dinsdag 18 november 2008

Vruchten van noeste arbeid

Druk, druk, druk! Ik hoor bijna niets anders bij mijn collega-stripmakers. Zeven dagen per week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Alles uitgestippeld volgens planning. Liefst geen telefoon of mail tussendoor. En al helemaal geen website of blog bijhouden. En hier is het al niet veel beter. Scenario variërend van 1 strookje tot 16 pagina’s, brainstormen over nieuwe verhalen, en sleutelen aan eerste of eerdere versies, alles komt voorbij deze week. Van een sociaal leven is nauwelijks nog sprake en de nieuwe albums als bijvoorbeeld het Mickey Mouse Jubileumalbum met daarin werk van grootheden als Floyd Gottfredson, Carl Barks en Daan Jippes liggen ongeduldig op een stapel te wachten tot ik eindelijk eens tijd heb om ze te lezen. Alleen de tijdschriften met eigen werk erin, wil ik in het allerlaatste avonduurtje nog wel eens oppakken…

Zoals de nieuwe Katrien bijvoorbeeld, nummer 6-2008, al sinds vorige week maandag in de winkel. Met daarin op bladzijde 14 t/m 17 een Duckies verhaal, dat ik zo’n zes jaar geleden samen met collega-scenarist Paul Hoogma schreef. Een verhaal waarin nogal wat af getoverd wordt, niet alleen door de heks Zwarte Magica, maar ook door Katriens nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje, als die per ongeluk in het bezit van Magica’s spreukenboek komen.
Hiernaast zie je de tweede pagina van het scenario. Bijna helemaal zelf geschetst, behalve geldpakhuis en die schildpad. Die zijn door Paul gedaan. Geen idee meer waarom hij juist die twee items op deze pagina voor zijn rekening nam. En waarom heb ik die pagina eigenlijk uit handen gegeven? Of was ik even de broodnodige koffie zetten, terwijl Paul de finishing touch voor deze pagina voor zijn rekening nam? Ik weet het echt niet meer.
Hoe dan ook, dit verhaal is nadien getekend door de Spaanse Comicup Studio en werd al eerder gepubliceerd in Katrien 6-2002.

En dan is afgelopen donderdag ook weer de nieuwe Ernst, Bobbie en de Rest verschenen. Een nummer dat helemaal gewijd is aan de man die sinds zaterdag weer te gast in de lage landen: Sinterklaas!


(Illustratie: Piet Voordes)Met o.a. een interview met Sinterklaas, spelletjes, een schoenzetposter, een Sinterklaasprijsvraag, Sinterklaasrecepten, een gratis dominospel en natuurlijk een gloednieuwe strip, getekend door Piet Voordes (http://www.pietvoordes.nl/) op scenario van mij.
Een verhaal waarin Ernst en Bobbie géén cadeautjes in hun schoen krijgen en alle andere kinderen wel. Hoe dat zit, lees je deze maand in de nieuwe Ernst, Bobbie en de rest (nr 7-2008). Meer info over dit nieuwe Ernst en Bobbie magazine vind je op: http://www.zpress-magazines.nl/uitgave/13_ernst_en_bobbie_magazine.

En last but not least ligt natuurlijk ook het nieuwe Bob Evers album “De strijd om het goudschip” in steeds meer winkels . Tot en met pagina 39 heb je intussen het scenario mee kunnen lezen. En hier is dan, na bijna twee weken wachten, als teaser voor diegenen die nog steeds niet weten wat ze aan de goedheiligman moeten vragen, pagina 40.

PAGINA 40a:

1. Bob, Arie, Hennessey en MacGarrigle ploffen plat op de grond. De twee Kanaken verschuilen zich in de kooien.
HENNESSEY: Die boeven op de brug hebben het licht van onze lantaarns gezien. Die weten nu dat hier iemand zit.
MACGARRIGLE: Ze kunnen even goed denken, dat die Kanaken een zaklantaarn gevonden hebben.

