donderdag 28 mei 2009

Pagina 18: Peters en Sparks

Op pagina 18 van ons Bob Evers stripverhaal “Een overval in de lucht’ gaat Jan gedreven door met zijn verkenningen. Nadat eerst Arie en Jeffries op de hoogte zijn gebracht van de toestand bij het vliegtuig en de eerste vage plannen opduiken om het te veroveren, wandelt Jan op zijn gemak naar de ‘ziekengrot’ en maakt daar nader kennis met piloot Charley Peters en marconist Sparks. En dankzij hen komt Jan te weten dat er ergens in de woestijn nog twee bruikbare pistolen moeten liggen.
Jan is trouwens niet de enige die op verkenning gaat. Ook Arie doet op de valreep nog een duit in het zakje. Als eerste ontdekt hij wat Breitstein met Anderson van plan is. En dat is dan ook meteen de cliffhanger van deze aflevering in Eppo. Volgende week woensdag krijg je het antwoord in Eppo 10. Tot die tijd is hier scenario-pagina 18:

PAGINA 18a:

1. Paul (in close-up op de voorgrond) verwoordt wat iedereen in het gezelschap denkt. Terwijl hij zijn conclusie trekt, kijken de andere drie hem aan.
PAUL: we komen dus allemaal tot dezelfde conclusie: we moeten het vliegtuig heroveren en verdraaid vlug ook.
JEFFRIES: en hoe pak je zoiets aan?

2. Het viertal overlegt bij de grot hoe ze het vliegtuig in kunnen nemen. Arie hoort het een en ander aan, terwijl hij voor zichzelf een deken op de grond legt.
JEFFRIES: …geen van die lui is zo stom zich tussen de rotsen te wagen. en als je één bandiet naar buiten weet te lokken en hem zijn pistool af te nemen, zijn er nog steeds twee over om een vuurgevecht te ontketenen.
PAUL: tja…

3. Jan wandelt met zijn handen op zijn rug weg bij de grot, in de richting van het stenenveld.
Paul en Jeffries kijken hem na, ieder op zijn eigen manier.
JAN: ik ga een beetje lopen. dan kan ik beter denken.
PAUL: o.k. pas op het verkeer bij het oversteken.

4. Jan komt bij de grot waar Gary, de gewonde piloot ligt. Peters en Sparks zitten voor de ingang en verwelkomen hem.
SPARKS: hallo, een beetje stil zijn met het oog op hem, binnen. hij moet slapen.
PETERS: mijn naam is charley peters en dit hier is sparks.


PAGINA 18b:

1. Close-2-shot van Sparks en Jan. Sparks geeft Jan lachend een hand en blijkt zijn naam al te kennen. Jan kijkt hem verrast aan.
SPARKS: en jij bent jan prins, een van de jonge zuidzeehaaien, is het niet?
JAN: als u dat weet, weet u dat we wel meer in moeilijkheden gezeten hebben. maar nu ziet het er niet best uit. met al dat voedsel en water kunnen zij het veel langer uithouden dan wij.

2. Jan staart Peters en Sparks onthutst aan.
SPARKS: als wij omkomen en ze anderson en de steward ook nog vermoorden, kraait er geen haan naar. ze kunnen een pracht van een verhaal in elkaar draaien bij gebrek aan bewijs.
PETERS: hadden we maar een behoorlijk pistool. maar die van ons gingen overboord.
JAN: !

3. Jan springt op en ondervraagt Peters over de pistolen.
JAN: heeft breitstein jullie pistolen overboord gegooid? wanneer was dat?
PETERS: net voordat we de grond raakten. het vliegtuig vloog alweer horizontaal.

4. Jan bedankt de beide mannen en loopt terug naar het stenenveld.
JAN: bedankt! ik ga maar weer eens…
PETERS: ?
SPARKS: ?

5. De volgende ochtend wordt Jan (slapend in de grot bij Jeffries, Paul en Arie) door Arie wakker geschud. De zon is nog niet op.
TEKSTBLOK: de volgende ochtend vroeg…
ARIE: jan, kom mee! ik heb ontdekt wat ze met anderson gaan doen!
JAN: zzzz… huh? wat dan?


En niet vergeten: vanmiddag vanaf 17.00 uur het Graphic Novel debat in de Bibliotheek Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 te Amsterdam. Met, voor zover ik weet, het eerste openbare optreden van Hans als Bob Evers auteur in zijn uppie. Uiteraard wel in gesprek met diverse interessante lieden uit de strip- dan wel de graphic novel-scene. Mocht je vanmiddag tijd hebben, mis het dan niet!

Geen opmerkingen: