zondag 10 september 2017

Hel, Bob, Donald en andere strips in Veldhoven

Zaterdag 2 en zondag 3 september 2017: de officiele presentatie van de Beurs Editie van De avonturen van Hel deel 2: De Sibylle-codex. En omdat de softcover nog even op zich laat wachten tot de officiele presentatie op Slot Loevestein is dit ook de eerste albumuitgave van het nieuwe albumvullende avontuur van Hel. 
 
En omdat al die Beurs Edities van te voren nog gesigneerd moesten worden, waren Danker Jan zaterdag al zo rond kwart over negen al in Veldhoven waar drie dozen met albums voor ons klaar stonden. Maar uiteraard begin je niet met signeren, maar met een album uit de eerste doos pakken en rusrig doorbladeren en bekijken. 
 
Blijft een goed gevoel om het verhaal waar je maandenlang aan gewerkt hebt in album ziet, vast kunt pakken en door kunt bladeren. En in dit geval ook het bijbehorende dossier waarvoor we zelf de tekst en illustraties hadden verzorgd.
(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Daarna snel de eerste kop koffie en daarna, voor de eerste keer, de banner van De avonturen van Hel, De Sibylle-codex klaarzetten. Zoals je op de Facebookpagina van Danker Jan kan lezen zijn er eigenlijk twee banners. Eentje die niet opgerold kon worden en eentje die met daarna met spoed geleverd werd en prima werkte.. En dat was dan ook de banner die we in Veldhoven bij de stand hadden staan.
(Foto: Danker Jan Oreel)

En daarna was het echt tijd om ruim voor opening van Brabants Stripfestival te beginnen met ieder boek en de bijbehorende prent van onze namen en het jaartal te voorzien.

(Foto: Alex Odijk)

Iets over tienen hadden we alle aanwezige 67 albums op die manier gesigneerd.


En op dat moment stond al de eerste kopers van de Hel Beurs Editie voor onze stand, waarna we opnieuw alle boeken signeerden, nu met een persoonlijke tekst, een prachtige tekening van Danker Jan en onze handtekeningen.


En vanaf dat moment ging dat twee dagen lang zo door. Album na album hebben we gesigneerd.

Hel, Julia, Toy en Plot, Danker Jan heeft ze allemaal getekend tijdens het Brabants Stripspektakel. En ik heb zelfs nog een Romeinen uit het begin van het verhaal voorbij zien komen.

Ook het Hel Schetsboek van Danker Jan verkocht bijzonder goed. Veel van degenen die vooraf de Hel Beurs Editie gereserveerd hadden kochten bij Danker Jan aan tafel ook het Hel Schetsboek. En ook daar maakte Danker Jan een kleine tekening van Hel in.

Het overgrote van alle albums die we gesigneerd hebben, waren exemplaren van de Hel Beurs Editie.

(Illustraties: Danker Jan Oreel)
Maar af en toe kwam er ook iemand langs met het eerste album van De Avonturen van Hel, De koffers van Raz Fadraz of de Dossier Editie van dat album.

Zelf mocht ik nog een exemplaar signeren van het Bob Evers-album "Avonturen in de Stille Zuidzee' en dat speciaal voor het 20-jarig bestaan van de site Bob Evers.nl van Marco Meinders, dat de volgende dag in Maarssen werd gevierd. En verder waren er ook de gebruikelijke tekeningen van Disney-personages, zoals Donald, Willie Wortel en zelfs De Speurneuzen heb ik een paar maal getekend.
(Illustratie: Danker Jan Oreel)
De zaterdag sloten we af met een heerlijk diner in het restaurant van het hotel, waarna het voor ons tijd wat om huiswaarts te keren, om de volgende ochtend weer vroeg in Veldhoven aanwezig te zijn.
(Foto: Alex Odijk)

En ook nu konden degenen die de diverse Beurs Editie gereserveerd hadden die tot 13.00 uur afhalen bij de stand van Stripblad Eppo, om die vervolgens weer bij ons aan tafel te laten signeren. En er waren natuurlijk ook de mensen die niet gereserveerd hadden en op het moment zelf de Hel Beurs Editie kochten.
(Illustratie: Daan Jippes)

Ik begon de zondag overigens met het signeren van een Amerikaanse Disney-comic waar onder andere een Tokkie Tor-verhaal van mij en een Nederlands Broer Konijn-verhaal, getekend door Henrieke Goorhuis, in gepubliceerd was. En zoals dat Amerikaanse Tokkie Tor-verhalen gaat was het, in tegenstelling tot mijn Nederlandse scenario, helemaal op rijm. Erg leuk om dat te zien en in je handen te kunnen houden.
(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Voor de rest bestond de zondag vooral uit het signeren van de diverse Hel Beurs Edities met af en toe een exemplaar van een van de edities van De koffers van Raz Fadraz er tussendoor en  ook voor de Hel Schetsboeken was weer behoorlijk wat belangstelling.