2. Hennessey kijkt naar de houten deur van het vooronder. Arie zit met gekruiste benen in een kooi en draait het ene blik na het andere open.
HENNESSEY: We moeten in elk geval die deur eruit hebben, zodat we op het dek kunnen komen, als het nodig is. Maar hoe?
ARIE: Waarom niet met een snijbrander?

3. Arie legt zijn plan uit. De anderen kijken hem bewonderend aan.
ARIE: Je gaat plat op je buik liggen, achter een flinke plaat staal, naast deur, brander opzij, en klaar is Kees.
BOB: Het ei van Columbus!

4. Er staan twee stalen platen rechtop tegen de zijwanden naast de deur. Achter de een zit MacGarrigle met de twee hogedrukcilinder, achter de andere Hennessey en Bob met hun rug tegen de plaat aan. Arie steunt met zijn rug tegen Bobs knieën en eet een blik worstjes leeg.
MacGarrigle brandt een gat in de deur en steekt daar de brander doorheen. De meeste rook spuit aan de buitenkant van de deur omhoog. De neger, de Chinees en de twee Kanaken zijn ook aanwezig in het vooronder.
TEKSTBLOK: Vijf minuten later…
MACGARRIGLE: Daar gaat-ie! Let op!


PAGINA 40b:

1. Een brandend stuk hout dat door een kogel is geraakt, zo groot als een handpalm, vliegt uit de deur en ploft op de grond in het vooronder. De kogel komt van schuin boven.
GELUID VAN DE KOGEL EN HET STUK HOUT: FLANG!
BOB: !

2. Hennessey blust de brandende deur met een schuimblusser. Bob berekent aan de hand van de baan van de kogel waar de muiters moeten zitten. Arie drijft de spot met zijn redenering
BOB: Ze schieten van de brug. De kogel kwam schuin van boven.
ARIE: Goed hersenwerk, Sherlock Holmes.

3. MacGarrigle draait de kranen dicht, waardoor de steekvlam met een knal dooft. Hennessey gooit de brandblusser opzij.
GELUID VAN HET DOVEN VAN DE VLAM: KNAL!
MACGARRIGLE: Sla die deur in stukken!

4. Hennessey slaat het restant van de deur in stukken, waardoor een rechthoekig, splinterig gat ontstaat. Bob tuurt naar buiten over het voordek, waar de rook op begint te trekken.
GELUID VAN DE SLAGEN VAN HENNESSEY: KRAAK! KRAK!
BOB: Ik had er een lief ding voorover als we kans zagen heelhuids het voordek over te komen, naar de brug toe.

5. Arie schuift de brandblusser, voorzien van een oude zeemansjas en pet met behulp van een vuurhaak langzaam het dek op.
ARIE: Zullen we eens kijken of we ze tuk kunnen nemen?


Een spannende scene waarin onze helden er ondanks de schietgrage muiters in slagen de deur open te krijgen en zo weer een stapje dichter bij de verovering van de Frisco komen. En waar opnieuw MacGarrigle en zijn lasbrander een cruciale rol spelen bij de plannen van Arie.
Maar let nu eens op het laatste plaatje. Hier zie je duidelijk dat Hans is afgeweken van het scenario. In mijn plaatje 5 schuift die verklede brandblusser al over het dek. Hans laat in zijn tekening echter het moment zien dat Arie de brandblusser over wil pakken van Hennessey. En geen oude zeemansjas of pet te bekennen.
Wie ons nieuwe album al heeft kan nu meteen op pagina 41 van ons verhaal gaan kijken, hoe Hans dat met die zeemansjas en pet dan heeft opgelost. En je kan misschien meteen ook het verschil in vertelritme bekijken tussen de oplossing van Hans en mijn oorspronkelijke scenarioscene. Dan moet ik er wel even bij zeggen dat de eerste plaatjes van de volgende pagina weer wel volgens scenario getekend zijn. Maar goed, daar ga ik het bij de volgende scenariopagina wat uitgebreider over hebben. Dan kom ik ook terug op de vertelritme.
Nu weer vlug verder met nieuwe stripscenario’s. Want tja, druk, druk, druk…

Wordt vervolgd…

Geen opmerkingen: