woensdag 20 mei 2009

Eppo 9: Jan op verkenning

En ja hoor, daar is ie weer: de nieuwe Eppo. Nummer 9 alweer, ditmaal zonder Havank en Agent 327, maar uiteraard wel met het vervolg van ons Bob Evers stripavontuur ‘Een overval in de lucht. En verder o.a. Kleine Napoleon, een nieuwe Strip Top 3 en een Varia-artikel over Napoleon, waar ik binnenkort op terug zal komen, al was het maar om iets daaruit te corrigeren.
Maar eerst, voor iedereen die Eppo 9 de komende dagen in de winkel gaat kopen, is hier de cover:

(Illustratie: Minck Oosterveer, karikatuur: Mars Gremmen)
En wie deze Eppo openslaat vindt op bladzijde 24 en 25 het vervolg van de avonturen van Jan en Arie in aflevering 9 van “Een overval in de lucht”.
Op pagina 17 van ons verhaal komt Jan er eindelijk achter waarom Breitstein en zijn makkers Anderson in het vliegtuig gegijzeld houden. En Jan ontdekt meer…
Afijn, ik kan natuurlijk niet alles verklappen. Je moet het gewoon zelf lezen. Hier is alvast pagina 17 van het scenario:

PAGINA 17a:

1. Jan sluipt in de schaduw van de Pisa-rots schuin weg van het vliegtuig. Hij houdt zijn blik op het staartstuk gericht waar geen raam en dus geen licht is.
JAN: het staartstuk! daar is geen licht. wacht maar, heren…

2. Jan sluipt van recht achter het vliegtuig tot onder het staartstuk. Hier is duidelijk te zien dat het staartwiel is afgebroken.
JAN: ziezo! en nu verder tot onder de cabine. misschien hoor ik dan iets en…

3. Jan voelt in het zand en komt geschrokken tot de conclusie dat de grond doortrokken is van benzine.
JAN: benzine! de tanks zijn leeggelopen! als een van die lui het in zijn hoofd krijgt om een lucifer naar buiten te gooien, dan…

4. Boven zich, vanuit de cabine, hoort Jan de stemmen van Breitstein en Anderson.
BREITSTEIN (buiten beeld, vanuit de cabine): iek wil de stukken oit het stalen kiestje.
ANDERSON: en ik heb al gezegd dat u die niet krijgt!
JAN: breitstein en anderson!

5. Breitstein ondervraagt Anderson in de cabine. Anderson wordt door Platneus bedreigd met het automatisch pistool van Breitstein.
BREITSTEIN: u handelt zeer onverstandig, mainheer anderson. zeer onverstandig. wij kunnen u dwingen dat kiestje te openen.
ANDERSON: dat kistje maak ik nooit vrijwillig voor u open. de inhoud krijgt u niet. die is beveiligd. hou maar rekening met explosiegevaar.

6. Close-up van een dreigende Breitstein.
BREITSTEIN: u zult ons de combinatie von das slot vertellen, mainheer anderson. ik heb heel gut plan, heel gut. en u vertelt, ja!


PAGINA 17b:

1. Jan hoort van onder het vliegtuig de laatste bevelen van Breitstein.
BREITSTEIN (buiten beeld, vanuit de cabine): wek mai een half uur voor zonsopgang. en maak die chinees weer los als jai mai gaat wekken. hij kan dan das ontbijt klaarmachen.

2. Jan komt terug bij Paul en legt de toestand uit.
PAUL: dus anderson moet er aan geloven. kunnen we geen aanval ondernemen om hem te bevrijden?
JAN: voor zoiets heb je een pistool nodig. en dan moet je ook nog weten dat er een paar duizend liter benzine is weggelopen in het zand. eén verkeerd schot en de boel ontploft.

3. Paul en Jan lopen met de dekens en matrassen op hun rug terug naar de grot.
PAUL: we kunnen dus geen schietpartij riskeren. trouwens, we hebben geen revolver.
JAN: en geen water! je kunt dagenlang zonder eten, maar in de woestijn kun je niet zonder drinken.

4. Arie en Jeffries komen Jan en Paul tegemoet gelopen. Jeffries valt meteen uit tegen Jan en Paul.
JEFFRIES: zeg, wat hebben jullie uitgespookt? beseffen jullie de toestand soms niet? we hebben water nodig. hebben die bandieten al om hulp geseind?

5. Jan legt Jeffries uit wat er met de radio gebeurd is. Jeffries schrikt behoorlijk van dit nieuws.
JAN: dat kunnen ze niet. de radio ligt in gruzelementen.
JEFFRIES: wat?! maar weet je wat dat betekent…?

Tot volgende keer!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wanneer is er weer eens een bijdrage van de grote meester zelf. Je bent wel lang stil, Hans. Toch niets met je aan de hand?

Frank Jonker zei

Ha Anoniem,

Integendeel. Het tekenen van het nieuwe Bob Evers verhaal gaat op het moment zo lekker bij Hans dat hij zijn telefoon en computer heeft uitgeschakeld om vooral niet gestoord te worden. Maar ik neem aan dat Hans binnenkort wel weer het en andere op de blog plaatst.

Hartelijke groeten,

Frank