dinsdag 9 oktober 2012

Feest in Duckstad

Het vrolijke weekblad Donald Duck bestaat dit jaar 60 jaar! En dat wordt de komende tijd onder andere gevierd met een aantal speciale uitgaven, waarvan de eerste, het 144 pagina's tellende album 'Donald Duck, Feest in Duckstad' vandaag verschenen.

(Illustratie:  © Disney)

Alle verhalen in dit album hebben op de een of andere manier iets  met het thema 'feest' te maken. Het boek opent met het beroemde  Carl Barks-verhaal over Donalds tuinfeest en bevat verder onder andere de Daan Jippes-klassieker 'Het armenfeest', ook wel bekend als '' De muts van verdienste'. Naast deze beroemde Donald Duckverhalen, zijn er in dit boek ook nog vier verhalen te vinden, waarvoor ik al dan niet in samenwerking met een collega-scenarist, het scenario schreef.

Als eerste kom je op bladzijde 20 t/m 24 het Donald Duckverhaal over de zomertijd-verzetter tegen.

(Illustratie: José Colomer Fonts,  © Disney)

Het feest in dit verhaal vindt plaats bij de buren, iets dat behoorlijk hinderlijk kan zijn als je zoals Donald vroeg wilt gaan slapen en weer vroeg op moet. En als die buurman dan ook nog Bolderbast heet, is dat voor Donald reden te meer om zo snel mogelijk aan dat feest te maken. En dan is er nog Willie die een zomertijdverzetter heeft uitgevonden, waarmee je de klok automatisch vooruit kunt zetten. Voor Donald de ideale oplossing, of toch niet?
Dit verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Colomer Fonts en eerder gepubliceerd in Donald Duck 18-1996

Vervolgens een droomfeest in het Kleine Zeemeermin-verhaal op bladzijde 41 t/m 44.

(Illustratie: Valentin Doménech, © Disney)

Ariel droomt weg bij een verhaal van Jutter over een feest boven water, maar vergeet daardoor dat er ook een feest onder water is. En wat een verschil...
Dit verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Valentin Doménech en eerder gepubliceerd in Donald Duck 44-1996 en het Donald Duck Vakantieboek 2010.

Daarna Madam Mikmak, die op bladzijde 50 en 51 graag de mooiste wil zijn op het heksenbal. Als het haar zelf niet lukt, probeert ze een wens los te krijgen door de Putgeest op te vrolijken. Dit verhaal schreef ik samen met collega-scenarist Paul Hoogma.

(Schets: Paul Hoogma)

En we hadden duidelijk veel inspiratie bij dit onderwerp. Ondanks dat het verhaal slechts 2 pagina's telt, blijft het voor mij één van de leukste verhalen die ik ooit samen met Paul heb geschreven. In het verhaal zat ook een verwijzing naar het 50-jarig jubileum van Donald Duck 2002 en het verhaal werd precies in het 50 pagina's tellende jubileumnummer van dat jaar gepubliceerd, in Donald Duck nummer 43-2002. En met de tekenaar van dit verhaal waren we ook ontzettend blij: de Spaanse tekenaar José Ramón Bernado Kneff, briljant als het om Madam Mikmak. Zijn tekeningen maakten het verhaal echt helemaal tot wat het moest zijn.

En dan tenslotte, een galadiner in Joe Carioca op bladzijde 96 t/m 98. Als eetpiraat Joe voor de zoveelste keer een restaurant wordt uitgeschopt, gooit hij het over een andere boeg. In zijn rol van bankier stapt hij binnen bij een groot galadiner en probeert daar behalve lekker te eten uiteraard ook meteen de eerste de beste knappe senorita te versieren. Helaas had beter eerst even kunnen informeren naar haar ouders, de organisatoren van het galadiner, en naar wie de gasten zoal zijn.
Dit verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Jordi Alfonso en eerder gepubliceerd in Donald Duck 33-2005.

Geen opmerkingen: