woensdag 23 november 2016

De Verlanglijstjes top 15

Sinterklaas is al meer dan een week in het land, diverse Winterboeken en Kerstalbums verschijnen in de winkel, dus hoog tijd voor een lijstje met de leukste cadeau's voor de feestdagen. Hier is onze eigen Verlanglijstjes top 14 voor dit jaar:

15. Jan, Jans en de kinderen Winterboek 2016


De eerste van drie nieuwe Winterboeken in de ze lijst is er eentje met Jan, Jans en de kinderen in de hoofdrol.

(Illustraties: Studio Jan Kruis, © Sanoma)

Boordevol puzzels, moppen, colums, tips en heel veel strips. Waaronder, op bladzijde 47, een van de twee Jan, Jans en de kinderen-gags, waarvoor ik het scenario schreef. Een waargebeurd verhaal over een Franse leraar en een inhaalproefwerk dat uiteindelijk gag 1245 van de serie Jan, Jans en de kinderen werd. De gag werd al eerder gepubliceerd in album 29 van Jan, Jans en de kinderen  in de Libelle/Jan, Jans en de kinderen-special ‘Pubers’ uit 2009 en onder de titel 'Karlijn, Catootje en de ouders' in Tina 9-2010.


14. De Bob Evers prenten en posters

Het overgrote deel van de prenten, die Hans de afgelopen jaren maakte, zijn reeds lange tijd uitverkocht, maar er zijn er ook nog een aantal voorradig in de Vano-winkel (http://vano-origineel.blogspot.nl/2010/04/prenten-en-posters.html). Dus wie bijvoorbeeld belangstelling heeft voor deze prachtige poster van de Bob Evers Eppo-raket stuur even een mailtje naar vano[at]xs4all.nl en dan zorgt Hans dat het allemaal in orde komt.


13. Liger x Hans van Oudenaarden t-shirt

 
Een genummerd limited edition t-shirt met daarop een exclusieve Vano-plaat, speciaal ontworpen voor de 4th wave Liger T-shirts. Thema: 'oldskool gaming' pin-up. Exclusief verkrijgbaar bij Liger:
http://www.thisisliger.com/hans-van-oudenaarden-liger-x-hans-van-oudenaarden.html


12. De Max Miller prenten

(Illustraties : IJsbrand Oost)

'Van de Max Miller albums 'De Orde van de Blauwe Steen'  en 'Schaduwspel' zijn er tot nu toe drie prenten verschenen. Tijdens het Stripfestival Breda 2013 beleefde de Max Miller-prent 'Station Groningen' zijn primeur, een prent gebaseerd op het eerste plaatje van pagina 5 van ons verhaal. En eerder dat jaar, tijdens de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs in Zwolle kwam de teaserprent van het verhaal uit: Op de set van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen.
Dit jaar werd de serie uitgebreid met de prent 'Max Miller -snowboarding. Van alle prenten zijn er nog een aantal beschikbaar, zolang de voorraad strekt.. Dus voor wie belangstelling heeft voor deze prenten prent of voor een andere Max Miller prent, voor zover voorradig, stuur even een mailtje naar maxmillerstrips[at]xs4all.nl en IJsbrand zorgt dat alles in orde komt.


11. Tina Winterboek 2016
(Illustratie: © Sanoma)

Ook het nieuwe Tina Winterboek bevat veel naast puzzels, spelletjes, quizjes en tips heel veel strips. Waaronder het eerste lange verhaal in deze lijst.

(Illustratie: Johan Westerhoff)

Op bladzijde 80 t/m 85 vind je het verhaal 'Marije's nachtmerrie', waarin alles draait rond een feest dat, als het gaat vriezen,  misschien wel een ijs- en schaatsparty wordt en waarvoor Marije maar al te graag Kasper mee wil vragen. Maar een nogal vreemde nachtmerrie waarin ze haar lievelingspaard en haar fiets door het ijs ziet zakken, zorgt er voor dat Marije heel erg begint te twijfelen. Want wat als er ijs ligt en haar nachtmerrie komt uit? Het verhaal werd getekend door Johan Westerhoff en eerder gepubliceerd in Tina 52-2005.


