zondag 20 juli 2008

Schip in de achtertuin

Hoi allemaal! Ook deze week weer een nieuw verhaal van me in de nieuwe Donald Duck (nr 30-2008), of beter gezegd een verhaaltje. Het Goofy-verhaal over een boot in de achtertuin op bladzijde 22 en 23 telt slechts twee pagina’s, en ik schreef ze ook nog samen met collega-scenarist en animator Remco Polman, ook de man achter de bekroonde tekenfilm Mortel (http://www.mooves.nl/).
Vreemd genoeg is er in de getekende versie van dit verhaal een ontploffing zoek. We hebben het verhaal namelijk volgens het zogenaamde drietraps-vertellen geschreven. Dat wil zeggen dat een bepaalde situatie, in dit geval Mickey die Goofy op de belabberde toestand van zijn boot wijst, driemaal terugkeert in het verhaal en iedere keer een graadje erger. De eerste twee keer (het verrotte hout, de toestand van de stuurhut en de stuurinrichting) gaat alles volgens scenario. De grote klap bewaarden we letterlijk en figuurlijk voor het halfvergane motorblok, maar in de strip is daar niets van terug te vinden. En ook niets in plaats van, waardoor het voor mijn gevoel toch wat ten koste gaat van de spanningsopbouw in het verhaal. Het hoe, wat en waarom daarom blijft in nevelen gehuld.
Een tekenaar met principiële bezwaren tegen ontploffingen op pagina 2, een redacteur met vuurwerkfobie, Hans Klok wellicht? We zullen het wel nooit weten. Gelukkig maakt het voor de clou van het verhaal niets uit. Maar vanzelfsprekend krijgen jullie, onze vaste bloglezers, deze scene alsnog cadeau in de illustratie hierboven. Kijk en vergelijk en voor de rest heel veel plezier met Goofy in de nieuwe Donald Duck.
Tot morgen!

5 opmerkingen:

HenriekeG zei

Wat lees ik, in de vorige post van Hans? De jeugd is ongewenst hier! Maar dat nemen wij niet! Wij zijn opstandig! Boe! Bah! Daarom nu een extra lange zwamreactie.

Misschien hebben ze explosie verkeerd begrepen en daarom een bordje met 'broems' op de motor gehangen? Waarschijnlijk vonden ze het vreemd dat de motor stond te draaien terwijl de boot stillag, of zoiets onbenulligs. De logica lijkt de laatste tijd bij de Donald Duck meestal vóór de grap en het verhaal te gaan.
Wel grappig trouwens om op de pagina ervoor zo'n oude pagina van Mau Heymans te zien, jaja, de jeugdherinneringen komen al weer boven.
Nou had ik nog een vraag. Op een paintchat vroeg iemand me gisteravond of ik ook een Broer-versie van een katfret kon tekenen. Misschien is dat figuurtje bruikbaar als idee voor een verhaal? Ik noem maar wat... Mijnheer Katfret trekt het bos in, wordt zogenaamd vriendjes met iedereen, belazert dan de boel waarna Broer Konijn en Rein Vos samenwerken om hem weer uit het bos weg te werken. (waarbij Broer Konijn op het eind natuurlijk zelf van de situatie profiteert zodat iedereen zoals vanouds weer een hekel aan hem heeft) Misschien kan je er iets mee? Hier is het plaatje: http://img379.imageshack.us/img379/1446/katfretbz1.jpg
Ik zou ontzettend graag een keer een goed Broer Konijn-verhaal uit willen tekenen, liefst met een lekker hoog redneck-gehalte. Het is jammer dat er zo weinig gebruikt gemaakt wordt van de personages, terwijl deze zo'n beetje de langste voorgeschiedenis hebben van alle Disney-figuren. Meestal gaat het alleen maar om de manier waarop Broer Konijn worteltjes jat, en hoewel die verhalen ook leuk zijn, mis ik de wat langere verhalen toch een beetje, net als de andere personages zoals Broer Buidelrat en Barend Buizerd. Om maar wat verhalen te noemen die je geschreven hebt:
http://coa.inducks.org/story.php?c=H+93026
http://coa.inducks.org/story.php?c=H+94159
http://coa.inducks.org/story.php?c=H+95181
Zelfs mijn broer kent die verhalen nog precies. Misschien ken je ook het verhaal 'De dood van vos'? (H 78br02) Ik weet niet wie het geschreven heeft, maar het is gebaseerd op het oorspronkelijke verhaal waarbij de vos doet alsof hij dood is, en zo Broer Konijn wil vangen. In de strip is er nog een heel plot omheen bedacht, en nog erg leuk ook. Het gaat niet meer alleen om de eindgrap, maar ook om het spel tussen de figuren met wat grappen tussendoor.
Goed, ik ben wel weer zo'n beetje uitgeklest voor nu.
Groeten van een (ietwat doorgedraaide) Broer Konijn fan!

