dinsdag 11 september 2012

Bob, Donald en Amelandse paarden in Breda

Het Stripfestival Breda is weer achter de rug. En wat een feest, afgelopen weekend in Breda. Even leek het openbaar vervoer richting Breda het op de vroege zaterdagochtend nog af te laten weten, maar gelukkig reden de treinen op tijd weer in de goede richting. Zodat ik rond kwart voor tien in het gezelschap van Marissa Delbressine, Hendrik-Jan Vos en Gerard Leever op station Breda arriveerde.
Hendrik-Jan ging echter eerst richting de Kunststripbeurs in de Grote Kerk. Gerard in eerste instantie ook, maar die bedacht zich later, zodat we uiteindelijk met zijn drieen iets na tienen bij het Chassé-Theater aankwamen, waar al grote rijen bezoekers bezig waren de stripbeurs op te komen.
Na aankomst meteen doorgelopen naar boven, naar de stand van de Stripspecialist waar al een aantal bekende internationale stripmakers in alle vroegte begonnen waren met signeren.

Een deel van de Bob Evers albums had ik zelf meegenomen, maar er was ook nog Bob Evers albums voorradig bij de winkel van De Stripspecialist, vlakbij het Chassé Theater. Vandaar dat ik meteen na aankomst m'n eigen albums achter de stand heb neergezet en meteen de stripbeurs weer verlaten heb om de overige Bob Evers albums op te halen. Toen ook die albums achter de stand stonden, was het tijd voor een welverdiende kop koffie, samen met IJsbrand Oost, die inmiddels ook in Breda was aangekomen. Natuurlijk hebben we gelegenheid gebruik gemaakt om even bij te praten over het nieuwe Max Miller verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen'. Wat zoal? Dat lees je binnenkort op deze blog en de blog van Max Miller Strips  (http://maxmillercomics.blogspot.nl/).

Daarna was het voor ons beiden tijd om te gaan signeren. IJsbrand bij Eppo en ik bij De Stripspecialist. Eén van de albums uit de winkel was een exemplaar van de Boumaar-uitgave van ons allereerste Bob Evers album "Kabaal om een varkensleren koffer" in harde kaft. Dat album was meteen ook het eerste Bob Evers album dat die zaterdagochtend verkocht en gesigneerd werd.
Later die zaterdag werd er ook nog een exemplaar van ''Drie jongens op een onbewoond eiland" verkocht en een exemplaar van de allereerste Bob Evers prent 'Café van Hout' die Hans ooit lang geleden heeft gemaakt voor een signeersessie op een Duitse stripbeurs.

Maar de meeste belangstelling ging in Breda uit naar Donald Duck. Wat zeker meehielp was dat Guido, eigenaar van De Stripspecialist, regelmatig mensen door naar boven zond met de mededeling dat er een Donald Duck-schrijver in zijn stand zat. En waarschijnlijk ook het feit dat m'n buitenlandse collega's soms nogal lange wachttijden hadden, waardoor sommige stripliefhebbers toch even verder gingen kijken.
Hoe dan ook, de vraag naar Donald Duck-tekeningen en het album De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34 was groter dan op welke eerdere stripbeurs dan ook. Veel tekeningen gemaakt dus van Donald, Kwik, Kwek en Kwak, Katrien, Donald en Katrien, Oom Dagobert en zelfs Willie Wortel. En dat alles in album, pocket, op een los vel of in een schetsboek.
 (Illustratie: Gerben Valkema, © Disney)

Nu hoor je vaak dat bij een tweedaagse beurs de zaterdag meestal de verzamelaarsdag en 's zondags de familiedag. Maar voor de belangstelling voor Donald Duck maakte dat niets uit. Toen ik zondag om kwart over elf het signeren weer oppakte, ging alles gewoon verder waar het zaterdagmiddag was opgehouden. Internationale belangstelling zelfs voor m'n Grappigste Avonturen-album, want ik mocht het ook signeren voor Britse en Duitse bezoekers. Het allerlaatste Grappigste Avonturen-album signeerde ik zondagmiddag om kwart voor vier zelfs voor een Duitssprekende bezoeker.
(Illustratie: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)

Natuurlijk was het niet enkel Donald wat de klok sloeg die zaterdag en zondag. Ook het album 'De verdronken paarden van Ameland' bleek beide dagen nog steeds populair. En in sommige albums heb ik er zelfs nog een paardenhoofd bij getekend. En tenslotte kwam er ook nog iemand langs voor wie ik ons nieuwste Bob Evers album 'Een overval in de lucht' mocht signeren.

Van de stripbeurs zelf en de rest van het festival heb ik door alle drukte helaas niet veel gezien. Zondagochtend een uurtje over de beurs gewandeld in o.a het  gezelschap van collega-scenariste en goede vriendin Saskia Janssen en 's middags een half uurtje in gezelschap van collega en goede vriend Remco Polman. Maar dat was het dan wel.
Gelukkig kwamen er beide dagen ook heel wat collega's langs terwijl ik achter m'n tafel zat,, zodat ik toch nog wat kon bijpraten met m'n collega-stripmakers. Pieter, Eric, Eric, IJsbrand, Mark, Marq, Aloys, Frans, Michel, Wilma en Pascal, dank jullie wel daarvoor.
En wie ik zeker moet bedanken zijn Guido, Fons, Theo en alle andere medewerkers van De Stripspecialist voor allereerst de uitnodiging, de gastvrijheid en de algehele verzorging tijdens het Stripfestival Breda. En uiteraard iedereen die zaterdag en zondag speciaal voor Donald Duck, Bob Evers of De verdronken paarden van Ameland een bezoekje aan de stand van de Stripspecialist bracht. Hartelijk bedankt allemaal!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Frank, bedankt voor het beursverslag. Jammer dat ik er niet bij kon zijn. De prent is inmiddels via IJsbrand in mijn bezit, super blij en dank daarvoor. Hans inmiddels betaald dus dat is rond. Voelt of ik er toch een beetje bij was.

Frank Jonker zei

Ha Otto,

Graag gedaan, dat beursverslag. Ben blij dat de prent intussen goed bij je terecht is gekomen. Dank ook aan IJsbrand daarvoor. Hopelijk kun je er de volgende beurs weer wel bij zijn. Er staat in elk geval altijd een stoel voor je klaar. :-)

Hartelijke groeten,

Frank