10. Een vrolijke kerst met Donald Duck 2016
(Illustratie: © Disney)


In het gloednieuwe Donald Duck kerstalbum vind je maar liefst twee verhalen waarvoor ik (mede) het scenario schreef. Voor het Donald Duck-verhaal op bladzijde 34 t/m 37 schreef ik het scenario samen met Paul Hoogma. Als thema namen we Donalds gebruikelijke geldproblemen op het eind van het jaar.

(Schets: Paul Hoogma)

Gelukkig kan Donald vrij snel aan de slag als postbode in verband met de grote hoeveelheid kerstkaarten die aan het jaar verstuurd worden. De route die hij krijgt toegewezen, is zeker niet de makkelijkste en zorgt voor heel wat problemen, maar, hoe kan het ook anders in een kerstverhaal, met een goede afloop. Dit verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Donald Duck 51-2000 en de digitale versie van Donald Duck 51-2011.

In het Speurneuzen-verhaal 'Het Kerstmuizenmysterie' draait alles om een aantal geheimzinnige overvallen, waarbij het geld dat de Londense Kerstmuizen in hun ketelns verzamelen steevast wordt gestolen... door een Kerstmuis. De enige beschrijving die van de dader gegeven wordt is 'een rode puntmuts, een rode jas en een witte baard'. Geen wonder dat Inspecteur Lamstra er, zoals hij zelf uitroept, stapelgek van wordt. Een mysterie dus dat alleen Basil kan oplossen. Of niet? Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Perez en eerder gepubliceerd in Donald Duck 51-2000.


9. De avondklok
)
(omslagontwerp: Sander Schaper, Studio Nico Swanink)

Speciaal voor het Lesboek KGT Thema's Maatschappijleer VMBO van Uitgeverij Essener maakten Hans en ik in opdracht van Comic House de strip 'De avondklok'  die te vinden is op bladzijde 38 t/m 41 van dit boek. Een verhaal waarin de gemeente een avondklok heeft ingesteld om een situatie met rellende hangjongeren op te lossen. Onze hoofdpersonages Sharif en Kelvin worden op een avond onterecht aangehouden en dat alles dankzij een gekneusde enkel van Kelvin. Sharif start een facebookactie gericht tegen de avondklok en krijgt al snel steun van andere jongeren en van een reporter van RTV Midden. Gaandeweg blijkt dat de avondklok ook een soort experiment te zijn waarbij andere gemeenten meekijken.

We zien hoe Sharif, Kelvin en hun medestanders het probleem van de gemeentelijke naar de landelijke politiek weten te tillen. We zien welke acties ze ondernemen, wat de reacties daarop zijn, de rol van de media en de invloed die ze uiteindelijk op de besluitvorming uit weten te oefenen.

Een verhaal met een open einde, maar desondanks bereiken Sharif en Kelvin uiteindelijk meer dan ze bij aanvang van hun actie gedacht hadden. Het lesboek is voor E 40,75 te koop in de Nederlandse boekhandels, de internetboekhandels en bij uitgeverij Essener. Mocht je nu docent zijn, dan kun je het boek hier voor de school en de lessen Maatschappijleer bestellen tegen slechts een paar euro administratiekosten (het eerste boek onder 'Producten bestellen'). 


8. Stripglossy
 
Tijdens de Haarlemse Stripdagen werd het eerste nummer van Stripglossy officieel gepresenteerd. Inmiddels is ook nummer 2 verschenen met daarin een exclusief Rhonda-spin-off-verhaal van Hans en een interview met Hans en Caroline. En of dat nog niet  genoeg is, maken ook Jan en Arie hun comeback in deze strip. De strip zelf vertelt ons hoe het er aan toe gaat op de Vano-Studio en wat al die papieren acteurs nou beweegt. Rhonda is vrij onzeker over haar toekomst bij de Vano-studio. Zeker als ook Carice van Houten nog eens opduikt. En wat Arie betreft, tja, hoe zullen we het zeggen? Na zeven jaar tevergeefs wachten om de jacht op het koperen kanon te kunnen openen, gaat het niet bepaald goed met hem. Meer volgt volgens de afkondiging, dus we wachten met spanning op de volgende nummer en een volgende Rhonda-spinoff. Meer over Stripglossy lees je op www.stripglossy.nl


