zaterdag 6 december 2014

De strippublicaties van deze week

Maar liefst vier nieuwgepubliceerde strips in de tijdschriften van deze week. Twee ervan vind je in de nieuwe Donald Duck (nr 50-2014). Allereerst op bladzijde 26 t/m 30 een Peter Pan-verhaal, waarin Kapitein Haak op het onzalige idee komt om Tinkerbel te ontvoeren zodat zijn piraten, net als Peter Pan, ook kunnen vliegen. Hijzelf lijkt er iets minder aanleg voor te hebben. En dan zwemt ergens voor de kust ook nog de Tik-Tok-krok rond. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Perez.

Vervolgens, op bladzijde 32 t/m 36 een verhaal waarin Panchito en Senor Martinez na alle lange zwerftochten aan de Mexicaanse grens komen. En daar blijkt de plaatselijke douanebeambte samen met zijn dochter Rosita alles op alles te zetten om een mysterieuze smokkelaar El Invisible te pakken te krijgen. Helaas is El Invisible hen steeds te slim af. Natuurlijk kan Panchito het niet laten zich hiermee te bemoeien, zodat hij uiteindelijk het werk van Rosita's vader overneemt en zichzelf en Senor Martinez opzadelt met de bijna onmogelijke taak om El Invisible in zijn kraag te grijpen. Ik schreef het scenario oorspronkelijk als een vierpagina verhaal, maar tekenaar Bas Heymans maakt er met een iets andere pagina-layout vijf pagina's van.

Deze week verscheen ook de nieuwe Katrien (nr. 6-2014) met daarin op bladzijde 14 t/m 17 een niet helemaal nieuw Duckies verhaal, dat ik samen met collega-scenarist Paul Hoogma schreef en waarin nogal wat af getoverd wordt, niet alleen Zwarte Magica, maar ook door Katriens nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje, als die per ongeluk in het bezit van Magica’s spreukenboek komen.

(Schetsen schildpad en geldpakhuis: Paul Hoogma)

Met als resultaat dat er onder andere levende reuzenpostzegels in Duckstad rondlopen. Het verhaal getekend door de Spaanse Comicup Studio en werd al eerder gepubliceerd in Katrien 6-2002 en Katrien 6-2008.

(Illustratie: © Holco Publications)

In de nieuwe Penny (nr 24-2014)  vind je op bladzijde 8 t/m 13 de vierde Duinmanege-fotostrip, een verhaal dat twee weken geleden al werd aangekondigd. In dit verhaal proberen hoofdpersonage Anne en Brende beiden in de gunst te komen bij het populairste paard van de Duinmanege: Mystery. Wie uiteindelijk Mystery's favoriet blijkt te zijn? Dat lees je deze week in de nieuwe Penny.

En dan viel deze week ook de nieuwe Boekenkrant (nr 12-2014) met daarin op bladzijde 32 een column van Caroline over het nieuwe Stripmuseum dat in Dordrecht zal verschijnen, de berichtgeving in een landelijke krant daarvoor en vergelijking tussen Nederland en Belgie als het gaat om stripmusea en expositiemogelijkheden voor de negende kunst. Een column die zeer de moeite van het lezen waard. Mis hem niet.

Twee pagina's verder tenslotte treffen we ook nog het werk van  Hans aan in de nieuwe Boekenkrant. En wel in de gebruikelijke advertentie van BNS, de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers, met daarin diverse albums uit de Lage Landen, waaronder Rhonda 1: Help me, Rhonda!

 
Tenslotte is op de site van de Boekenkrant (www.boekenkrant.com) ook het artikel te vinden dat Cok Jouvenaar voor de Boekenkrant van november schreef naar aanleiding van mijn 25 jarig scenaristen-jubileum. Je vindt het artikel via: http://www.boekenkrant.com/schrijven-voor-donald-duck/

(Foto: Joop Schreurs)

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: