vrijdag 18 juli 2008

Striplezen verboden!

Een paar jaar geleden was ik op een stripbeurs in Barcelona. De Spaanse uitgever van m'n eh . . . fel realistische strip uit die tijd had daar op de beurs een stand en Caroline en ik hadden aan het bezoek aan de uitgever meteen een paar daagjes vakantie vastgeknoopt. Met stripbeurs in een soort oud station. Hartstikke leuk.
Caroline was de eerste die het zag: "Hee, valt het jou ook op? Dat publiek! Wat lopen hier veel jonge mensen! Waar zijn toch alle baardmansen met de linnen tassen?" Pas toen zag ik het ook, het Spaanse stripbeurspubliek was J O N G!!!
Natuurlijk liepen er best wel wat oudjes tussen, maar het waren toch vooral de twintigers, de studentjes, die deze beurs domineerden. En meisjes, er waren buitenproportioneel veel meisjes!!! Ik was onthutst! Mijn wereld op de kop! Wat was dit voor krankzinnig cultuurverschil?

Op de terugweg in het vliegtuig flink over nagedacht. Het was hartverwarmend te zien dat het geen een natuurwet bleek te zijn, dat striplezen nou eenmaal iets van vroeger was. Iets voor ouderen. Iets uit de tijd van de toverlantaarn. In veel buitenlanden wordt gewoon tot de dag van vandaag door alle generaties heen en op hoog nivo aan strips gedaan. Het moest dus iets in de cultuur zijn. In de Nederlandse cultuur. . .

Ik denk dat ik eruit ben. Het heeft te maken met te maken met 's Neerlands klassieke problematische houding ten opzichte van gezag! Nederlanders houden er immers niet van als ze iets wordt opgedragen en doen juist dat graag wat niet mag. Zo zitten wij met z'n allen in elkaar.
Het stripvijandige klimaat in de jaren vijftig creëerde een hele generatie strip-passionado's! Hoe harder meester en dominee de wenkbrauwen fronsden, hoe geestdriftiger een hele generatie aan de beeldromans ging!

Willen we het Nederlandse stripklimaat dus die broodnodige doodsschop in de goede richting geven is er dus maar één oplossing: We gaan strips weer verbieden!!! Bob voorop!

Okee, het valt me zwaar, maar het is voor de goede zaak:

Ahum. Frank en ik VERBIEDEN bij deze iedereen onder de pakweg 25, om ons materiaal nog te lezen! Streng verboden Bob Eversstrips te lezen voor ieder onder de jaren des onderscheids! Jeugdpuistjes en spillepootjes? Oprotten! We motten jullie niet! Jullie gaan maar fijn computeren. Jonge handtekeningenjagertjes op beurzen? We schoppen jullie van de kraam!!! Onze strip is vanaf vandaag niet meer voor de jeugd!!!

O, ja, het is ook weer vrijdag! BE-strip-wereldpremieredag! Pagina 27 in inkt! En op deze pagina eindelijk weer lekker veel Arie!

Paar kleine dingetjes over deze pagina: Anders dan in Frank's scenario heb ik het moment van het schot (PANG) even een apart plaatje gegeven. Volkomen tegen m'n karakter in, heb ik hier dus een prentje aan de pagina toegevoegd!!! (Jullie moesten eens weten hoe ik altijd zeur bij Frank om juist minder plaatjes per pagina!)

Waarom dan, dat extra plaatje? Op een of andere manier lees ik de emotie van die text "Joe! Nee toch?" nou eenmaal minder als direkte schrik rondom het plotselinge schot, dan als ijskoud, angstig eh . . . begin van besef. Zo'n secundaire emotie kost nou eenmaal een fraktie meer tijd, dus heb ik schot en text hier uit elkaar gehaald.

Het onder luid gegil tevoorschijn springen van Arie heb ik veel ingetogener geïnterpreteerd, dan Frank's regieaanwijzingen voorschreven. Het leek me dramatischer als Arie in het laatste plaatje juist uiterst "cool", en met de zon in de rug, over die kerels heen zou torenen. En dan eerst nog de schaduw die over ze heenvalt. . .

1 opmerking:

IJsbrand Oost zei

Hallo Hans,

Uitstekende beslissing om de reactie van Arie in een volgende plaatje te plaatsen. Deze wint nu enorm aan kracht!
En ik kan bijna niet wachten tot ik het laatste plaatje van deze pagina in kleur te zien krijg...

Groet,
IJsbrand