Frank Jonker zei

Hoi Henrieke,

Dat is inderdaad wel een héééle lange reactie! :-)
Wat betreft het draaien van die motor in de tuin, zou je best eens gelijk kunnen hebben. Al te absurde situaties in een scenario worden wel vaker aangepast. Maar in dit geval zit er toch wel een logica achter. Mickey prutst immers her en der wat aan die stuurinrichting en het is best mogelijk dat hij per ongeluk de motor aan zet. Dat was althans zoals wij het bedacht hadden.

Je Mijnheer Katfret ziet er trouwens geweldig uit. Zo'n personage lijkt me heel bruikbaar voor een leuk Broer Konijn verhaal. Maar... eh... het klinkt alsof je zelf het verhaal ook al voor een groot deel in gedachten hebt. Heb je dan geen zin om het zelf(mee) te schrijven?
Overigens, de tegenwoordige Konijn-steelt-wortels-verhalen zijn echt helemaal niet van mij. En met alle respect voor mijn collega-scenaristen, dan toch liever Rein-(of Midas)-steelt-kippen :-).
Ik heb zelf ook wel meer met de klassieke nevenfiguren, met een lichte voorkeur voor Vittorio Wezel, maar ik ga Barend Buizerd zeker ook wel weer laten meespelen in een van de volgende Broer Konijnverhalen.

Hartelijke groeten,

Frank

Hans van Oudenaarden zei

"Wat lees ik, in de vorige post van Hans? De jeugd is ongewenst hier! Maar dat nemen wij niet! Wij zijn opstandig! Boe! Bah!"

JAAAAAA!!!! ONZE SNOEIHARDE, ANTI-JEUGD OPSTELLING SORTEERT METEEN EFFEKT! Precies wat we wilden bereiken!! Nu hebben we de aandacht! Dat verbieden werkt potverdrie ECHT!!!

HenriekeG zei

Sorry voor mijn nogal late reactie, ik ben een tijdje weggeweest.

Wat betreft het scenario, zo ver had ik het nou ook niet uitgedacht, het was meer een voorbeeld. Met schrijven heb ik zelf totaal geen ervaring, maar het lijkt me heel erg leuk om mee te schrijven aan een verhaal, omdat ik het dan ook zeker met veel plezier kan uittekenen. Dus als je aan dit scenario zou willen werken, dan heel graag!

Overigens heb ik een paar weken terug eindelijk de Bob Evers-albums gekocht. Ik heb ze alledrie in één keer uitgelezen, iets wat ik normaal niet snel doe. De albums zijn ook mee op vakantie gegaan met een vriendin, en ook bij haar en haar broers waren ze een succes. Dus misschien neem ik van de stripdagen in Houten wel twee exemplaren van het nieuwe album mee.

Groeten, Henrieke

Frank Jonker zei

Hoi Henrieke,

Leuk dat je ook weer terug bent van vakantie. En helemaal te gek dat je alle drie de Bob Evers albums gekocht hebt en in één keer hebt uitgelezen. Dat is echt een compliment! Dank je wel daarvoor.
En ook voor promoten van de avonturen van Bob, Jan en Arie bij je vriendin en haar broers! Ik ben in elk geval heel blij dat er zoveel mensen zo enthousiast zijn over onze strip.

Lijkt me leuk om samen eens een Broer Konijnverhaal te schrijven. Misschien kunnen we daar in Houten wat over afspreken. Veel eerder dan oktober zal waarschijnlijk niet lukken, want als ik er al in slaag om in september nog een dag vrij te maken voor een gezamenlijk Duck/Disney scenario, dan is die al gereserveerd voor een Amerikaanse collega (je weet vast wel wie ik bedoel:-).
Veel plezier met de albums van Bob en tot ziens in Houten en hopelijk voor die tijd nog op deze blog.

Hartelijke groeten,

Frank