zondag 21 oktober 2012

Panchito in Los Sentimentos

Het wordt eigenlijk het hele jaar al gevierd maar deze week is het echt zover. 60 jaar Donald Duck Weekblad! Vanwege de provincieverhalen die ter gelegenheid van dit jubileum door mijn collega Jan Kruse werden geschreven, wordt een deel van dit feest in Groningen gevierd, waar deze week overigens ook een speciale tentoonstelling rond het 60-jarig jubileum van Donald Duck weekblad werd geopend. Naast de Groningse verhalen zijn er in de nieuwste Donald Duck (nr 43-2012) ook uitstapjes naar Duckstad en omgeving en eentje naar Mexico!

Het Panchito-verhaal op bladzijde 17 t/m 20 werd dan ook niet speciaal geschreven voor het jubileum van Donald Duck. Het was meer een idee rond het thema 'Schijnt bedriegt' of  'Het is niet alles goud wat er blinkt' en meer van dat soort wijsheden. Feit is dat Panchito in dit verhaal goud vindt, waarvan hij één moment denkt de vinder en de eigenaar te zijn. En hij wil zelfs zijn claim al vast leggen, als ene Rosita hem vertelt dat het goud afkomstig is uit de mijn die zij van haar opa heeft geerfd en dat het gestolen is door bandido's. En inderdaad duiken er even later drie bewapende senores op, die het goud dat Panchito en Rosita in de mijn vinden maar al te graag willen meenemen. En toch zit het allemaal nog net iets anders in elkaar. Hoe? Dat lees je dus deze week in de jarige Donald Duck. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Antonio Gonzalez.

En eerlijk is eerlijk, het 60 jarig jubileum van Donald Duck zou waarschijnlijk nooit gehaald zijn zonder het werk van Carl Barks, die met zijn Duckstrips Donald en de zijnen een wereldwijde populariteit bezorgde en nog altijd een voorbeeld is voor vele nationale en internationale stripmakers.
De Duckstrips van Carl Barks zijn in Nederland vrijwel in zijn geheel uitgegeven in de albumreeks 'De beste verhalen van Donald Duck'. Wat restte waren een aantal voltooide en onvoltooide plots die niet meer door Carl Barks of iemand anders werden getekend. Tot Daan Jippes zich daar een aantal jaar geleden over ontfermde, al dan niet in samenwerking met collega-scenaristen. En zo komt het dat je rond het 60-jarig jubileum van Donald Duck nog steeds kunt genieten van 'nieuw' werk van Carl Barks. Zo kun je deze maand in de Donald Duck Extra (nr 11-2012) het door Daan Jippes getekende verhaal 'The Duck who came to dinner' lezen, waarvoor Carl Barks de eerste zeven pagina's schreef en  collega John Lustig de rest.
En dan verscheen er vorige week in Duitsland nog het album 'Die besten Geschichten van Daan Jippes' met zo'n 175 pagina's aan door Daan getekende Duck- en Disneystrips uit de afgelopen 12 jaar, waaronder opnieuw een aantal verhalen waarvoor Barks geheel of gedeeltelijk het plot en/of script schreef, waaronder 'The doormat doorman', 'Rodent's ransom', 'The pied piper of Duckburg', 'Outcunning the canines', 'Hocus Focus' en 'Somewhere beyond nowhere'. Dus mocht je jezelf naast de jubileum-Donald Duck van deze week nog op iets anders willen trakteren, dan zijn dit prima aanraders.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: