dinsdag 11 december 2007

Hans van Oudenaarden

U, als bloglezer, moet eigenlijk nu ook een beetje idee hebben wie uw chroniceur is. Waar komt uw Bob Evers tekenaar vandaan? Ik geef u hier even een korte samenvatting van mijn voorafgaande . . .

In 1987 aan de Leidse universiteit afgestudeerd als milieubioloog. Douglassparrenjaarringen en zure regen en slootkantvegetaties in relatie tot beheer in het Zuid-Hollandse veenweidegebied, als ik het me goed herinner. Niets mee gedaan met die studie . . .
Meteen de dag na het afstuderen aan de slag gegaan voor de Nederlandse Donald Duck.

Voornamelijk eendeverhalen gemaakt en covers. Ghostartist geweest voor Robert van de Kroft's Sjors en Sjimmie, bij Jan Kruis' Jan, Jans en kinderen, voor het Looney Tunes Magazine, noem maar op . . .


Ghosten voor andermans strip is natuurlijk een beetje een bestaan in de schaduw, maar gek genoeg wel de beste manier om het vak een beetje onder de knie te krijgen.

Via dit ghostwerk vanzelf in allerlei andere dingen gerold. Via die Sjosjistrip in contact gekomen met Comic House, een reclame artwork agency. Via dit agentschap talloze folders, posters, stripjes enzo voor talloze bedrijven en organisaties getekend.

Samen met Joost Timp een strip gemaakt voor Sjosjistriblad. Over een uitvinder met z'n bionische hondje "Dave". Voor Malmberg's "Hello You" de detective strip "Inspector Diamond" op scenario van Hanco Kolk. Voor de Spaanse "Kiss comics" een heftige P-strip gemaakt, ook uitgegeven in Frankrijk en de VS. In Nederland als stripalbum "de Kleine Dood" uitgekomen bij Sombrero's Zwarte Reeks.
En dan natuurlijk nog m'n lovebaby-strip Rhonda. Nooit gepubliceerd . . . zucht.

Geen opmerkingen: