmerkingen:

Henkus Schumacher zei

Je hebt een goede keus gemaakt, Frank, van de Donaldplaatjes.
Het zijn precies DIT soort plaatjes die mij een fan lieten worden van Barks. Er zit een heel ongebruikelijke vorm van dynamiek in, zoals die op z'n kant rennende Donald (anatomisch onmogelijk...;-)).
Nog vóór Evert Geradts kon ik Barks z'n stijl herkennen en was altijd aan het uitkijken naar zijn strips, die ook verhaaltechnisch vaak bijzonder waren.

Groetjes,
Henkus

Frank Jonker zei

Hoi Henkus,

Helemaal mee eens! Het is niet voor niks dat Carl Barks in elk geval verhaaltechnisch mijn grootste voorbeeld is. (tekenen zal ik wel nooit leren :-))
Ik heb voor deze post plaatjes gezocht die bij het begin van de tekst pasten, maar lang heb ik niet hoeven zoeken. Ik wist precies in welke verhalen ik deze plaatjes moest zoeken. Zoveel indruk hebben ze wel op me gemaakt, sinds ik ze voor het eerst zag. Zeker die op zijn kant rennende Donald. Ik weet eigenlijk niet eens zeker of er na Carl Barks ooit nog een tekenaar zoiets aangedurfd heeft.

Hartelijke groeten,

Frank