zondag 9 december 2007

Frank Jonker

Laten we vooral ook niet vergeten dat er achter de strip eigenlijk een heel team verscholen zit. De eerste stap in de bewerking van Willy van der Heide's moedertekst naar een nieuw stripalbum wordt gezet door scenarist Frank Jonker:Frank heeft onwaarschijnlijk veel ervaring met het schrijven van Disney scenario's voor de Nederlandse Donald Duck, maar ook veel gedaan voor de Tina, voor de Malmberg bladen enzo.
Frank gaat als allereerste aan de gang met het de originele Bob Evers boektekst en stoeit er netzolang mee tot hij de hele tekstlap in 46 strippaginaatjes heeft geperst. Snoeien, snoeien en nog meer snoeien. Allerlei grappen die veel fans dierbaar zijn, als het er teveel zijn naar zijn voor de pagina, Frank gooit ze eruit. Prachtige, bladzijlange beschrijvingen, Frank knipt en scheert tot ze in een stripplaatje kunnen. Breedsprakige dialogen, alles krijgt ie in die kleine rotballonnetjes. Frank dunt de boel uit, maar behoudt op wonderbaarlijke wijze de kern van het verhaal.

Na ongeveer een maand werken stuurt Frank me het scenario als een lange tekstlap. Zes en veertig pagina's heeft ie er dan van gemaakt, met telkens een plaatje of tien per pagina. Het hele originele boek wordt dus uiteindelijk gevangen in een kleine vijfhonderd prentjes. Sommige scenario's worden door sommige scenaristen dan ook nog "uitgetekend". Bij elk plaatje een grof compositie-schetsje. Voor een redacteur is dan snel te beoordelen of een scenario een beetje loopt.

Bij "Bob" doen we het alleen met tekst. Ik ben immers zelf de redacteur en het maken die compositieschetsjes vind ik zelf veel te leuk . . .

Frank is niet alleen een geweldige schrijver, hij is ook steun en toeverlaat en makker. Frank is, een beetje tot mijn spijt, wel heel erg dol op . . . signeren. Hij haalt deze verstokte, mensenschuwe kluizenaar ook altijd weer over om ergens te gaan zitten met die boekjes en poppetjes te gaan zitten tekenen voor de mensen.

Geen opmerkingen: