zaterdag 22 december 2007

De e e r s t e pagina.

Alles begint met het scenario.

Beter nog. Alles begint met met het boek. Van der Heide's originele Bob Evers leesboek. Maar daarover binnenkort dus meer van Frank. Inclusief voorgeschiedenis, computercrashes, Frank's overwegingen en onze diskussies bij z'n eerste scenario-versies.


Het scenario, dus. Hier de eerste pagina BE "goudschip"-scenario zoals ik 'm een flink aantal maanden geleden van Frank kreeg:

PAGINA 1a:

1. Totaal. Over het fluweelzwarte, rustig golvende water van de Stille Zuidzee glijdt de sloep met Jan en Arie aan de riemen en Bob aan het roer. De nacht is maanloos met heldere sterren. Arie grinnikt. Jan kijkt op zijn horloge. Op de achtergrond een zwarte streep land (het eiland waar de jongens vandaan komen) De drie jongens werpen een laatste blik op hun eiland.
TEKSTBLOK: Ergens op de Stille Zuidzee, midden tussen twee eilanden, vaart een sloep met daarin… Bob, Jan en Arie. Ze hebben wilde plannen.
ARIE: Wie had ooit kunnen denken dat wij nog eens, met pistolen en geweren, gewapend, met zijn drietjes een invasie zouden beginnen op een eiland in de Stille Zuidzee?
JAN: En dat we maandenlang op dat eiland achter ons hebben gewoond…

PAGINA 1b:

1. Mediumshot van de sloep met daarin de drie jongens.
ARIE: Hoelang hebben onze families nu niks van ons gehoord?
JAN: Een half jaar, zowat…

2. Bob staart peinzend voor zich uit. Arie kijkt hem met een tevreden grijns aan.
BOB: We hebben twee veldslagen met Mickey Mouse en zijn kornuiten achter de rug.
ARIE: …die we allebei gewonnen hebben!

3. Overshoulder van Jan, die Bob aankijkt. Bob grinnikt tevreden.
JAN: En je kunt er ‘kanon’ op zeggen dat ons morgen een derde veldslag te wachten staat. Ik hoop dat we die ook winnen.
BOB: Ik ben Amerikaan. Amerikanen zijn steengoed in invasie’s.

4. Bob wijst naar het silhouet van een aantal palmbomen voor hen. Een van de palmbomen is hoger dan de anderen. Jan en Arie kijken om.
BOB: Daar ligt ons doel. Ik zie palmbomen!

5. Close-2-shot van Bob die het plan nogmaals uitlegt en Jan die hem vragend aankijkt.
BOB: Laten we nog even repeteren. Ik ben de man die uit de sloep naar het land zwemt en op het strand kruipt. Als alles daar veilig is, sein ik driemaal met mijn zaklantaarn de letter ‘L’.
JAN: Waarom L? L van Landing?


Aan de slag hiermee. Het leesboek gelezen hebbend en Frank's totale scenario ook, kan ik immers nu aan de gang. Het echte tekenen kan nu beginnen. Ik ga jullie eens meenemen in mijn gedachtenstroom. De overpeinzingen van een striptekenaar. . .

Wat haal ik er meteen uit? Uit deze scenariopagina. Ik zie een introplaat met groot tekstblok en vijf plaatjes stilzittende dialoog met drie ventjes op een klein oppervlak. Veel praten betekent in grafische termen al snel "saaiheidsgevaar".

Okee. Wat weet ik? Het vorige album begon en eindigde met een longshot van het hele eiland. Daarna, over een paar plaatjes, een langzame inzoom respektievelijk langzame uitzoom. Beetje flauw dan om in dit album weer precies zo te openen.

Wat nu te doen? Misschien . . . zou ik op die grote plaat de sloep gewoon op de voorgrond kunnen zetten en ook daarna, in de volgende plaatjes, meteen erbovenop met de papieren camera? Frank heeft zelfs al shots voorgesteld en acteerwerk. Niet dat ik me daar altijd veel van aantrek. Niks intro-achtige overzichtsplaat dan? Gewoon meteen middenin het verhaal ploffen? Verderop immers nog kansen genoeg voor een soort overzichtsplaat.

Hmm . . . klinkt interessant.

Zo geblogd zo gedaan. Ik ben aan het tekenen gegaan. En zie hier. Dit is de eerste rauwe layout die ik heb gemaakt voor de eerste pagina van de nieuwe Bob. Klik erop en je ziet 'm groter.

1 opmerking:

IJsbrand Oost zei

Hallo Hans,
Bijzonder leuk en interessant om te zien hoe je te werk gaat, en dan vooral de overwegingen hoe de pagina op te zetten. Ik ben benieuwd naar het vervolg!
Groeten,
IJsbrand Oost