7. Donald Duck Winterboek 2017
(Illustratie:  Michel Nadorp, © Disney)

Sinds iets meer nieuw in de winkel, het Donald Duck Winterboek 2017. Met daarin vier verhalen waarvoor ik er voor twee het scenario samen met Paul Hoogma schreef. Het Tokkie Tor-verhaal 'Stoombad' op bladzijde 64 en 65 is de eerste van die twee co-producties. Paul weet als geen ander te bedenken hoe spullen uit de mensenwereld kunnen worden hergebruikt in Puindorp en ook dit verhaal is daar een mooi voorbeeld van. Want wat kun je bijvoorbeeld doen met het afval van een Chinees restaurant. Dat is waar het om draait in dit verhaal. Door een winters tintje aan het verhaal te geven, konden we er zorgen dat ook dit afval goed hergebruikt werd in Puindorp. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Antonio Gonzalez en eerder gepubliceerd in Donald Duck 4-2005.

Meteen daarna op pagina 66 t/m 70 vind je het Kwik, Kwek en Kwak-verhaal 'Dimensievergroter'.
Ik heb verschillende verhalen gebaseerd op het idee van schaatsen op een ondergelopen, bevroren weiland, zoals bijvoorbeeld 'Marije's nachtmerrie' uit het Tina Winterboek 2016, maar dit Kwik, Kwek, Kwek verhaal uit 1994 was de eerste in die reeks.

(Ilustratie: José Colomer Fonts, © Disney, Bron: Inducks)

Misschien is het wel te merken dat ik de weiland destijds te klein vond als schaatsbaan. En wellicht dat daarom Willie Wortel langs komt met een dimensievergroter om Oma's weiland tussen zender en ontvanger tien keer zo groot te maken. Helaas doet Lampje maakt Lampje daar per ongeluk 990 keer van, waardoor het schaatsplezier van Kwik, Kwek en Kwak in een ware nachtmerrie verandert. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Colomer Fonts en eerder gepubliceerd in Donald Duck 52-1995.

Aan het begin van deze eeuw presteerde een niet nader te noemen energiebedrijf het om het jaarlijks voorschot fors te verhogen in verband met een mogelijk strenge winter, terwijl we die al jaren niet gehad hadden. Reden voor Paul Hoogma en mij om het Donald Duck-verhaal 'Energie-voorschot' op bladzijde 123 t/m 126 van dit Donald Duck Winterboek te schrijven. In dit verhaal is uiteraard Dagobert Duck de eigenaar van het energiebedrijf en weigert  Donald pertinent deze in zijn ogen onzinnige verhoging te betalen. Met als gevolg dat Dagobert onverbiddelijk afsluit en Donald op zijn beurt naar een welbekende uitvinder stapt voor een oplossing voor zijn energieprobleem. Een oplossing die er voor lijkt te zorgen dat Donald voortaan zelf in zijn energie kan voorzien. In die zin dus een voorspellend verhaal, want tegenwoordig bestaan daar inderdaad diverse mogelijkheden voor. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Mau Heymans en eerde gepubliceerd in Donald Duck 49-2001.

En dan tenslotte op bladzijde 134 en 135 het Joe Carioca-verhaal 'Opscheppers'. Een van de twee amigo's Juan is in mijn verhalen vaak de tegenpool van Joe als het gaat om senoritas.

(Illustratie: Comicup Studios, © Disney, Bron: Inducks)

Waar Joe bij de eerste kennismaking de bewuste señorita de grootste onzin probeert wijs te maken over wie hij is, vertelt Juan normaal gesproken de waarheid. Met in eerste instantie minder succes bij de senoritas.
In dit verhaal raadt Joe Juan aan nu eens niet de waarheid te vertellen. Kortom, Juan neemt Joes tips stuk voor stuk over. Maar dan zijn er ook nog de tips die Joe niet gegeven heeft. En uiteindelijk blijkt Juan toch meer zichzelf dan een Joe Carioca. Het verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studios en eerder gepubliceerd in Donald Duck 23-2002.


6. Rhonda Sketchbook

In oktober van dit jaar verscheen het Rhonda Sketchbook. Een Rhonda- special edition van 36 pagina's, waarvan een zeven pagina's tellende preview in zwartwit van het nieuwe Rhonda-verhaal 'Route 66), eveneens een preview van de inmiddels in Stripglossy gepubliceerd Rhonda spin-off  'Het meisje van papier',  de layout van een ondeugende Rhonda pagina  en verder een heleboel schetsen. prenten en ander tot nu toe ongepubliceerd materiaal, waarmee Hans voor de lezer een tip van de sluier oplicht over de achtergrond van zijn werk en de strip Rhonda in het bijzonder.5. Nieuwe vrienden


                                                        (Illustraties: Eric Heuvel)


Begin 2014 verscheen Nieuwe Vrienden, het album dat ik samen met Eric Heuvel in opdracht van Comic House voor de Anne Frank Stichting heb mogen maken. Nieuwe vrienden vertelt het verhaal van Alex die zeer tegen zijn zin van Groningen naar Amsterdam verhuist. Op de eerste dag op zijn school zit het Alex nou niet echt mee. Hij komt te laat, mag naast de loser van de klas gaan zitten en zijn medeleerlingen blijken ook nog eens allerlei ideeen te hebben over uit wat voor soort dorp Alex vandaan komt en waar soort iemand hij wel zal zijn. Het lijkt er dan ook niet op, dat Alex snel nieuwe vrienden gaat maken in zijn nieuwe omgeving. Tot hij een van zo'n klasgenootjes stiekem een oud schoolgebouw binnen ziet gaan.


4. De Max Miller stripreeks
 
(Foto: Cindy Horevoorts)
 
In september van dit jaar verscheen het nieuwe Max Miller album 'Schaduwspel' In dit derde Max Miller-album reizen Max en Eva af naar Oostenrijk waar Eva en haar teamgenoten deelnemen aan het biathlonkampioenschap. Maar in de schaduw van het biathlonparcours smeed de gokmaffia snode plannen. Eva's teamgenoot Joey wordt met de dood bedreigd en Max en Eva moeten alles op alles zetten om hem te beschermen. Hun tegenstander? De nietsontziende Oscar Wolvega.
Behalve 'Schaduwspel' bevat dit album ook  IJsbrands allereerste Max Miller-verhaal 'Spelbederf'' met een nooit eerder gepubliceerde inleidende pagina. In 'Spelbederf' doet Eva mee aan Streetwars, een paintballwedstrijd in het centrum van de stad. Maar Eva's tegenstander schiet niet alleen met verf.

(Illustraties: IJsbrand Oost)

 In het tweede Max Miller-album: De Orde van de Blauwe Steen'  gaan Max, Eva en Eva's broer Pjotr op zoek  naar de vindplaats van de Blauwe Steen en nemen het op tegen een eeuwenoude criminele orde. Een belangrijk deel van de speurtocht van Max, Eva en Pjotr speelt zich af op de gewelven van de Martinikerk.
En vergeet tenslotte ook niet het eerste deel uit deze spannende avonturenstripserie, het door IJsbrand geschreven en getekende 'Moordkunsten', waarin Max op het spoor komt van een aantal brute moorden in de kunstwereld met als inzet een kostbaar schilderij.


3. Eppo 2017

(Illustraties: Danker Jan Oreel)
 
De voorpublicatie van het nieuwe Hel-verhaal 'De Sibylle-codex'  in Eppo is inmiddels in volle gang. Hel is nog altijd in het bezit van het complete archief van Raz Fadraz. Via een uitzending van EenVandaag en een van de dossiers komt ze op het spoor van het derde verdwenen boek van de Sibylle-codex. Maar ook Artemis zit achter de Sibylle-codex aan. Twee boeken heeft de organisatie reeds in haar bezit en Plot wil maar wat graag ook het derde deel bemachtigen.
Want we ze alle drie in hun bezit heeft en weet hoe ze te lezen, kan de afloop van allerlei gebeurtenissen voorspellen, inclusief de ontwikkelingen van beurskoersen, oorlogen en wat al niet meer en is dus met recht de machtigste man of vrouw ter wereld. Of Hel  samen met haar nieuwe partner Julia kan voorkomen dat Artemis de Sibylle-codex compleet in handen krijgt, lees je dit en volgend jaar in Eppo.

Inmiddels kondigt Eppo ook het nieuwe Rhonda-verhaal 'Route 66' aan, waarvan al een zeven pagina's tellende preview verscheen in het Rhonda Sketchbook. Een verhaal als een roadmovie, waarin, naar het schijnt, Rhonda zelfs in Nederland terecht komt. Of Rhonda 3 nog dit jaar van start gaat, is op dit moment nog niet bekend, maar in elk geval zal het overgrote deel van het derde en laatste van de Rhonda-trilogie in 2017 in Eppo te lezen. En dan worden vrijwel zeker ook alle vragen rond Rhonda's identiteit en verleden beantwoordt. Kortom het antwoord op de vraag: hoe zit het nu met Rhonda en Dana Dane?


