zaterdag 22 november 2008

Strips, scenario's, plaatjes en witte balken...

Wat zie ik nu? Al vier dagen hetzelfde bericht bovenaan deze blog? En nog steeds geen nieuwe les van Hans. Tja, ik kan het ook niet helpen beste BE-stagiair. Ik dacht ook dat er vandaag nog een nieuwe cursusles zou zijn. Maar het is intussen elf uur ’s avonds en ik denk niet dat we vandaag nog iets hoeven te verwachten. Morgen wellicht. Uit zeer betrouwbare bron weet ik dat Hans al foto’s gemaakt heeft voor de derde les van de cursus Zelf-de-Bob-Evers-strip-tekenen.
Maar wat doen we nu intussen? We kunnen natuurlijk altijd verder gaan waar we dinsdag gebleven waren. Pagina 41 van het scenario van ‘De strijd om het goudschip’. Hier is ie:


PAGINA 41a:

1. Er vliegt een kogel dwars door de lege blusser heen. De blusser schiet van de vuurhaak af.
GELUID VAN DE KOGEL: BANG!

2. De blusser blijft een eind verder op het dek doodstil liggen. MacGarrigle en Arie kijken toe vanachter de deuropening.
MACGARRIGLE: Die is dood!
ARIE: Ik had hem nog zo gewaarschuwd… Maar hij is als een held gestorven.

3. MacGarrigle staart peinzend voor zich uit. Bob komt op een idee.
MACGARRIGLE: We moeten iets hebben om die kerels uit te roken. Een stinkende rook of gas.
BOB: Het ammoniakgas uit de grote koelmachine? Dat blazen we door de ventilatiekokers. Die komen op het brugdek uit.

4. MacGarrigle slaat Bob enthousiast op zijn schouders.
MACGARRIGLE: We zijn er, mijn jongen. Mr. Hennessey houdt hier de wacht, de rest komt met mij mee.

5. MacGarrigle last in de machinekamer de onderkant van de ventilatiekokers dicht met een ronde stalen plaat met schroeftap voor de ammoniaslang. De lichten in de machinekamer zijn weer aan.
MACGARRIGLE: We moeten deze opening luchtdicht afsluiten. Ik zal er een plaat met schroeftap op lassen.


PAGINA 41b:

1. De plaat zit op de ventilatiekoker gelast. MacGarrigle zet de steekvlam van het lasapparaat uit. Bob schroeft de ammoniakslang vast.
MACGARRIGLE: Klaar! Ik heb van mijn leven niet zoveel gelast als vandaag.

2. Bob, Arie en MacGarrigle schrikken van een kogel die dwars door de stalen plaat heen vliegt. De slang kronkelt over de vloer.
GELUID VAN DE KOGEL: BANG!
ARIE, BOB EN MACGARRIGLE: !

3. Arie staart ontredderd naar de vernielde staalplaat. MacGarrigle bekijkt de plaat met vakkundige blik.
ARIE: Die boeven hebben in de ventilatiekoker geschoten!
MACGARRIGLE: Tja, die hebben ons natuurlijk horen praten. We zullen er een nieuwe plaat op moeten zetten.

4. Arie weigert verdere medewerking aan het plan. Bob staart zuchtend voor zich uit.
ARIE: Met de kans dat we ditmaal wél een kogel in onze huid krijgen?... Dank je.
BOB: Zucht! Een prachtig plan naar de haaien.

5. Muriloff en de twee Kanaken zitten in een gang recht onder het brugdek en vlakbij de deur naar het dek. Muriloff legt de twee Kanaken uit hoe ze op het brugdek kunnen komen.
TEKSTBLOK: Op datzelfde moment…
MURILOFF: Die drie schurken zitten hierboven op het brugdek. Ik klim via een van de stangen aan de buitenkant omhoog. Sluipen jullie naar boven waar je dat het beste lijkt.

En hoe zit het nu met die brandblusserscene? Wel, in het scenario wordt die brandblusser eerst nog over het dek geschoven. Niet langer dan één of twee seconden wellicht, maar genoeg om een mooie cliffhanger voor pagina 40 te zijn. Er wordt een vermomde brandblusser over het dek geschoven. Tuinen de muiters erin en zo ja of zo nee, wat zal dan hun reactie zijn?

Het plaatje dat Hans onderaan pagina 40 heeft getekend is in wezen mijn ‘witte balk’ tussen het voorlaatste en het laatste plaatje van pagina 40: Arie pakt de brandblusser aan van McGarrigle. Als cliffhanger minder sterk, maar daarbij moet ik meteen opmerken dat rond de tijd dat deze pagina getekend werd,we natuurlijk allang wisten dat deze strip niet inde krant zou worden gepubliceerd. En ook in het album hoef je de pagina niet om te slaan om te zien hoe het verder gaat.
In de versie van Hans is het verkleden van de brandblusser het witte balkje geworden en wordt het ding meteen neergeschoten, zodra hij in de deuropening verschijnt. Iets dat het effect van het schot op het eerste plaatje van pagina 41 versterkt. Die muiters schieten op alles wat beweegt!

Twee verschillende manieren van vertellen dus. Twee verschillende vertelritmes en het verschil zit het juist in de dingen die we niet laten zien! En dan zijn er mensen die vragen: “ga je ook nog een cursus scenarioschrijven geven?” Maar begin er maar eens aan. Dit is nog maar een scene van drie plaatje met al twee verschillende manieren van vertellen. En er zijn er meer te bedenken om deze zelfde scene goed te vertellen. Al met al kom je dan op duizenden mogelijkheden om een verhaal te vertellen. Zoiets moet op zijn minst een digitale interactieve cursus worden? Of misschien moet die cursus scenarioschrijven wel gaan over de dingen die je juist niet moet doen als je een stripscenario schrijft.

In elk geval zijn er deze week ook weer een tweetal scenario’s van me verstript. We beginnen met Mooie Keetje in Het Kanton van woensdag 19 november, getekend door Dick Heins. Met hoe kan het ook anders, Sinterklaas, als thema. De verjaardag van Sinterklaas wordt in Oosterhout namelijk behoorlijk uitbundig gevierd. En dan zijn er nog de wegwerkzaamheden, waardoor niet alle delen van de stad even goed bereikbaar zijn. Hoe ik een en ander in drie plaatjes gecombineerd heb, lees je deze week in de 80ste Mooie Keetje-strip.

(Illustratie: Dick Heins)

Heel wat langer is het verhaal dat sinds afgelopen donderdag in de nieuwe Penny (nr12-2008) te lezen. Het verhaal ‘All you need is pony’s, kerstspecial’ is maar liefst 16 pagina’s lang en in twee delen in de nieuwe Penny gepubliceerd. En ook meteen mijn eerste kerstverhaal van dit jaar.
(Illustratie: © Holco Publications B.V.)
Je vindt het op bladzijde 11 t/m 18 en bladzijde 24 t/m 31. Het idee voor een paarden of ponyvariant van de jaarlijkse ‘All you need is love Christmas Special’ kwam van de redactie van Penny, waarna ik aan de slag ging met de personages en het uiteindelijke verhaal. Bij het schrijven van de plot had ik nog bedacht, dat één van de drie hoofdpersonages, Jessica, kerstmis in Duitsland, maar bij het uitwerken van het scenario bleek ze zo’n sterke wil te hebben, dat ze toch samen met haar vriendinnen op de manege kerstmis viert. Het tv-programma waar het in dit verhaal allemaal om draait had trouwens ook een andere naam: Kerstpony’s. En dat was ook de oorspronkelijke titel van mijn verhaal. Het grappige is dat die naam door een jammer genoeg onbekende, maar geweldig goede en vermoedelijke Spaanse tekenaar (m/v) in het Engels in een van de plaatjes bladzijde 24 is verwerkt en daar ook in de uiteindelijke strip nog steeds te vinden is.
(Illustratie: © Holco Publications B.V.)


En tot slot is er zoals elke woensdag een nieuw Stripelmagazine te vinden op:
http://www.stripelmagazine.be/ Met daarin deze keer aandacht voor onze speciale Sinterklaas-signeersessie bij Stripwinkel Dick Bos in Rotterdam. A.s. woensdag lees je er alles over in Stripelmagazine. Volg deze link en het artikel verschijnt meteen op je scherm: http://www.stripelmagazine.be/pivot/entry.php?id=2758
Maar vergeet ook niet de andere zeer interessante artikels in dit nieuwe Stripelmagazine te lezen. En Stripelmagazine, heel erg bedankt voor deze extra aandacht voor ons nieuwe album!

Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen: