zaterdag 15 september 2012

GRNVLD 11

Gisteren dacht ik nog dat we deze week maar één nieuwgepubliceerde strip op de blog te vermelden hadden. Maar niets is minder waar. Vandaag in de brievenbus: de nieuwe GRNVLD, nummer 11 alweer. Het thema van deze nieuwe GRNVLD is het heden, verleden en toekomst van de buitenplaatsen, maar je vindt er bijvoorbeeld ook een zeer interessant artikel over de duurzame innovaties van de Amsterdamse haven. En zoals gebruikelijk heel veel strip- en stripgerelateerd werk van o.a. Aloys Oosterwijk, Michiel de Jong, Jos Collignon, Marissa Delbressine en... Hans van Oudenaarden.

Als eerste komen we het tekentalent van Hans tegen op bladzijde, waar traditiegetrouw een prachtige illustratie is gemaakt bij het 'Vooraf' van Caroline. Uiteraard sluit het 'Vooraf' van Caroline aan bij het hoofdthema van deze GRNVLD, het heden, verleden en toekomst van de buitenplaats. Maar Caroline begint haar stukje met een fraaie zin, waarin ze een willekeurig persoon vraagt de ogen te sluiten en zich een voorstelling van de hemel te maken. En wat dat dan met buitenplaatsen als Kasteel Groeneveld te maken heeft? Ach, eigenlijk spreekt de illustratie van Hans hierboven al boekdelen. Maar niettemin zou ik het 'Vooraf' van Caroline zeker even lezen.

En meer tekenwerk van Hans vind je op bladzijde 46 en 47, waar we in de rubriek 'Verstript' deze keer een verstripping hebben gemaakt van de beroemde fabel 'De vos en de raaf' van De la Fontaine.
Het idee om er nu eens geen dierenstrip van te maken, maar de fabel te presenteren als een midzomernachtelijke amateurtoneelvoorstelling van de familie Hasselaer voor hun gasten in het park van het 18e eeuwse Kasteel Groeneveld. Niet geheel toevallig natuurlijk, want heel stiekem wisten Hans en Caroline best dat deze stripfabel gepubliceerd zou worden rond de tijd dat Kasteel Groeneveld na een restauratie van ongeveer een jaar weer open zou gaan voor publiek.
Tegenwoordig is er een fraai boekwerk "Kasteel Groeneveld, buitenplaats voor stad en land' waarin de geschiedenis van Kasteel Groeneveld beschreven staat, maar geloof me, toen was het behoorlijk zoeken naar informatie over de familie Hasselaer en hun leven destijds daar op het kasteel.
Maar al met al is De vos en de raaf, mag ik wel zeggen, een prachtige strip geworden met fabelachtig mooi tekenwerk van Hans. Bekijk alleen de openingsplaat hierboven maar eens even.

En wil je Kasteel Groeneveld en omgeving nu eens in het echt zien, dan is morgen de ideale gelegenheid. Dan wordt namelijk weer het Groeneveldfestival gehouden ofwel Het festival van het goede leven met veel muziek, theater, verhalenvertellers, kindervoorstellingen en de inmiddels beroemde proeftuin vol biologische producten.
Meer informatie over Kasteel Groeneveld, GRNVLD en het Groeneveldfestival vind je natuurlijk weer op www.kasteelgroeneveld.nl

O ja, met die prachtige openingsplaat van De vos en de raaf gaat nog iets bijzonders gebeuren. Hans en Caroline weten daar op het moment meer van dan ik. Maar wie weet hebben we binnenkort op deze blog nog meer leuk nieuws over 'De vos en de raaf' en Kasteel Groeneveld.  Wordt vervolgd...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het was weer erg leuk en gezellig!
Complimenten aan de organisatie!!
Groetjes, -J-.

Frank Jonker zei

Ha -J-,

Helemaal mee eens! Was inderdaad een zeer geslaagd Groeneveldfestival. En een extra complimentje voor Caroline, zou ik zeggen, want ik begreep dat ze zondag erg vroeg haar bed uit is gekomen om dit allemaal mogelijk te maken. Caroline, hartelijke dank daarvoor.

Hartelijke groeten,

Frank