(Foto: Kees van den Bos)

Af en toe een Ducktekening in een schetsboek. En toen, ineens om 14.25 uur was de Hel Beurs Editie uitverkocht. Dat wil zeggen de drie dozen met albums die we zaterdagochtend gesigneerd hadden. Als het goed is, moet er nog een vierde doos zijn, maar die was op de studio bij Eppo niet te vinden en wellicht dus nog niet geleverd door de drukker. Best kans dus dat er straks bij onze presentatie op Slot Loevestein of tijdens het Stripfestival Breda nog Beurs Edities van De Sibylle-codex te verkrijgen zijn.

Het feit dat de voorradige albums op zondagmiddag uitverkocht raakten, wil overigens niet zeggen dat wij ook toen ook klaar waren. Integendeel, tot na half vijf kwamen er mensen aan de stand langs om een Hel Beurs Edities te laten signeren. En dus zijn we tot tegen vijf uur blijven zitten. Opmerkelijk trouwens dat deze keer niet Romano maar Danker Jan en Dick Heins degenen waren die het langst in de Eppo-stand bleven signeren.
 

En zo werd het zondag vijf uur en tijd om voor ons allebei om huiswaarts te keren en uit te rusten van twee enerverende dagen. Al met al dus een fantastische lancering van de Beurs Editie van De Avonturen van Hel deel 2: De Sibylle-codex in Veldhoven. En daarom wil ik in de eerste plaats natuurlijk Patrick en Herman en alle andere medewerkers van het Brabant Stripspektakel voor de gastvrijheid en de algehele verzorging. En verder natuurlijk Rob, Fons en Tijmen voor de uitnodiging en de goede verzorging in de Eppo-stand.


(Illustratie: Danker Jan Oreel)
En verder Romano, Martin, Dick, Kees, Ine, Martin, Marc,Wilma, Henrieke, Joop, Herman, Alex, Michel en Marissa voor de gezelligheid in en om de stand en tijdens het Brabants Stripspektakel. Kees, Danker Jan en Alex, dank jullie voor de foto's bij dit blogverslag. Kees, ook bedankt voor  de overheerlijke druiven waar we tijdens het Brabants Stripspektakel twee dagen van gegeten hebben. Danker Jan eveneens bedankt voor het vervoer en de lift van en naar huis en het diner op zondagavond. En verder iedereen die ons zaterdag en of zondag met een bezoekje aan de stand heeft vereerd. Heel hartelijk bedankt allemaal!

2 opmerkingen:

Kees van den Bos zei


Hoi Frank, het was inderdaad een fraaie presentatie van de Sibylle-codex in Veldhoven. Door omstandigheden kon ik niet lang blijven (dus ook nog geen tekening van Danker Jan) maar blij met mijn Beurs-editie en het Schetsboek. Was ik in de consternatie mijn Bob Evers boeken vergeten, volgende keer in Breda (of misschien wel op Loevestein) maar laten signeren. Altijd fijn om te horen dat de druiven lekker waren, ook al van Ruud van Arboris de complimenten gekregen. En die ga ik uiteraard weer doorgeven aan de kweker van deze lekkernijen, die hier 500 meter verderop zijn druivenkassen heeft staan! Wordt vervolgd...

Frank Jonker zei

Ha Kees,

Dank je Wij waren ook erg blij met de presentatie van de Beurs Editie van De Sibylle-codex in Veldhoven. En zeker ook dat er zoveel belangstelling voor was.
Wel jammer dat je in Veldhoven geen tekening van Danker Jan meer in je boek hebt kunnen laten maken, maar dat kan vast wel bij de presentatie op Slot Loevestein of tijdens het Stripfestival Breda. En de Bob Evers album signeer ik ook met alle met plezier op Loevestein of in Breda voor je.
De druiven zijn zeker een compliment waard. En alle lof voor de kweker ervan. Niet alleen, sommige van de bezoekers aan de stand hebben ze geproefd. En we hebben er tot zondagavond, na het Brabants Stripspektakel nog van gegeten. :-)

Hartelijke groeten,

Frank