En tenslotte wordt er hard gewerkt aan een nieuw Max Miller-verhaal, waarvan we je  de titel nog niet kunnen geven. Maar wat al wel zeker is, is dat Max in dit verhaal opnieuw naar het buitenland afreist om een mysterie op te lossen.

(Illustratie: IJsbrand Oost)

 Ditmaal zonder Eva, die voor haar werk al in het buitenland is. Maar Max krijgt hulp van een andere vrouw die precies hetzelfde doel nastreeft als hij. Hoe, wat en waar, lees je hopelijk in de tweede helft van 2017 in Eppo bij de start van dit nieuwe Max Miller-verhaal. En meer info over Eppo Stripblad vind je op www.eppostripblad.nl


2. De Rhonda-stripreeks

Twee albums uit de driedelige Rhonda-cyclus zijn inmiddels verkrijgbaar, getekend en geschreven door Hans, naar een idee van Hanco Kolk. Rhonda 1: Help me, Rhonda!, waarin we kennismaken Kaplan, voormalige trapezewerkster, is met 500000 dollar in een koffertje op de vlucht voor de maffia en in het bijzonder voor het ex-vriendje Carl Firenze, die vervolgens agent en make-up artiest Edgar Villafranca wordt ingehuurd om tijdelijk de rol van de verdwenen filmster Dana Dane op zich te nemen. Dit idee moet Edgar in Rhonda 2: Rebecca met zijn leven bekopen, waarna zijn zus Nora Cagman Rhonda, die door drugsgebruik aan tijdelijk geheugenverlies lijdt,  in deze roes probeert te houden om haar de rest van haar leven deze rol te laten spelen. Desondanks komen er herinneringen boven bij Rhonda. Herinneringen die niet kloppen met wat Cagman haar vertelt. En dan maakt ook nog eens alles en iedereen jacht op haar. De maffia op Rhonda, de CIA  op Dana Dane. En hoe komt het nou eigenlijk dat Rhonda zoveel op die verdwenen filmster lijkt?  Beide albums van zijn verschenen in drie Nederlandstalige edities, softcover, hardcover en de dossiereditie en als Franstalige special editions. Sinds kort is er eveneens een Duitse editie van Rhonda 1. En door Hans wordt er hard gewerkt aan het derde deel van de Rhonda-trilogie, dat  in 2017 in Eppo zal worden voorgepubliceerd en wellicht later in 2017 ook in album zal verschijnen.


1. De Bob Evers stripreeks.
(Foto: Herman Schreurs)
Op nummer 1 de avonturen van Bob, Jan en Arie. Vijf album met vijf stripbewerkingen van de beroemde Bob Evers-verhalen van Willy van der Heide. Zoals ons allereerste album “Kabaal om een varkensleren koffer”, waarin Jan, Arie en Buikmans dwars door Nederland het spoor van een gestolen koffer volgen.

Of de drie albums die samen de Bob Evers Zuidzee-trilogie vormen: Avonturen inde Stille Zuidzee, Drie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip. Met een schip vol muiters, een schipbreuk, verborgen goud, een gestolen zeiljacht, een onbewoond eiland en de eerste kennismaking van Bob met Jan en Arie.

En dan natuurlijk ons nieuwste Bob Evers-album, Een overval in de lucht’. Waarin Jan en Arie op verzoek van Bob naar Zuid-Afrika gaan om daar een papiertje te bemachtigen dat verstopt zit in de handschoendoos van Mrs. Judy Elephant, die daar verder niets van afweet. Een papiertje dan voor Bobs Engelse vrienden John en Lois Bennett vierhonderdduizend dollar waard is. Met een vliegtuigkaping en noodlanding in de woestijn en schurken als Breitstein, Platneus en Kaalmans, maar vooral Jarvis K. Jeffries die net als Jan en Arie achter hetzelfde papiertje aanzit, in opdracht van de verder nog onbekende Angelface. Of het Jan en Arie lukt om eerder dan Jeffries in Kaapstad te zijn en het papiertje voor Bob Engelse vrienden in handen te krijgen lees je in dit eerste deel van de Bob Evers Briefjesjacht-
trilogie!

Geen opmerkingen: