vrijdag 17 juli 2015

De nieuwste publicaties

In de nieuw verschenen tijdschriften van deze week maar liefst twee strips waarin dieren een belangrijke rol spelen. En één van die twee, het Katrien Duck-verhaal op bladzijde 5 t/m 11 van de nieuwe Katrien (nr 4-2015) is ook nog helemaal in vakantiesfeer. Ik schreef dit verhaal met collega-scenarist Paul Hoogma en zoals je hiernaast op eerste scenariopagina van Paul kunt zien, was het eigenlijk niet eens bedoeld was als vakantieverhaal. De redactie van Katrien verplaatste het vehaal, al bij de eerste publicatie in 2003 van het Duckstadse bos naar Florida.

(Schets: Paul Hoogma)

En  terecht, want het Drasmoeras waar we Katrien en de nichtjes later in het verhaal heensturen ligt vrijwel zeker in Florida, aangezien Carl Barks in ''The Swamp of No Return"( US 57, 1965) onze eenden erheen stuurt met vliegtuigen en helicopters.
Het verhaal zelf was gebaseerd op de vele berichten over illegale dierenhandel die rond 2002 in de kranten verschenen. En natuurlijk konden wij het dan niet laten om Venijn McSnekke en zijn handlanger in de rol van illegale dierenhandelaars te plaatsen. De twintig jaar die ze daarvoor van ons in het scenario kregen werd in de uiteindelijke strip (en in hoger beroep?) teruggebracht tot 5 jaar. Het verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en eerder gepubliceerd in Katrien 4-2003 en Katrien 4-2009.

In het nieuwe Duinmanege-verhaal 'BPV's' op bladzijde 8 t/m 15 van de nieuwe Penny (nr 15-2015) draait alles uiteraard om paarden.

(Foto: Susan Sijtsma, © Holco Publication)

Maar ook om twee vriendinnen Suzanne en Romy, waarvan de een, Romy, gek is op springen en de ander, Suzanne, op dressuur. Na het rijden van een proeg staat Romy op de lijst van het springteam. Maar ze raakt geblesseerd en de vraag is: wie traint nu haar paar Pocahontas? Suzanne wil die rol wel overnemen, maar dan gebeurt er ook iets met Pocahontas en dat net op het moment dat Romy weer helemaal in orde is. De foto's voor deze fotostrip werden gemaakt door Susan Sijtsma.

Op bladzijde 65 van de nieuwe Penny staat ook het volgende Duinmanege-verhaal al aangekondigd onder de titel 'Hou je wel van mij?'.

(Illustratie: © Holco Publications)

 Een verhaal over een meisje dat na lange tijd eindelijk een pony kan leasen, maar wil de pony in kwestie wel geleasd worden? Over het hoe, wat en waarom daarvan over twee weken meer.

En dan viel deze week ook nog de nieuwe Boekenkrant in de bus, met daarin onder andere een artikel van Caroline over de tentoonstelling 'Getekend leven' over het leven en werk van striptekenaar Dick Matena.

(Illustratie: Dick Matena)

 De tentoonstelling is nog te bezichtigen in het Meermanno museum in Den Haag  tot en met 27 september 2015.  Het artikel is inmiddels ook te vinden op de site van de Boekenkrant: http://www.boekenkrant.com/een-tekenaar-op-zoek-naar-grenzen/.

En samen met de Boekenkrant viel ook het eerste nummer van BKJunior binnen, een special van de Boekenkrant onder hoofdredacteurschap van Caroline, over de vele kinderboeken die in Nederland verschijnen.

(Illustratie: Sassafras de Bruyn)

Maar Caroline zou Caroline niet zijn als er in BKJunior ook niet een aantal strips en stripgerelateerde onderwerpen te vinden zouden zijn. Zo is er bijvoorbeeld een interview met Lonneke Leever en zijn er strips van Charel Cambre en Donald Duck-collega Sieger Zuidersma. Meer info over BKJunior vind je onder andere in dit artikel van Caroline op de site van de Boekenkrant: http://www.boekenkrant.com/nu-verschenen-bkjunior/ . Een lijst van diverse boekhandels waar BKJunior verkrijgbaar is, vind je hier: http://www.boekenkrant.com/specials-3/ Daarnaast is BKJunior verkrijgbaar in dezelfde boekhandels waar ook de Boekenkrant verkrijgbaar is.

Prettig weekend allemaal!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank voor alle aandacht voor de Boekenkrant Frank.

Caroline

Frank Jonker zei

Ha Caroline,

Graag gedaan. De nieuwe BK Junior is ook zeer de moeite waard. :-)

Hartelijke groeten,

Frank