zaterdag 6 juni 2009

De bladen en boeken van deze week

In Nederland zijn de verkiezingen alweer voorbij. Op de officiële uitslag is nog even wachten tot morgenavond. Maar verder herinneren alleen de halfvergane affiches op de billboard nog aan de verkiezingsdag en natuurlijk de 12e Kleine Napoleon-strip in op bladzijde 20 van Eppo 10.
De Europese verkiezingen waren ook helemaal niet de inspiratiebron voor deze gag. Dat was het feit dat het idee van één groot Europa in feite al sinds Julius Caesar bestaat. Maar ook Napoleon heeft op latere leeftijd op zijn minst geprobeerd om dat voor elkaar te krijgen. Tot hij zijn Waterloo vond, uiteraard.
Deze gag is ook de eerste die ik, net als mijn scenario’s voor Donald Duck, heb uitgeschetst. En zoals je ziet hoort het eerste plaatje eigenlijk niet in de gag thuis. Dat is er door tekenaar Dick Heins aan toegevoegd. Waarop ik het woord ‘belachelijk’ uit plaatje 2 schrapte (omdat het al in plaatje 1 stond), maar die tekstwijziging is zoals je ziet helaas niet meer doorgekomen.

(Illustratie: Dick Heins)

Twee dagen voordat Eppo 10 in de winkel lag, verscheen Sesamstraat nummer 9 met daarin op bladzijde 10 en 11 een nieuwe strip van Bert en Ernie. Alle items in het Sesamstraat magazine en dus ook de strip hebben deze keer te maken met buitenspelen. En dat in verband met de Nationale Straatspeeldag die volgende week woensdag 10 juni zal worden gehouden. Een dag waarop er geen auto’s in de straten rijden en kinderen naar hartelust buiten kunnen spelen. Behalve natuurlijk als Ernie in die straat woont, want dan blijken er opeens toch gevaarlijke autootjes door de straat te rijden. De strip is overigens getekend door de Braziliaanse tekenaar Silvio Spotti, een van onze vaste blogbezoekers en natuurlijk ook de man die Brasil Bob tekende.

(Illustratie: Silvio Spotti (Magic Eye Studio), © Sesame Workshop)

Meer over Sesamstraat 9 vind je op: http://www.zpress-magazines.nl/uitgave/6_sesamstraat
En meer over de nationale Straatspeeldag op de site van Veilig Verkeer Nederland: http://www.veiligverkeernederland.nl/nl/cms/start.htm

Maar voor het zover is er op 9 juni eerst nog de 75ste verjaardag van niemand minder dan Donald Duck. En dat wordt gevierd met een aantal bijzondere uitgaven, waarvan er intussen al een aantal in de winkel liggen. Zo verscheen donderdag het eerste nummer van een personality-glossy met de titel ‘Donald’. Met daarin naast een 24 pagina’s tellende ‘literaire’ Donald Duck-strip ook een gloednieuwe onepager van Franka.
In Donald Duck zelf verdwijnt de wereldberoemde eend na een kortsluiting in Willies werkplaats en zit bovendien heel Duckstand in het donker.
En dan is er nog dit gloednieuwe Jonge Woudlopers Avonturenboek.

(Illustratie: © Disney)

Met daarin op bladzijde 2 t/m 11 een Jonge Woudlopersverhaal dat ik samen schreef met collega Paul Hoogma. Paul pagina 1, ik pagina 2, enzovoorts. Een verhaal dat ingaat op het verdwijnen van sommige planten- en diersoorten omdat ze extreem gevoelig zijn voor veranderingen in het milieu. In dit verhaal gaat het om de zogenaamde herfstboleet, een paddestoel die in het scenario nog de ‘bonte herfstparel’ heette. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Santiago Barreira en verscheen al eerder in Donald Duck 38-1999. Nu dus voor het eerst in album als hoofdverhaal in het Jonge Woudlopers Avonturenboek deel 4.
De uitsmijter van dit 64 pagina’s tellende album op klein formaat is overigens iets heel bijzonders. Dat is namelijk een van de Jonge Woudlopersverhalen waarvoor de wereldberoemde Donald Ducktekenaar Carl Barks in de jaren 70 het scenario schetste. Het verhaal ‘Bad Day for Troop “A” ’ werd in eerste instantie getekend door de Amerikaanse tekenaar Tony Strobl, maar diens tekeningen deden helaas geen recht aan de oorspronkelijke scenarioschetsen van Carl Barks. In de jaren 90 pakte onze eigen Daan Jippes op verzoek van de Nederlandse Duckredactie dit verhaal opnieuw op en werkte het verhaal aan de hand van de schetsen van Carl Barks volledig opnieuw uit in ‘Barksstijl’.
(Illustratie: Carl Barks en Daan Jippes, © Disney, bron: I.n.du.c.k.s.)
Deze Carl Barks-Daan Jippes versie is o.a. te vinden in De Beste Verhalen van Donald Duck 86: Donald Duck als tegenstander, maar voor wie dat album niet heeft of het Jonge Woudlopersverhaal ‘Een zwarte dag voor groep “A” ’ ook in deze albumversie wil hebben, is het nu te vinden vanaf bladzijde 59 van het nieuwe Jonge Woudlopers Avonturenboek 4.
Tot de volgende keer!

2 opmerkingen:

Henkus Schumacher zei

Het plaatje van de Barks/Jippes strip is uiterst interessant. Het is in wezen een Esherplaatje, met een onmogelijke constructie!
Als je het plaatje goed bekijkt, en logisch de posities van de hopman en de neefjes 'doortekent', zie je dat hij door z'n grootte onmogelijk ongebukt die medailles zo kan omhangen.
Leuk, leuk!

Frank Jonker zei

Ha Henkus,

Zo goed had ik dat plaatje nog niet bekeken, maar je hebt helemaal gelijk. Het is bekend dat Carl Barks af en toe een 'onjuist' perspectief gebruikte om een bepaald effect in de tekening te bereiken. Maar in dit geval, zit het Escher-effect in de potloodschetsen van Carl Barks of is het Daan Jippes die dit als zodanig heeft uitgewerkt?
Ik ben trouwens ook erg benieuwd naar de visie van Hans hierover. Tenslotte is dit toch meer zijn vak dan het mijne.

Hartelijke groeten,

Frank